Tahrik Nedir?

TAHRİK , -ki a. (ar. hareket'ten tahrik). 1. Esk. Bir şeyi hareket ettirmek, kımıldatmak, yola çıkartmak eylemi. 2. Bir kimseyi ...

TAHRİK, -ki a. (ar. hareket'ten tahrik).

1. Esk. Bir şeyi hareket ettirmek, kımıldatmak, yola çıkartmak eylemi.

2. Bir kimseyi kışkırtmak, onu kınanacak bir davranışta bulunmaya, şiddet kullanmaya, yasaları çiğnemeye itmek eylemi; bu amaçla yapılan hareket: Tahriklere kapılmamak. Suçu ağır tahrikler sonucu işlediği için cezası indirildi.




3. Duyguları, cinsel isteği uyarmak eylemi.

4. Bir kimseyi tahrik etmek, onu kınanacak bir şeyi yapmaya itmek; meydan okuyan davranışlarla, sözlerle onu şiddet kullanmaya, yasaları çiğnemeye yöneltmek, kışkırtmak: Köy halkını tahrik ederek tatsız olaylara neden olmak; duygularını, cinsel isteğini uyarmak, kışkırtmak, kamçılamak: Kıskançlığını tahrik etmek.

5. Bir şeyi tahrik etmek, onu harekete geçirtmek, kımıldatmak (esk.).


*Esk.

1. Yola çıkarma.

2. Uyandırma.

3, Tahrik-amiz, kışkırtıcı. || Tahriki sevda, sevda uyandırma.


*Cez. huk. Haksız tahrik, haksız bir eylemle bir kimseyi suç işlemeye yöneltme. (Bk. ansikl böl.)

*Elektrotekn. Elektrik motoruyla bunun çalıştırdığı makine ya da elektrik üreteciyle, bunu çalıştıran motor arasındaki bağlantı biçimi için kullanılır: Tahrik kayışı.


*Esk. dilbilg. Bir harfi harekelendirme ya da hareke ile okuma.

*Mak. san. Kumanda edilen bir organın hareketini, buna kumanda eden organın hareketine bağlı kılmak eylemi; bu işlevi sağlayan düzeneklerin tümü. (Eşanl. DEVİNDİRME.) (Bk. ansikl. böl.]


*Oto. Kimi yardımcı organların motor tarafından harekete geçirilmesi. (Bu harekete geçirme işlemi, eskiden, yalnız, supaplara kumanda eden kamlı milin dişli düzeniyle gerçekleştirildi. Günümüzde bu kumanda, ya germeli sessiz zincirlerle ya da donatılı ve çentikli plastik kayışlarla yapılır: bu durum, özellikle başlıklı kamlı mil ya da miller ve yağ pompası gibi yardımcı organlar için geçeıiidir.)


*ANSİKL. Cez. huk. Bir kimse haksız tahrikin yarattığı öfke ya da üzüntünün etkisi altında bir suç işlerse cezası hafifletilir; suç ölüm cezasını gerektiriyorsa ömür boyu ağır hapis cezasına, ömür boyu ağır hapis cezasını gerektiriyorsa yirmi dört yıl ağır hapis cezasına mahkûm edilir. Öteki durumlarda suçun cezasının dörtte biri indirilir. Bir kimseyi suç işlemeye yönelten tahrik çok şiddetli olursa cezadaki indirim artar; ölüm cezası yerine yirmi dört yıl ağır hapis, ömür boyu ağır hapis cezası yerine on beş yıldan aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası verilir Öteki cezaların yarısından üçte ikisine kadarı indirilir (Türk. Cez. k. md. 51).

Bir suçta haksız tahrikin kabulü ve bu nedenle cezada indirim yapılabilmesi için şu koşulların bulunması gerekir:

1. tahrike neden olan bir eylemin bulunması;

2. tahrikin haksız olması;

3. suçun bu haksız tahrikin yol açtığı öfke ve üzüntünün etkisiyle işlenmesi;

4. suçun haksız tahriki yapana karşı işlenmiş olması.


*Mak. san. Bir dönme hareketini iletmek için, miller birbirine yakınsa, dişli düzenleri, öbür durumlarda ise bir zincir, bir kayış ya da bir transmisyon mili kullanılır. Bir dönme hareketini doğrusal bir harekete dönüştürmek için bir vida ve bir somun ya da bir kam kullanılır. Biyel-manivela sistemi, bir dönme hareketini, almaşmalı doğrusal bir harekete dönüştürmeye ya da bunun tersine olanak verir. Son olarak bir mil üzerine bağlı organları tahrik etmek için, kamalar, tırnaklar, başsız vidalar vb.'den yararlanılır. Bir takım (freze bıçağı ya da rayba) ise bir fırdöndü aracılığıyla tahrik edilir.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tahrik Nedir?
Tahrik Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tahrik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tahrik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content