Torul - Gümüşhane

Şehir nüfusu: 4,655 İlçe nüfusu: 17,149 Yüzölçümü: 1049 km² Rakım: 950 - 1000 metre Coğrafi Bölge: Doğu Karadeniz İl: Gümüşh...



Şehir nüfusu:
4,655



İlçe nüfusu: 17,149
Yüzölçümü:
1049 km²
Rakım:
950 - 1000 metre
Coğrafi Bölge:
Doğu Karadeniz
İl:
Gümüşhane
Plaka:
29
Kaymakam:
Şafak Gürçam
Belediye başkanı:
Selami Bostan

Belediye web sitesi:
Torul Belediyesi

Kaymakamlık web sitesi:
Torul web sitesi



Torul
, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde, Gümüşhane iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi.

Tarihçe

Eski Yunan eserlerinde, Torul'un M.Ö. kurulmuş bir yerleşim yeri olduğundan bahsedilmektedir. 4. Haçlı Seferi sırasında Trabzon'u ele geçiren Cenevizliler, Torul'u da alarak ilçenin birçok yerinde kaleler ve haberleşmede kullanılan ateş kaleleri inşa etmişlerdir.

Torul adı Tör, yani "kutsal makam" veya "Tuğrul Bey" isminden geldiği sanılmaktadır. Yoğun olarak Türk Kayı ve Çepni Boylarından gelen Türk nüfusa sahip bir ilçedir.(sallamayın ** ne kayısı ne çepnisi ardassa mübadeleye kadar rumdu daha sonra rumlar gidince türkler geldi yada müslüman rumlar.) Çepniler Anadolu'ya, Kürtün ve Torul civarlarından dağılmıştır. Selçuklu Sultanı'nın kuzeydoğu seferi sırasında, otağını Torul'da kurmasına izafeten, daha önce Ardasa diye anılan ilçeye Torul denmeye başlanmıştır.

Türkmenler Torul'a 1040'lardan itibaren Akkoyunlular ve Safaviler döneminde yerleşmeye başlamışlardır. Torul 1461'de Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon İmparatorluğu'na son vermesinden 1828'e kadar Sancak Beyliği olarak kalmıştır. Yeniçeri ve Bektaşi ocaklarının kapatılmasıyla birlikte, Bektaş-i Güvenç Abdal'ın ocağı kapatılmış ve yoğun Bektaşi nüfusun yaşadığı Torul'un sancak beyliği kaldırılmıştır.

1828'den Cumhuriyete kadar Trabzon vilayetinin Gümüşhane sancağına bağlı bir kasaba, Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte Gümüşhane'ye bağlı bir İlçe olmuştur.

İlçe nüfusu, 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinde (93 Harbi) bir miktar göç vermiştir.

I. Dünya Savaşı sırasında (Ağustos 1916) Rus ordusu yöreyi ele geçirmiş, 1917 Sovyet Devrimi'nden sonra Rusların geri çekilmesiyle onların yerini Rumlar almıştır. Torul, 14 Şubat 1918'de düşman işgalinden kurtarılmıştır.

İlçe nüfusu içerisinde Kayı ve Çepni nüfusu yoğundur.Ancak diğer Oğuz Türk boyları da Gümüşhane'de yaşamaktadır.

Coğrafya


KonumuHarşit Çayı kenarında Trabzon-İran transit yolu üzerinde kurulmuş, dağlık bir araziye sahip bir ilçedir. Doğuda, Gümüşhane Merkez; kuzeyde, Trabzon ili, Maçka ilçesiyle, batıda Kürtün ve Giresun Alucra ilçesi ve güneyde Şiran ilçesi ile çevrilidir. Doğu Karadeniz Türkmen Çepnileri, Horasan üzerinden gelirken burada konaklamışlerdır. İlçenin yüz ölçümü 969 km² olup, ilçe merkezinin yüksekliği 950 metredir.Bitki örtüsüArazi orman toprağı karakterindedir. Yağış orman bitkilerinin yetişmesine elverişlidir. Bu nedenle İlçenin bitki örtüsünü ormanlar teşkil eder.AkarsularıNivene, Çitderesi ve Köstere dereleri ile beslenen Tirebolu'dan denize dökülen Harşit Çayı İlçenin önemli akarsuyudur.

İklimi


Doğu Karadeniz iklimi zonu içinde bulunan Kuzey Karadeniz dağlarının iç kısmından itibaren az yağışlı kışları ise sert ve yazları ılık bir iklim manzarası arz etmektedir.

Kültür


İlçenin gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.

Günlük konuşma dili kendine özgü olsa da diğer illerle kısmen etkileşimleri vardır. (Erzurum, Bayburt, Trabzon)

Nüfus

  • Toplam nüfus: 15.416
  • İlçe merkez nüfusu: 4.592
  • Toplam köy nüfusu: 10.824
  • km² düşen kişi sayısı: 18 kişi
  • Buna göre ilçe nüfusunun %29,8'i ilçe merkezinde % 70,2'si köylerde oturmaktadır.
  • Nüfus Yoğunluğu Olarak Türkiye Ortalamasının Altındadır.
  • Klasik bir Türk yerleşimidir.
Yaşayan Nüfus 15.416 Olup, bunun 8.013'ü kadın, 7.403'ü ise erkektir. Arazi şartları ve iş sahalarının olmayışı gibi nedenler, nüfusun; Trabzon, Ankara, Bursa, İzmit, Düzce ve İçel gibi illere göç etmesine sebep olmuş ve torul'da yaşayan nüfusun yaklaşık beş katı nüfus göç etmiştir.






  • Gümüşhane


  • Gümüşhane - Merkez - Gümüşhane Fen Lisesi


  • Köse - Gümüşhane



TORUL
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




Gümüşhane iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe Harşit Vadisi'nde kurulmuştur. Kuzeydoğusunda Zigana Dağları, Güneybatısında da Balaban Dağları yer alır. İlçe halkının başlıca geçim ları, meyvecilik ve hayvancılıktır.
  • Yüzölçümü 1.859 km2,
  • ilçe nüfusu 17.887,
  • merkez nüfusu 5.721 (1997).





Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Torul - Gümüşhane
Torul - Gümüşhane
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/torul-gumushane.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/torul-gumushane.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content