sufle isim, tiyatro Fransızca soufflé 1 . Sahnedeki oyunculara, seyircilere duyurmadan unutulmuş bir sözü ya da cümleyi hatırlatm...
sufle
isim, tiyatro Fransızca soufflé
1 . Sahnedeki oyunculara, seyircilere duyurmadan unutulmuş bir sözü ya da cümleyi hatırlatma.
2 . Un, şeker, yumurta vb. maddelerin muhallebi kıvamına gelinceye kadar çırpılıp pişirilmesiyle meydana getirilen bir tür tatlı.
patates sufle
Kaynak:TDK
isim, tiyatro Fransızca soufflé
1 . Sahnedeki oyunculara, seyircilere duyurmadan unutulmuş bir sözü ya da cümleyi hatırlatma.
2 . Un, şeker, yumurta vb. maddelerin muhallebi kıvamına gelinceye kadar çırpılıp pişirilmesiyle meydana getirilen bir tür tatlı.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
sufle etmek Birleşik Sözler
patates sufle
Kaynak:TDK
Kabak Sufle Tarifi
Çikolatalı Sufle Tarifi
Bademli Sufle Tarifi
SUFLE a. (fr. souffler, fısıldamaksan).
1. Tiyatroda, seyirciye duyurmadan oyuncuya unutulan bir sözü ya da cümleyi hatırlatma.
2. Sufle etmek, bir hiç kimseye unutmuş olduğu bir sözü ya da cümleyi hiç kimseye duyurmadan hatırlatmak.
SUFLE a.
1. Çırpılarak kar haline getirilmiş yumurta aklarının katılmasıyla, pişirme esnasında hacmi genişleyen tuzlu (be- şamel, sebze püresi, balık püresi vb.) ya da şekerli (kokulandırılmış pastacı kreması) karışımdan oluşan yiyecek. (Bk. ansikl. böl.)
2. Omlet sufle, kar halinde çırpılmış yumurta akları katılarak hazırlanan hafifçe omlet. || Patates sufle, ilkin orta sıcaklıkta bir kızartma yağının içine atılan, sonrasında kaynar yağa atılarak kabarması sağlanan yuvarlak minik patates dilimleri.
*ANSİKL. Mutf. Tuzlu sufle un, yağ, süt, kaşarpeyniri, yumurta ve tuzla yapılır. Yağda kavrulan una süt eklenip karıştırılır ve muhallebi kıvamına ulaşınca içine tuz ve kaşarpeyniri rendesi konur, iyice karıştırılıp alevden indirildikten sonrasında teker teker yumurta sanlan ilave edilir Yumurtanın akları tuzla iyice çırpılıp köpük haline ulaşınca bu karışıma eklenmiş olur ve yağlanmış siniye dökülen araç-gereç fırında pişirilir.
Tatlı sufle ise su, un, şeker, yumurta, süt, badem ya da fıstık ve pudraşekerle yapılır. Şeker, yumurta, süt ve azca oranda tuz karıştırılarak kaynatılır ve içine yavaş yavaş un ilave edilir; koyulaşınca ocaktan indirilir. Ayrı bir yerde yumurta akları çırpılarak köpük haline getirilir ve bu karışıma eklenmiş olur. içine isteğe gore muz, likör, portakal vb. de konulabilir. Yağlanmış sufle kalıbına dökülen karışım 170 °C'lık fırında pişirilir, piştikten sonrasında üstüne dövülmüş fıstık, badem ve pudraşeker serpilir.
1. Tiyatroda, seyirciye duyurmadan oyuncuya unutulan bir sözü ya da cümleyi hatırlatma.
2. Sufle etmek, bir hiç kimseye unutmuş olduğu bir sözü ya da cümleyi hiç kimseye duyurmadan hatırlatmak.
SUFLE a.
1. Çırpılarak kar haline getirilmiş yumurta aklarının katılmasıyla, pişirme esnasında hacmi genişleyen tuzlu (be- şamel, sebze püresi, balık püresi vb.) ya da şekerli (kokulandırılmış pastacı kreması) karışımdan oluşan yiyecek. (Bk. ansikl. böl.)
2. Omlet sufle, kar halinde çırpılmış yumurta akları katılarak hazırlanan hafifçe omlet. || Patates sufle, ilkin orta sıcaklıkta bir kızartma yağının içine atılan, sonrasında kaynar yağa atılarak kabarması sağlanan yuvarlak minik patates dilimleri.
*ANSİKL. Mutf. Tuzlu sufle un, yağ, süt, kaşarpeyniri, yumurta ve tuzla yapılır. Yağda kavrulan una süt eklenip karıştırılır ve muhallebi kıvamına ulaşınca içine tuz ve kaşarpeyniri rendesi konur, iyice karıştırılıp alevden indirildikten sonrasında teker teker yumurta sanlan ilave edilir Yumurtanın akları tuzla iyice çırpılıp köpük haline ulaşınca bu karışıma eklenmiş olur ve yağlanmış siniye dökülen araç-gereç fırında pişirilir.
Tatlı sufle ise su, un, şeker, yumurta, süt, badem ya da fıstık ve pudraşekerle yapılır. Şeker, yumurta, süt ve azca oranda tuz karıştırılarak kaynatılır ve içine yavaş yavaş un ilave edilir; koyulaşınca ocaktan indirilir. Ayrı bir yerde yumurta akları çırpılarak köpük haline getirilir ve bu karışıma eklenmiş olur. içine isteğe gore muz, likör, portakal vb. de konulabilir. Yağlanmış sufle kalıbına dökülen karışım 170 °C'lık fırında pişirilir, piştikten sonrasında üstüne dövülmüş fıstık, badem ve pudraşeker serpilir.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR