Suikast Nedir?

Suikast Temel Britannica TDK, Türk Dil Kurumu isim (su'ikast) Arapça s°Â¢ + ®a¹d 1 . Gizlice cana kıyma ve fenalık etmey...

Suikast
Temel Britannica TDK, Türk Dil Kurumu






isim
(su'ikast) Arapça s°Â¢ + ®a¹d


1 .
Gizlice cana kıyma ve fenalık etmeye kalkışma:

"Bir nefes alayım derken iğrenç bir suikasta uğradım."- S. F. Abasıyanık.


2 . Bir devlet büyüğünü ya da mühim bir kişiyi plan kurarak öldürme.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • suikastta parmağı olmak


Tarif


Bir kişiyi evvel tasarlayarak, acımasızca ve ansızın öldürme eylemidir. Suikast sözcüğü çoğu zaman devlet yöneticilerinin ve tanınmış kişilerin öldürülmelerinde kullanılır. Suikast düzenleyenlerin bir çok, kurbanlarını kendilerine ya da inançlarına karşı bir kabahat işlediğini düşündükleri için, onu öldürme hakkına haiz olduklarına inanır. Suikast sebebi çoğu zaman dinsel ya da siyasaldır. Jül Sezar'ı öldüren suikastçılar onun kral olmak istediğini ve Roma'nın iyiliği için ortadan kaldırdıklarını söylemişlerdi.



Zamanı


11. yüzyıldan başlayarak İran ve Suriye'de, İslam'ın Sabbahiye adlı kolu suikastçı gizli saklı bir teşkilat şeklinde davrandı. Düşmanlarını öldürmeyi mukaddes bir vazife sayan teşkilat üyeleri, ülkeyi 200 yıl süresince teröre boğdu. Bu mezhebin kurucusu Hasan Sabbah, "Dağın Yaşlı Adamı" diye anılırdı. Yandaşlarını kendisine bağlamak ve onları düşmanlarının üzerine göndermek için, aden düşleri yaratan, haşhaştan yapılmış uyuşturucular verirdi. Bu yüzden bu mezhep üyeleri Haşşaşiler olarak da anılır.

Tarihin çeşitli dönemlerinde, diktatörler kendilerine karşı çıkan önderlerden kurtulmak amacıyla sık sık suikastlar düzenletmiş, aym halde birçok devlet başkanı da suikasta kurban gitmiştir. 1940'ta Ekim Devrimi önderlerinden Lev Troçki, Josef Stalin'in verdiği sanılan bir emirle Meksika'daki evinde öldürülmüştü. 1983'te, Filipinler'de Devlet Başkanı Ferdinand Marcos'un en mühim karşıtlarından kabul edilen Benigno S. Aquino ülkesine gelir gelmez öldürüldü. Bu suikastın ardında diktatör Marcos'un olduğu ileri sürüldü. Her ülkede suikast sonucu yaşamını yitiren devlet adamları ve yöneticiler uzun bir sıralama oluşturur. 1610'da Fransa Kralı IV. Henri dinsel nedenlerle bir suikasta kurban gitti. ABD Başkanı Abraham Lincoln 1865'te Washington'da bir tiyatroda vuruldu. Suikastçının, Amerikan İç Savaşı'nda (1861-65) yenilen Cenup eyaletlerinin öcünü almak için Başkan Lincoln'u öldürmüş olduğu sanılmıştı. Fakat bu suikast hükümet üyeleri arasından bir grubun düzenlemiş olduğu bir komplo da olabilir. Avusturya arşidükü ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu veliahtı Franz Ferdinand'ın 1914'te bir suikast sonucu öldürülmesi, Avrupa'da gerginliğin daha da tırmanmasına niçin olmuş ve I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesine yol açmıştı.


Yakın geçmişte suikasta kurban giden meşhur kişilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
  • Avusturya Şansölyesi Hekim Engelbert Dollfuss (1934)
  • Hindistan Başbakanı Mohandas Gandhi (1948)
  • ABD Başkanı John F. Kennedy (1963)

  • Robert F. Kennedy (1968)
  • ABD'li Siyah önder Martin Luther King (1968)
  • Beatles topluluğunun eski üyesi John Lennon (1980)
  • Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat (1981)
  • Hindistan Başbakanı İndira Gandhi (1984)
  • İsveç Başbakanı Olof Palme (1986)
Türkiye'de de, bilhassa 1970'lerde ve son yıllarda birçok bilim ve düşün adamıyla gazeteci ve siyasetçi suikasta kurban gitmiştir.








Suikast






Suikast, bir ya da birden fazla kişiyi amaçlı ve planlı bir halde öldürmek anlamına gelmektedir. Öldürülen ya da öldürülmek istenen şahıs çoğu zaman bir devlet büyüğü ya da stratejik önemi olan bir kişidir.



SUİKAST, -tı a. (ar sCT ve (taşd'dan stT- i-kaşd). Bilhassa tanınmış kişilere, siyasal nedenlerle gizlice düzenlenen planlı öldürme girişimi: Başbakana meydana getirilen suikast. Bir suikasta kurban gitmek. Başarısızlıkla sonuçlanan bir suikast.


*ANSİKL. Cez. huk. Suikast sözcüğü devlet yöneticilerine karşı siyasal nedenlerle işlenmiş adam öldürme suçları için kullanılır. Türk ceza hukukunda, ayrı bir kabahat olarak, suikastın tanımı yapılmamıştır. Sadece Türk ceza kanunu'nda Cumhurbaşkanına karşı işlenen suikastla ilgili kurallar vardır. Anılan yasaya gore, Cumhurbaşkanı hakkında suikastta bulunanlarla buna girişim edenler, eylemleri tam girişim derecesindeyse ölüm cezasıyla, noksan girişim derecesindeyse yaşam boyu ağır hapis cezasıyla tezalandınlır (md. 156).

Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Suikast Nedir?
Suikast Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/suikast-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/suikast-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content