Su Kemeri Nedir?

SU KEMERİ a Bir yerleşmeye su götürmek ya da ekinleri sulamak için meydana getirilen ve üstünde su yolu bulunan kemerli ya da kemers...

SU KEMERİ a Bir yerleşmeye su götürmek ya da ekinleri sulamak için meydana getirilen ve üstünde su yolu bulunan kemerli ya da kemersiz yapı.


*ANSİKL. İ.Ö. VII. yy.'da Asur kentleri Nemrud ve Ninova'ya su götürmek için üstü açık su yolları (Ninova su yolu 80 km uzunluğunda ve 22 m genişlığindeydi ve kemerli bir köprüyle bir vadiden geçiyordu) yapılmıştı. Yunanlılar mühim tüneller kazdılar (Sisam'da VI. yy.'da meydana getirilen, 835 m uzunluğundaki tünel) ve İ.Ö. III. yy.'da İzmir ve Bergama için ilk basınçlı sifonları gerçekleştirdiler.




Romalılar'ın yapmış olduğu geniş su şebekeleri XIX. yy.'a kadar rakipsiz kaldı. Roma'da, daha İ.Ö. III. yy. sonunda ve İ.Ö. II. yy. başlangıcında bir şebeke kuruldu ve bu şebeke Frontinus'un çabalarıyla, imparatorluğun I. yy.'ı sonunda 400 km'ye ulaştı. Hamamların gelişmesiyle bu şebekeye ekler yapılmış oldu. VI. yy.'a kadar kullanılan Roma su- kemerleri, VIII. ve XV. yy.'larda onarıldı. 1587'de Aqua Felice, 92 km'lik antik Aqua Marda'nın yalnız bir kısmı üstüne kuruldu; 1869'da Aqua Pia, Tivoli ile Roma arasına döşenen basınçlı borular yardımıyla, aynı şebekeyi 54 km'ye indirdi.

Roma imparatorluğu'nun zamanı süresince birçok sukemeri yapılmış oldu. Bunlardan 200 kadarının kalıntıları gün ışığına çıkarılmıştır Bazıları köprüleriyle ünlüdür: Şerşel (Cezayir), Segovia (ispanya), Türkiye' de meşhur Efes sukemeri ve Fransa'da, 50 km uzunluğundaki borusuyla Nîmes'e su taşıyan Gard köprüsü. Daha azca tanınan, 136 km uzunluğundaki Lyon su şebekesi, yüksek basınçlı kurşun sifonlarıyla, XIX, yy.'a kadar aşılamayan teknik bir üstünlüğe ulaşmıştır.

Roma geleneği, uzun süre bızans ve İslam dünyasında varlığını sürdürdü; buna karşılık, Ortaçağda, Batı'da sadece birkaç örnek gerçekleştirildi: XIII. yy.'da İtalya'da, XIV. yy.'da Fransa'da (Coutances).

Antikçağ örnekleriyle boy ölçüşebilecek ilk çağıl girişim, 1663-1685 içinde meydana gelen, 60 km uzunluğundaki sukemeri ve 40 km'lik dökme borularıyla Versaillessu yoludur. XVIII. yy.'da Fransa' da (Montpellier sukemeri), İtalya'da (Caserta, Lucca, Viterbo), Portekiz'de (Lizbon) birçok uygulama gerçekleştirilmiştir. Endüstri devrimi esnasında da, yerleşmelerin genişlemesi, her yerde, çok mühim su götürme ve işleme emekleri yapılmasını gerektirmiştir, Aspendos kentinin İ.S, II. yy.'dan kalma çokkatlı sukemerlerı, Anadolu'da Romalılardan günümüze ulaşan en etkisinde bırakan ve sağlam örneklerdir. 32 km uzaklıktan, Melas (Manavgat) çayının kaynağından Side'nin hamam ve çeşmelerine su getiren iki kattan oluşan kemerler on bölümden oluşur. İ.S. II. yy.'ın ikinci yarısında yaptırılan bu kemerler İ.S. III. yy.'ın ikinci yarısında varlıklı bir sideli yurttaş olan Bryonianus Lol- lianus'un katkılarıyla mühim seviyede onarılmıştır. Anadolu'da Roma İmparatorluğu döneminde kurulan ya da gelişen birçok antik kentin ören yerinde, sukemerleri kalıntıları görülebilir (Efes, Bergama, Alinda, Elaiussa Sebaste, iasos, Phaselis, Erythrai, Smyrna, Laodıkeıa e epi Lykoi, Bargylia, Alabanda). İstanbul'da Valens döneminde (364-378) yaptırılan Bozdoğan (Valens) kemeri Bizans ve OsmanlI dönemlerinde de onarılarak kullanılmıştır. Trakya'da Gümüşpınar ve Keçıgerme benzer biçimde yerlerde görülen kalıntılar da kente su elde eden düzenin parçalarıdır. Bunlardan kente en yakını Eyüp'teki Mazlum kemeri'dir. Bu kemerlerle getirilen sular açık ve kapalı sarnıçlarda toplanıyordu.

Süleyman I (Kanuni) döneminde İstanbul'un su düzeni elden geçirilirken Mimar Sinan kentin çeşitli kesimlerine sukemerleri (Bent kemeri, Uzun kemer, Mağlova kemeri, Güzelce kemer, Müderris köyü kemeri) yapmıştır. Kırk çeşme su düzenine bağlı olan, 275 m uzunluğunda, 35 m yüksekliğindeki Mağlova kemeri bu yapı türünün anıtsal örneklerindendir. Eğri kemer ya da Kovuk kemer vadinin konumuna uyan L biçimiyle dikkati çeker. 710 m uzunluğunda, 26 m yüksekliğindeki Uzun kemer (Sultansüleyman kemeri) iki sıra gözden oluşur. Alibey deresi üstündeki, 165 m uzunluğunda, 30 m yüksekliğindeki Güzelce kemer de iki sıra gözlüdür.


Kaynak: Büyük Larousse







  • Güvenlik kemeri bağlanılmadığında yaşanabilecek durum ve tehlikeler nedir?


  • Zamanı Yapılar - Mağlova Kemeri (Türkiye)


  • Zamanı Yapılar - Valens Kemeri (Türkiye)




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Su Kemeri Nedir?
Su Kemeri Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/su-kemeri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/su-kemeri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content