Nehirlerin en yırtıcı ve acımasız yırtıcılarından olan sürüngenlerin en tehlikelisi timsahlar ile ilgil olarak genel bilgiler. Sürüngenler...
Nehirlerin en yırtıcı ve acımasız yırtıcılarından olan sürüngenlerin en tehlikelisi timsahlar ile ilgil olarak genel bilgiler.
Sürüngenlerden, sıcak bölgelerin akarsularında yaşayan, çoğunun boyu 4 metreyi geçen iri bir hayvandır. Çok büyük bir kertenkeleyi andırır. Vücudu ağır, hantaldır, bacaklarının kısa, yana dönük olması yüzünden yere sürünür.
Timsah, karada zorlukla yürümesine karşılık, suda iyi yüzer. Karada başını sağa sola çeviremez, suyun içinde çok hareketli, müthiş bir yaratık olur. Yalnız üst çenesi aşağı yukarı oynar. Yanakları olmadığı için, ağzını istediği kadar açabilir. Çeneleri çok kuvvetlidir. Onun için, timsahlar insanı bile kolayca parçalayıp yiyebilirler.
Timsahın vücudu kalın pullarla örtülüdür. Sırtındaki pullar zırh gibidir, çok kalın, sert olduğundan, timsah hiçbir hayvandan korkmaz. Gene bundan dolayı timsah tüfekle bile vurulamaz.
Timsah, karnını doyurunca, çamurların üzerine çıkarak güneşte dinlenmeye çekilir. Bu sırada kuşlar yaklaşarak timsahın aralık ağzından içeri girer, dişlerinin arasında kalmış yiyecek artıklarını, sülük gibi bazı asalak hayvanları yiyerek temizlerler timsah da onlara yaptıkları bu faydadan ötürü bir zarar vermez.
Timsah yumurta ile çoğalır. Yumurtalarını toprağa otların arasına bırakır. Bir müddet sonra patlayan yumurtalardan küçük timsah yavruları çıkar.
Timsahın birkaç çeşidi vardır. Başlıcaları Mısır, Sudan kesimlerinde yaşayan «Nil timsahı», Amerika’da yaşayan «kayman» (alligator), Hindistan’da Ganj sularında bulunan 5-6 metre boyundaki «gavyal»lardır.
Timsah derisi çok değerli tutulur. Bundan çanta, kemer, ayakkabı yapılır.
YORUMLAR