Tıkanma Nedir?

TIKANMA a. Tıkanmak eylemi. *Hidr. pnöm. içinden geçen sıvıların bıraktığı çökeltilerin etkisiyle, boruların, filtrelerin vb. gitti...

TIKANMA a. Tıkanmak eylemi.


*Hidr. pnöm. içinden geçen sıvıların bıraktığı çökeltilerin etkisiyle, boruların, filtrelerin vb. gittikçe geçirimsiz duruma gelmesi.





*Kim. müh. Evrelerin mekanik sürüklenmesine denk düşen hidrodinamik koşulların tümü. || Tıkanma sınırı, kimya mühendisliğinde bir birimin (ünite) çalışma sınırı; evreler arasındaki dengelerin kurulmasında gerekli olan koşulların sağlanması, bu sınırın ötesinde mümkün değildir.


*Kuyuc. Geçirimli bir oluşumun tamamen kapanması.


*Nörobiyol. Sinirsel bir mesaj iletiminin sinapsöncesi bir öğenin tutukluk göstermesi yüzünden sinapssonrası düzeyinde duraklaması.


*Patol. Doğal kanallarda, damarlarda oluşan ve sıvıların geçişini durduran dolgunluk (bronş, safra, burun, gözyaşı kanalı vb. tıkanması). || Bağırsak tıkanması, maddelerin ve gazların bağırsağın herhangi bir bölümünde ilerlemesinin durması. (Bk. ansikl. böl. Patol. ve Vet.)


*Sterkim. Sterik tıkanma, işlevsel oylumlu grupların bir tepkime merkezinin çevresinde toplanarak başka grupların bu merkeze girmesini zorlaştırması. (Örneğin dimetil -2,6 benzoik asidin durumu, sterik tıkanmaya iyi bir örnektir:


*C02H grubunun çevresindeki boşluk, iki metil grubuyla [*CHo] doldurulduğundan C02H grubunun etkimesi güçleşir ve dolayısıyla yavaşlar.)


*ANSİKL. Patol Bağırsak tıkanması. Bağırsaktaki iletimin ani ya da yavaş yavaş durmasına göre, akut ya da yarı akut tıkanma sözkonusudur.

Tipik akut olgularda, klinik tabloda dört ana belirti ortaya çıkar: ağrı (yeri ve şiddeti değişik olabilir); Itusma (basit bulantıyla başlayıp önce besinler, sonra safra ve dışkısal maddeler çıkar, bol ya da az olabilir); er ya da geç madde ve gaz geçişinin duraklaması; karnın şişmesi (şişkinlik) yerel ya da yayğın, hareketsiz ya da sığamsal hareketli olabilir. Genel durum az ya da çok önemli ölçüde bozulur. Tıkanma yerinin belirlenmesi tedavi açısından çok önemlidir: yukarıda tıkanma (in- cebağırsak) ya da aşağıda tıkanma (kalınbağırsak). Tıkanmalar nedenlerine göre ikiye ayrılır: mekanik tıkanma ve işlevsel tıkanma. Mekanik tıkanma bir engelden (bağırsak urları, yabancı cisim, safra ileusu, kıvrımların kümelenmesi) ya da bağırsak dolanmasından ileri gelir (yapışıklık, bağırsağın kendi etrafında dönmesi, boğulmuş fıtık, bağırsak kıvrımlarının birbiri içine girmesi) ve her zaman cerrahi müdahaleye gerek gösterir, işlevsel tıkanmalar çeşitli etkenlerle bağırsağın hareketiyle İlgili sinir sisteminin düzeninin bozulmasına bağlıdır ve bağırsak felci ya da kasılması şeklinde ortaya çıkabilir. Bağırsak felcine bağlı tıkanmalar karın ameliyatlarından sonraki 2 ila 5 gün içinde sık görülür ve tehlikesizdir ve bazı patolojik durumlara (böbrek kolikleri) ya da metabolizma bozukluklarına (hipokaliemi) bağlı olabilir ve özellikle yaşlı kimselerde görülür.

* Tedavi. Tedavinin ilk evresini yeniden canlandırma (reanimasyon) oluşturur; elektrolit bozukluklarının düzeltilmesi işlevsel tıkanmalarda tedaviyi de sağlar ve mekanik tıkanmalarda iyi koşullarda bir ameliyata gidilebilmesine olanak verir Cerrahi girişimde, tıkanmanın nedenini ya da nedenlerini bulmak için karın boşluğu tam olarak araştırılır. Cerrahi girişimin hedefi lezyonun yapısına bağlıdır: bir yapışıklığın yalnızca kesilmesi, ölmüş bir incebağırsak bölümünün kesilmesi. Kalınbağırsakta ise, genellikle önce lezyonun berisinde bağırsak akımının yönü değiştirilir (kolostomi); daha sonra, lezyonun çıkartılması ve normal bağırsak iletiminin yeniden sağlanması mümkün olacaktır.


*Vet. Bağırsak tıkanması. Hayvanlarda bağırsak tıkanmasının başlıca nedenleri bağırsak boğulması, bağırsak düğümlenmesi ve bağırsakların iç içe girmesidir Karın ağrısı çok şiddetlidir ve hayvan şok durumuna girer. Dışkı çıkaramaz, dışkı yerine kan ya da mukus çıkar. Acil cerrahi müdahale gereklidir.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Tıkanma Sarılıkları



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tıkanma Nedir?
Tıkanma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tkanma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tkanma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content