Susmak Nedir?

SUSMAK gçz. f. 1. Konuşmaktan kaçınmak ya da konuşmayı kesmek: Konuşup da komik olacağına, sussaydın daha iyi olurdu. 2. Konuşmamak,...

SUSMAK gçz. f.

1. Konuşmaktan kaçınmak ya da konuşmayı kesmek: Konuşup da komik olacağına, sussaydın daha iyi olurdu.

2. Konuşmamak, duygularını göstermemek: Ne sorarsam sorayım susuyor. Karşıcılık susuyor hiçbir tepki göstermiyor.




3. Gürültüyü kesmek, ses çıkarmamak: Kurtlar kuşlar susmuştu. Silahlar sustu.

4. Soyut bir şey söz konusuysa, tesirini gösterememek: Adaletin sustuğu yerde haksızlık adım atar.

5. Bir sanatçıdan söz ederken, yapıt vermemek (süre tümleciyle): üç yıl sustuktan sonrasında yeni romanıyla büyük bir ilgi topladı.

6. Ed. Ölmek: O insan sevgisiyle çarpan yürek artık sustu.

7. Sus!, konuşma, gürültü etme. || Sus oranı, bir kimsenin konuşmaması, susması için ona verilen şey; susmalık. || Sen sus!, söze karışma, senin konuşmaya hakkın yok.


* susturmak ettirg. f.

1. Bir kimseyi susturmak, onun ses çıkarmasını, gürültü yapmasını önlemek; ona konuşmamasını söylemek; onu susmaya zorlamak: Ağlayan bir evladı susturmak. Şu evlatları sustur lütfen. İsteklerimizi dile getirmek istiyordum, fakat daha ilk cümlede beni susturdu.

2. Bir topluluğu susturmak, karşıt görüşteki bir grubu konuşamaz, duygu ve düşüncelerini söylemesi imkansız duruma sokmak: Muhalefeti, sendikaları, aydınları susturmak.

3. Bir kimseyi (bir şeyle) susturmak, söylenen bir sözle ya da meydana getirilen bir hareketle karşısındakini artık söz söyleyemeyecek, cevap veremeyecek bir duruma getirmek; ağzını kapatmak; ilzam etmek: Kanıtlarıyla hasımlarını susturmak.

4. Bir şeyi susturmak, sesini, gürültüsünü engellemek, sesle gösterim meydana getiren bir aygıtı kapptmak: Sustur şu makineyi, şu radyoyu, çalışamıyorum.

5. Bir şeyi (soyut) susturmak, ortaya çıkmasını engellemek; bastırmak: Kalbinin sesini susturmak, içindeki isyanı susturmak.

6. Arg. Bir kimseyi susturmak, öldürmek.

* susturulmak edilg. f.

1. Ses çıkarması, gürültüsü engellenmek; hitabı, duygu ve düşüncesini dile getirmesi engellenmek, susmaya zorlanmak: Toplar susturuldu. Zorla susturulan halk.

2. Arg. Öldürülmek.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Susmak Nedir?
Susmak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/susmak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/susmak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content