Toplumda yardımlaşma ve dayanışma niçin önemlidir? Organik afetler ve felaketlerde birlik ve beraberliğin önemi, üstünde yaşadığımız Dünya. ...
Toplumda yardımlaşma ve dayanışma niçin önemlidir? Organik afetler ve felaketlerde birlik ve beraberliğin önemi, üstünde yaşadığımız Dünya.
Kendi gücümüzü ve olanaklarımızı, başkalarının iyiliği için kullanma yardımlaşma, topluluğu oluşturan bireylerin bir mevzuda duygu, fikir ve karşılıklı çıkar birliği içinde olmaları dayanışmadır.
Hiçbir insan tek başına yaşayamaz, tek başına gereksinimlerini karşılayamaz. Her insan bir başka insanoğlunun yardımına muhtaçtır. Cemiyet halinde yaşama insanların birbirleriyle yardımlaşarak ve birbirlerini destekleyerek uyumlu iş görmelerini ortaya çıkarmıştır.
Maddi yardımlaşma şekli olan her türlü mal ve para yardımında olduğu şeklinde manevi yardımlaşma da insan yaşamında mühim bir yere haizdir. İnsanların acılarını, sevinçlerini iyi ve fena günlerini beraber paylaşmaları gerekir. Sorun içinde olan desteğe muhtaç durumda bulunan insanlara yardım etmek, hem insani hem de vicdani görevimizdir.
1999 senesinde vatanımızda yaşanmış olan zelzele felaketinde yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örnekleri sergilenmiştir.
Yardımlaşma ve dayanışma bir toplumu ayakta tutan en mühim insani özelliklerdendir. İnsanlar içinde yardımlaşma olduğu şeklinde ülkeler içinde da yardımlaşma ve dayanışma önemlidir.
Türk Kızılayı hem vatanımızda hem de başka ülkelerde meydana gelen afetlerden sonrasında insanların yardımına koşan en mühim kuruluşlarımızdandır.
Geniş bir aileyi oluşturan Dünya toplumlarının devamlı birbirine ihtiyacı vardır. Büyük naturel afetlerden sonrasında kimi zaman ülkelerin kendi kaynakları tek başına kafi olmayabilir. Bu şekilde durumlarda öteki ülkelerin yardımına gereksinim duyarlar. Ülkeler içinde işbirliğine gereksinim vardır. Bu şekildeki yardımlaşma ve dayanışma ülkeler arasındaki, bağları sağlamlaştırır.
1999 senesinde vatanımızda meydana gelen zelzele, 2005 senesinde Pakistan’daki zelzele ve 2004 senesinde Endonezya’da yaşanmış olan zelzele ve tsunami felaketinden sonrasında din, dil, ırk ayrımı yapılmadan bu ülkelerdeki insanlara öteki ülkeler tarafınca büyük yardımlar yapılmıştır. Arama kurtarma ekipleri çalışmalarda destek sunar sağlamışlardır. Yardımlaşma ve dayanışmanın ülkeler arasındaki güzel örnekleri verilmiştir.
Heyelan, zelzele, sel, çığ şeklinde naturel afetlerin meydana geldiği yerlerdeki mağdur insanlara meydana getirilen yardımların etkili ve verimli olabilmesi için çalışmaların belli bir seviye içinde yürütülmesi gerekir. Bundan dolayı bu şekilde zamanlarda yardımların ihtiyacı olanlara ulaştırılması büyük ehemmiyet taşımaktadır. Bu amaçla gönüllü ve resmi yardım kuruluşları içinde haberleşme-iletişim ve planlama olmalı ve emek harcamalar iyi bir organizasyon içinde yürütülmelidir. Böylece mağdur olan insanların yaraları daha acele sarılacak ve daha kısa sürede geleceğe güvenle bakmaları sağlanmış olacaktır.
Toplumların gücü dayanışma ile kuvvetlenir. Türk toplumu devamlı yardımlaşma ve dayanışmaya ehemmiyet vermiştir. Bu özellikler Türk toplumunun en köklü geleneklerindendir.
Organik afetlerde olduğu şeklinde internasyonal çevre sorunlarının çözümünde de ülkeler içinde işbirliğinin arttırılması gerekmektedir. Çevre sorunları tüm Dünya’yı ilgilendiren bir sorundur. Çevre sorunları sonucunda bazı ülkelerde insan yaşamını negatif etkileyen durumlar karşısında, ülkeler içinde ortaklık ve internasyonal çözüm yolları bulmak gerekmektedir.
Ülkemiz Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası şeklinde internasyonal kuruluşların yaptıkları küresel çevre sorunları ile ilgili emek harcamaları desteklemektedir ve bu emek harcamaları onaylamaktadır.
Bugün Afrika’daki Kenya, Somali, Etiyopya şeklinde ülkelerde, kuraklık başta olmak suretiyle açlık, AİDS ve iç çatışmalar sonucunda insanoğlu ölmektedir. Bu sorunlara karşı Dünya devletlerinin çözüme katkı sağlaması gerekmektedir.
Birleşmiş Milletler öncülüğünde Dünya çevre sorunlarının çözülmesi için Rio De Janerio ve Stockholm konferansları şeklinde konferansların düzenlenmesine ve UNEP’e (Birleşmiş Milletler Çevre Programına) destek olmamız gerekmektedir.
YORUMLAR