Tırmanma Nedir?

TIRMANMA a. 1. Tırmanmak, el ve ayaklarla tutunarak ve çaba harcayarak yüksek bir yere çıkmak eylemi: Bir duvara, bir çite tırmanma...

TIRMANMA a.

1. Tırmanmak, el ve ayaklarla tutunarak ve çaba harcayarak yüksek bir yere çıkmak eylemi: Bir duvara, bir çite tırmanma.

2. Dağcının, kol ve bacaklarını kullanarak ve dik kayalar boyunca ilerleyerek dağa çıkması.




3. Güç bir durumun, sorun yaratan bir olgunun hızla büyümesi, güç kazanması, ciddi boyutlara ulaşması: Şiddet olaylarında bir tırmanma gözleniyor. Faiz oranlarının, fiyatların tırmanması.

4. Bir karşıtlık durumunda, her iki yanın birbirlerine karşı önlem almak amacıyla ve hükümet denetiminde askeri güçlerini nitelik ve nicelik açısından güçlendirmeleri; nükleer silahlanmanın kaçınılmaz yükselişi.


*Ask. Silahlanmada tırmanma, bir çatışmada, tarafların birbirine karşı kullandığı askeri gücün, ister iktidarın insiyatifiyle, ister karşı tarafın gücünü artırmasına bir yanıt olarak, siyasal iktidarca nicel ve nitel bakımdan kontrollü bir biçimde artırılması (günümüzde bu artış, nükleer silahların kullanımına kadar varabilecek bir tehlikeyi de beraberinde getirmektedir); en güçsüz bir nükleer silahın taraflardan biri tarafından kullanıldığı andan itibaren, kullanılabilecek durumdaki nükleer silah gücünün, kaçınılmaz bir biçimde artması.


*Dağc. Bir dağcının dağa tırmanmak ve dağdan inmek için gerçekleştirdiği eylemlerin tümü. (Bk. ansikl. böl.)


*Yerbil. Volkanik kayaçların püskürerek sivri bir doruk ya da bir koni oluşturması. || Tortul kayaçlarda sert katmanların esnek katmanların içine girmesinden lanan yapısal uyumsuzluk.


*ANSİKL. Dağc. Tirmanmalar, sürelerine (birkaç saatten bir güne hatta iki güne kadar), güçlüklerine (altı derece olarak sıralanmışlardır: kolay, az zor, oldukça zor, çok zor, son derece zor), türlerine (kayada, karda, buzda ve karışık tırmanmalar) göre ayırt edilir.

Dağcının başlıca üç tür ana yolu vardır: en kolay yol normal yol'dur; daha zor, ama daha güzel ve daha ilginç olduğu için daha çok kullanılan yol klasik yoldur; son yol da çıkışın bir yoldan, inişin başka bir yoldan gerçekleştirildiği geçiş'tir.

Bir tırmanmanın güçlüğü, geçitleri geçmenin teknik zorluklarına, geçitlerin sürekliliğine, çıkışın uzunluğuna, yüksekliğine, aynı zamanda, atmosfer koşulları, yerdeki kar vb. gibi değişken etkenlere bağlıdır. Böylece normal koşullarda az güç (AG) olarak saptanmış bir kaya tırmanması, kayalığın ıslak ya da buzlu olması koşulunda çok güç (ÇG) kategorisine girebilir.


Kaynak: Büyük Larousse







  • Tırmanma Nedir? Tırmanma



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tırmanma Nedir?
Tırmanma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/trmanma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/trmanma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content