Tezkere (Tezkire) Nedir?

Tezkere ya da Tezkire ne demek? Tezkere kelimesinin anlamı ve kökeni ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. TEZKERE (TEZKİR...

Tezkere ya da Tezkire ne demek? Tezkere kelimesinin anlamı ve kökeni ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Tezkere (Tezkire) Nedir?



TEZKERE (TEZKİRE), Arapça zikr den türemiş sözcük: Hatırlatmaya yarayan, haber ileten kısa yazı, ufak mektup anlamına gelir.



Bu sözcük anlamının haricinde yaşamış ve yapıt vermiş sanatçılar (şairler, hattatlar vb) üstünde toplu bilgilendiren kitap: Tezkeretü’ş-Şuarâ Tezkeretü-n Hattatin vb. Şairler Tezkeresi türünün ilk örneği Ali Şir Nevaî’nin Mecalisü’n- Nefâis (1491) eseri sayılır. Divan edebiyatında isimleri geçen otuza yakın tezkerenin ilki de Sehî Bey’in Heş-Behişt eseri bilinir (Sekiz Cennet, 1538).



Türün en mühim belge kıymeti Lâtifi’nin (1546) ismini taşıyan tezkeresidir. II. Murat döneminden 16. yüzyıl ortalarına kadar gelen bu alfabetik yapıt, şairlerin yaşam ve eserleri üstünde bilgi verir, bir takım eleştiriler de taşır (bas. 1896). Tezkereleri bulunan başlıca yazarlar içinde ilk olarak sayılanlar: Ahdî, Aşık Çelebi (Meşâirü’ s-Şuarâ, 1568), Hasan Çelebi Safaî Mustafa, Kazasker Salim, Şeyh Galip ve Esrar dede (Teskere-i Şuarâ-yı Mevleviye), Sadettin Nüzhet Ergun (Türk Şairleri), İbnü’l Güvenilir Mahmut Kemal İnal (Son Asır Türk Şairleri) 1930-1941.



Eski tezkereler kafi metin araştırması ve karşılaştırmalı yargılara dayanmadığı için ilkel birer edebiyat zamanı malzemesi sayılır. Türkiye’de bilimsel edebiyat tarihiyse M. Fuat Köprülü ile başlar ve yürür.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tezkere (Tezkire) Nedir?
Tezkere (Tezkire) Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/tezkere-nedir.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tezkere-tezkire-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tezkere-tezkire-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content