termessos, türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerindendir. antalya’nın 30 kilometre kuzeybatısında yer alır. denizden averaj yüksekliği ...
termessos, türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerindendir. antalya’nın 30 kilometre kuzeybatısında yer alır. denizden averaj yüksekliği 200 metre olan antalya dağları çevresindeki travertenlerden 1.665 metre yükseklikte, güllük dağı’nın tepesinde tabii bir platform üstüne kurulmuştur. pek çok yırtıcı bitkinin içinde saklanmış ve sık çam ormanlarıyla sınırlanmıştır. termessos’un, refah veren ve el değmemiş görünümüyle başka antik şehirlerden daha değişik ve etkisinde bırakan bir havası vardır. tabii ve zamanı zenginliklerinden dolayı, kent ismini taşıyan ulusal park kapsamına alınmıştır.
termessos’taki çift âsâ, şehrin anadolu insanları tarafınca kurulduğuna dair dilbilimsel bir kanıt sağlar. strabo’ya gore, pisidia halkı olan termessos sakinleri kendilerini slymi olarak çağırırlardı. yaşadıkları dağa da verilen bu isim, sonraki yıllarda zeus’la özdeşleştirilen ve burada da zeus solymes kültünün yükselmesine sebep olan anadolu tanrılarından solymes’den gelmektedir. termessos madeni paralarında genel anlamda bu tanrı vardır ve paralara ismini verilmiştir.
tarih sahnesinde bu şehirle ilk karşılaşmamız meşhur büyük iskender kuşatmasıyla bağlantılıdır. bu vakayla ilk ilgilenen ve termessos’un stratejik önemini kaydeden eski tarihçilerden birisi olan arrianos, şehri kuşatan başa çıkılamaz tabii engellerden dolayı şehrin ufak bir birlikle dahi savunulabileceğini belirtmiştir. iskender, pamphylia’dan frigya’ya geçmek istemişti ve arrianos’a gore frigya’ya yol termessos’tan geçiyordu. hakikaten de, daha alçak ve kolay geçitler varken iskender’ın niçin o denli sarp olan yenice geçidini tırmanmayı seçtiği hala münakaşa mevzusudur. perge’deki düşmanlarının iskender’i yanlış yola gönderilmiş olduğu de söylenir. iskender, termessosluların kapattığı geçidi geçmek için oldukça uğraş ve vakit harcamıştır ve bu sinirle geri dönerek termessos’u kuşatmıştır. muhtemelen termessos’u zaptedemeyeceğini bildiğinden, iskender hücuma geçmemiştir fakat bunun yerine kuzeye doğru yürümüş ve öfkesini sagalassos’dan çıkarmıştır.
* teferruatlı bilgi için alt-kültür>arkeoloji>antik metropoller kısmına bakın.
YORUMLAR