Tekvin Nedir?

tekvin isim, eskimiş (tekvi:ni) Arapça tekv³n Oluşturma, var etme, yaratış, yaratma. Atasözü, deyim ve birleşik fiiller tekvin ...


tekvin
isim, eskimiş (tekvi:ni) Arapça tekv³n
Oluşturma, var etme, yaratış, yaratma.




Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

tekvin etmek



Kaynak:







Tekvin Nedir?
Dini Kavramlar Sözlüğü





Allah'ın subûtî sıfatlarından biridir. Mümkinata taalluk eden ve iradeye uygun olarak icad ile tesirde bulunan bir sıfattır. Bu duruma göre tekvin, ilim, kudret ve irade sıfatlarından farklıdır. Mâtüridîlere göre, müstakil, Allah'ın zatı ile kaim, ezelî ve subutî bir sıfat olan tekvin, icad, tesir, ihdas, ihtira gibi kelimelerle de ifade edilir. Tekvin, yaratmak ve rızık vermek gibi fiilî sıfatların merciidir. Böylece Mâtüridîlere göre tekvin; ilim, irade ve kudret sıfatlarından başka olup kudret ve irade gibi mümkünata taalluk eder.

Eşarîler ise tekvinin hakikî bir sıfat olmayıp itibarî, izafî ve diğer fiilî sıfatlar gibi hâdis olduğunu, Allah'ın zatiyle kaim olmadığını belirtmişlerdir. Çünkü onlara göre tekvine verilen rol, yaratmaktır. Halbuki kudret sıfatına iradenin katılmasıyla aynı sonuç hasıl olmakta ve başka bir sıfata gerek kalmamaktadır.


TEKVİN a. (ar. kevriden tekvin). Esk.

1. Oluşturma, yaratma

2. Yaratış, yaratılış.

3. Tekvin etmek, yaratmak; var etmek.


*Mnrin, Torah'ın ilk kitabı. Birbirinden ayrı edebi türler içeren iki ana bölümden oluşur: l.-XI. bölümlet insanlığın ortaya çıkışını (tekvin) anlatır. Dünyanın yaratılışı, Âdem ile Havva'nın ilk günahı işlemeleri, bu nedenle Dünya'ya atılmaları, İbrahim peygamberin soyu bu bölümün başlıca konularıdır. XIII. ve sonraki bölümlerde İbrahim, ishak, Yakup peygamberlerle çocuklarının yaşamöyküleri anlatılır. Tekvin, ibraniler'in Mısır'dan çıkışlarına kadar geçen olaylarla son bulur.

Tarih, coğrafya ve arkeoloji alanındaki yeni çalışmalar ve araştırmalar Tekvin'de verilen bilgileri ana çizgileriyle doğrulamıştır.


*Ikonogr. Tekvin sahneleri Kutsal Kitap'ın en çok betimlenen bölümlerindendir. (YARATİüŞ, HAVVA, GüNAH.) Hıristiyanlığa ait dinsel yapıların pek çoğundaki mozaikler, kabartmalar ve fresklerde Tekvin'den sahneler canlandırmıştır. Tekvin'in tezhipli elyazmaları arasında en ünlüsü ise Viyana'da bulunmaktadır.
Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tekvin Nedir?
Tekvin Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tekvin-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tekvin-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content