TOKAJ a. (öz. a. Tokaj'dan). Macaristan' da üretilen altın sarısı renginde likör şarabı. (Eşanl. TOKAY.) *ANSİKL. Tokaj, t...
TOKAJ a. (öz. a. Tokaj'dan). Macaristan' da üretilen altın sarısı renginde likör şarabı. (Eşanl. TOKAY.)
*ANSİKL. Tokaj, tescilli ve kontrollü ünlü bir macar şarabıdır. Furmint ya da başka üzüm çeşitlerinden elde edilir. üzümler hemen hemen kuruyuncaya kadar (kısmi kurutma) asmanın üzerinde bırakılır. Tokaj şarabının iki ayrı kalitesi vardır: birincisi üzümler hiç sıkılmadan ya da pek az sıkılarak alınan şıradan yapılır; İkincisinde üzümler kuvvetli sıkılır. Birincisi koyu kıvamda ve bal rengindedir. Esas tokaj budur ve buna traken beeren denir İkincisinde, şıra, kurutulmamış üzüm şırasıyla karıştırılır ve karıştırılan şıranın miktarına göre şarap maszlas ya da ausbruch adını alır.
*ANSİKL. Tokaj, tescilli ve kontrollü ünlü bir macar şarabıdır. Furmint ya da başka üzüm çeşitlerinden elde edilir. üzümler hemen hemen kuruyuncaya kadar (kısmi kurutma) asmanın üzerinde bırakılır. Tokaj şarabının iki ayrı kalitesi vardır: birincisi üzümler hiç sıkılmadan ya da pek az sıkılarak alınan şıradan yapılır; İkincisinde üzümler kuvvetli sıkılır. Birincisi koyu kıvamda ve bal rengindedir. Esas tokaj budur ve buna traken beeren denir İkincisinde, şıra, kurutulmamış üzüm şırasıyla karıştırılır ve karıştırılan şıranın miktarına göre şarap maszlas ya da ausbruch adını alır.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR