Sanayi sektörüne ham madde sağlayan madencilik sektörü bu yönüyle ülkemizin temel taşı olan sektörlerinden biridir. Çeşitlilik ve rez...
Sanayi sektörüne ham madde sağlayan madencilik sektörü bu yönüyle ülkemizin temel taşı olan sektörlerinden biridir. Çeşitlilik ve rezerv açısından oldukça zengin maden yataklarına sahip olan Türkiye, birçok madende dünyanın en büyük rezervlerine sahiptir. Dünya maden sektöründe rekabet gücümüzün yüksek olduğu en önemli madenlerimiz bor, toryum, linyit, mermer, manyezit, nadir toprak elementleri, zeolit, trona, barit, feldispat ve sodyum sülfattır.
Endüstriyel minerallerde dünya rezervlerinin yüzde 2.5'i, dünya bor mineralleri rezervlerinin yüzde 62'si, bentonit rezervlerinin yüzde 20' si ve perlit rezervlerinin de yarısından çoğu ülkemizde yer almaktadır.
Türkiye'de petrol ve kömür dışında 4,400 maden yatağı bulunmaktadır. Bu lardan elde edilen madenler sanayi sektöründe ham madde olarak kullanılmakta, üretim fazlası ihraç edilmektedir.
Bugün, Türk madencilik sektöründe 53 farklı maden ve mineralin üretimi yapılmaktadır. Madenlerimiz; ''endüstriyel ham maddeler'', ''metalik madenler'' ve ''endüstriyel ham maddeler'' olarak gruplandırılır.
Türkiye'de madenciliğin yüzde 85'i kamu sektörü, yüzde 15'i özel sektör tarafından yapılmaktadır. Başlıca üreticiler Eti Holding A.Ş. Türkiye Taş Kömürü İşletmesi (TKİ), Karadeniz Bakır İşletmeleri (KBİ), Türkiye Demir Çelik İşletmesi (TDÇİ), Tekel, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) ve özel sektördür. üretimde; kamu sektörü mineral yakıtlar ve metalik cevher üretiminde ağırlıklı iken özel sektör endüstriyel ham madde üretiminde yoğunlaşmıştır.
Bor Mineralleri
Çok geniş kullanım alanına sahip olan bor mineralleri ve kimyasallarının kullanıldığı sanayi dalları cam ve seramik sanayi, temizleme ve beyazlatma sanayi, yanmayı önleyici madde yapımı, tarım, metalurji ve nükleer uygulamalardır.
Türkiye dünya bor rezervlerinin üçte ikisine sahiptir. Bor minerallerinin görünür rezervi 640 milyon tonun üzerinde muhtemel rezervi ise 870 milyon tonun üzerindedir. En büyük tinkal yatakları Eskişehir'in Kırka bölgesinde yer alır. Kolemanit cevheri Kütahya-Emet, Balıkesir-Bigadiç ve Bursa-Kestelek bölgelerinde yer alır.
ülkemiz bor minerali üretiminde A.B.D.'nden sonra dünyada ikinci büyük üreticidir. ülkemizde üretilen bor minerallerinin yüzde 10'u doğrudan mineral olarak kullanılırken, geriye kalan kısmı bor türevlerinin üretimi için kullanılmaktadır.
Türkiye, bor minerali ihracatında ham maddenin yanısıra asitborik, susuz boraks, boraks pentahidrat, boraks dekahidrat ve sodyum perborat gibi rafine ürünler ihraç etmektedir. Bor tuzlarının Türkiye'deki tek üreticisi ve ihracatçısı Eti Holding A.Ş.'dir. Etibank'ın ham bor üretimi B2O3 bazında 450.000 ton/yıl civarındadır. Bu üretimin yaklaşık yüzde 50'si kolemanit, yüzde 20'si üleksit ve yüzde 30'u tinkal konsantresi olarak gerçekleştirilmektedir. üretimin bir kısmı Kırka ve Bandırma'da kurulu bor türevleri tesislerinde pentahidrat, dekahidrat, borik asit ve sodyum perborata dönüştürülmektedir. 2000 yılı bor ve türevlerine ait üretim incelendiğinde üretimin yüzde 51'inin ham bor yüzde 35'nin ise rafine bora ait olduğu görülmektedir.
Tabii boratlar ihracatımız 2001 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16 azalma göstererek 96 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. ABD, İtalya, İspanya, Hollanda, Japonya ve Çin önemli alıcı ülkeler olarak dikkat çekmektedir.
Kromit
Metalik cevherler grubunda yer alan krom, özellikle metalurji, kimya, refrakter ve döküm sanayilerinin ana ham maddesidir.
Dünya kromit madenciliğinde yüzde 6'lık üretim payı ile dikkati çeken ülkemiz 25 milyon tonluk rezerve sahiptir. Türkiye'nin halen 2 000 000 ton/yıl tüvenan krom cevheri ile 160.000 ton/yıl ferrokrom üretim kapasitesi mevcuttur. üretim ve ihracatta en önemli ürün ferrokromdur.
En önemli yataklar Elazığ-Guleman, Erzincan-Kopdağ, Köyceğiz-Fethiye, Muğla, Eskişehir, Karsantı-Pozantı- Adana, Harmancık, Orhaneli-Bursa ve Pınarbaşı-Kayseri' de bulunur.
2001 yılında krom ihracatımız 24 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. En önemli pazarlar Rusya, Norveç, Ukrayna ve Slovakya olmuştur. Ferrokrom ihraç ettiğimiz en önemli pazarlar ise ABD, Hollanda ve Belçika'dır.
Manyezit
Özellikle ısıya dayanıklı refrakter malzeme yapımında kullanılan manyezit, ülkemizin dünya maden sektöründe rekabet edebileceği madenlerden biridir. Dünyadaki önemli rezervlerden birine sahip olan Türkiye'nin manyezit rezervi 168,4 milyon tondur. Bu rezervin büyük bölümü Kütahya-Eskişehir üçgeninde yoğunlaşmaktadır. Bunun yanısıra Erzincan ve Çanakkale'de de mevcut yataklar bulunmaktadır.
Türkiye'de en önemli manyezit üreticisi Kümaş Kütahya Manyezit İşletmesidir. Çitosan Konya Krom Manyezit Tuğla Sanayi'de diğer önemli üreticilerden biridir.
İhraç ettiğimiz manyezit ürünleri arasında tabii magnezyum karbonat ve ateşe dayanıklı tuğla en büyük paya sahiptir.
2001 yılında manyezit ihracatı yüzde 3'lük artışla 36 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Avusturya, Ukrayna, İran ve İspanya en önemli alıcı ülkeler olmuştur.
Bakır
Endüstride yaygın olarak kullanılan bakırın başlıca kullanım alanları, elektrik-elektronik, inşaat, ulaşım, kimya, kuyumculuk ve boya sektörleridir.
Türkiye'nin görünür bakır rezervi 3,7 milyon ton metal bakır, toplam rezerv miktarı ise 15,8 milyon tondur. Türkiye bakır rezervi bakımından üç önemli bölgeye sahiptir; Doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Trakya.
Bugün Türkiye'nin bakır cevheri üretiminin büyük bir çoğunluğu özel sektör tarafından gerçekleştirilmektedir. En önemli üretici aynı zamanda blister bakırın tek üreticisi olan Karadeniz Bakır İşletmeleridir. Çayeli Bakır İşletmesi, Etibank Küre Bakırlı Pirit İşletmeleri de bakır üretimi yapan diğer önemli işletmelerdir.
2001 yılı bakır cevherleri ve konsantrelerine ait ihracatımız 34 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, Bulgaristan Japonya, Çin ve Finlandiya en önemli pazarlar olmuştur.
Çinko
Çinko, kullanım açısından demir dışı metaller içerisinde alüminyum ve bakırdan sonra gelen en önemli üç metalden birisidir. En çok galvanizlemede kullanılmakla beraber, pirinç alaşımı ile döküm kalıpları yapımı, çinko oksit yağlı boya ve lastik üretimi kullanıldığı diğer alanlardır.
Türkiye'nin çinko rezervi yaklaşık 2,7 milyon tondur. Türkiye'nin dünya çinko rezervindeki payı yüzde 2,07 olmasına karşın cevher üretimi ancak yüzde 0,28 civarındadır. Oksitli cevher yatakları Orta Toroslarda Zamantı (Kayseri-Niğde-Adana) bölgesinde yer alır. Ayrıca Konya, Malatya, Bingöl ve Bitlis'te küçük rezervler bulunmaktadır.
Türkiye'de yılda yaklaşık 40.000 ton çinko metali üretme kapasitesine sahiptir. Bu üretimin yarısı iç piyasada tüketilmekte, kalanı ise ihraç edilmektedir. İhracat, üretimdeki artışa parelel olarak artış göstermektedir. ülkemizdeki en önemli çinko üreticisi Çayeli Bakır İşletmeleri'dir.
2001 yılında 18 milyon dolarlık çinko cevheri ve konsantreleri ihraç edilmiştir. İhracatta Yunanistan, Belçika-Lüksemburg, Bulgaristan ve Finlandiya ilk sıralarda yer almaktadır.
Feldispat
Feldispat cam sanayii, seramik sanayi, elektrodları ve boya sanayinde kullanılan önemli bir endüstriyel ham maddedir.
Türkiye 130 milyon tonluk rezervle dünya toplam rezervleri içinde yüzde 10'luk paya sahiptir. Önemli feldispat yatakları Manisa, Demirci, Kütahya-Simav, Aydın-Çine ve Muğla-Milas bölgelerinde yer alır.
Türkiye'de feldispatın büyük bir kısmı özel sektör tarafından üretilmekte ve yüzde 90'ı ihraç edilmektedir. Feldispat ihracatında, ihraç edilen en önemli ürün ham feldispatın dışında öğütülmüş feldispat ve yüzdürülerek arıtılmış feldispattır.
1990 yılından itibaren düzenli bir şekilde artan feldispat ihracatımız 1999 ve 2000 yılındaki artışın aksine 2001 yılında yüzde 30'luk düşüşle 27 milyon dolar olmuştur. Feldispat ihracatı yaptığımız ülkeler arasında İtalya, İspanya ve Endonezya ilk sırada yer almaktadır.
Mermer ve Diğer Doğal Taşlar
Türkiye'nin görünür, muhtemel, mümkün doğal taş rezerv toplamı 5,2 milyar m3-13,9 milyar ton civarındadır. Bu rezervin büyük bir bölümü Afyon, Balıkesir, Muğla, Eskişehir, Denizli, Tokat, Çanakkale, Konya, Bilecik, Kırşehir ve Elazığ illerinde bulunur.
Türkiye'de üretilen mermer çeşitleri arasında Afyon Beyazı, Bilecik Pembe, Marmara Beyazı, M.Kemalpasa Beyazı, Karacabey Siyah, Elazığ Vişne, Denizli Traverten ve Trakya Graniti örnek verilebilir.
ülkemizde mermer üretiminde faaliyet gösteren 20 civarında entegre tesis, orta büyüklükte 40 işletme ve 1500 civarında irili ufaklı atölye yılda 1,2 milyon ton mermer işletmektedir.
Mermer, blok veya kesilmiş-parlatılmış olarak ihraç edilmektedir. İhracat değerlerinde katma değeri en yüksek ürün işlenmiş ürünlere aittir. Sektörün ihracat potansiyeli, yatırımlara paralel olarak hızla gelişmektedir. Özellikle işlenmiş mermer ihracatı sürekli artış içindedir. 2001 yılında toplam doğal taş ihracatımız bir önceki yıla göre değer bakımından yüzde 20 oranında artarak 223 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu değerin 154 milyon doları işlenmiş mermere, 53 milyon doları blok mermer ihracatına, 16 milyon doları ise granit ve diğer sert taşların ihracatına aittir. İşlenmiş mermer ihracatında en önemli pazarlar ABD, İsrail, Türkmenistan, Suudi Arabistan ve İspanya olmuştur.
Ham-plaka ve blok mermer ihracatın en fazla artış gösterdiği ürün grubudur. Bu ürünlerin 2001 yılı ihracatı, yüzde 77'lik artışla 53 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İspanya, İtalya, Çin ve Almanya en önemli pazarlardır.
2001 yılında 16 milyon dolarlık granit ve sert taş ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bu ürünlerde en önemli alıcı ülkeler Almanya, İtalya ve Yunanistan olmuştur. Granit, ihracatı yeni gelişmekte olan bir sektör olmakla beraber bu alandaki yatırımların artmasıyla, ihracat değerlerinde de artış beklenmektedir.
Pomza
Türkiye, pomza rezervleri açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Araştırma yapılmış alanlarda yaklaşık 3 milyar m3'lük pomza rezervi olduğu tahmin edilmektedir. Rezervler İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Mevcut yataklar Orta Anadolu'da özellikle ürgüp Avanos ve Kayseri'nin Talas-Tamarza-Develi bölgesinde yoğunlaşmıştır. Ayrıca Doğu Anadolu bölgesinde Bitlis, Van, Ağrı, Kars, Ankara, Isparta ve Muğla illerinde bulunur.
Tekstil sektöründeki eğilimlere bağlı olarak değişim gösteren pomza taşı ihracatımız, tekstil sektöründeki daralmanın etkisiyle düşüş trendine girmiştir. 2001 yılı pomza ihracatımız 5 milyondolar olarak gerçekleşmiştir. İhracat yaptığımız önemli ülkeler Hollanda, ABD Fas ve Tunus'tur.
Barit
Türkiye dünya toplam barit rezervinin yüzde 2,1'ine sahiptir. Bu rezervler dövülmüş, ufalanmış veya ham, iyi kalitede barit içerir. Barit yatakları Konya, Maraş, Muş, Antalya ve Kütahya'da yer alır.
En önemli barit tüketicilerinin yakınında yer alan Türkiye, ihracat için iyi imkanlara sahiptir. 2001 yılında barit ihracatımız mevcut pazarlara artarak devam etmiş, Rusya, Suriye, Yunanistan ve Romanya ilk sıralarda yer almıştır.
Bentonit ve Kaolin
Türkiye'de bilinen bentonit yatakları Edirne-Enez, Çankırı, Tokat-Reşadiye, Ankara-Kalecik ve Giresun-Tirebolu'da bulunur. Türkiye'de dövülmüş bentonit üretimi geçen 20 yıl süresince düzenli olarak artmıştır. 2001 yılı bentonit ihracatında, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya ilk sıralarda yer alan pazarlarımızdır.
Başlıca kaolinit grubu kil minerallerinden oluşan bir kayaç olan kaolin özellikle seramik, kauçuk, çimento ve kozmetik sanayinde genellikle dolgu ve kaplama maddesi olarak kullanılmaktadır.
Türkiye'deki kaolin rezervleri Marmara Bölgesinde Balıkesir ilinde, Nevşehir, Bolu Niğde, Çanakkale, Eskişehir ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alır.
2001 yılı kaolin ihracatı 5 milyon dolar olarak gerçekleşirken, İspanya, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri önemli pazarlarımız olmuştur.
Selestit (Stronsiyum Sülfat)
Türkiye'nin bilinen ekonomik yatakları Sivas'ın Akkaya köyündedir. Görünür rezerv 600.000 ton ve toplam potansiyel rezerv 2 milyon tonun üzerindedir.
Türkiye selestit ihracatı, dünya selestit ihracatının büyük bir bölümünü oluşturur.
Türkiye'de ki en önemli üretici firma Barit Maden A.Ş.'dir ve üretimin tamamını ihraç etmektedir.
2001 yılında selestit ihracatımız bir önceki yıla göre büyük bir artış gösterek 4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. G. Kore, Almanya, Japonya ve Hindistan alıcı ülkeler olmuştur.
Perlit
Dünyadaki perlit rezervlerinin yarısından çoğu Türkiye'de bulunur. En önemli perilt yatakları; Cumaovası, Manisa, Biga, Soma, İzmir-Dikili, Konya ve Erzincan- Mollaköy'de bulunmaktadır.
2001 yılında 3 milyon dolar olarak gerçekleşen perlit ihracatında Belçika-Lüksemburg, Hindistan ve Fransa ilk sıralarda yer almaktadır.
Diğer Önemli Maden ve Mineraller
Türkiye zengin endüstriyel madenlere sahiptir. Ticari olarak üretilen diğer maden ve mineraller; refrakter ve seramik killeri, alçı, sepiyolit, diatomit, zeolit, kükürt, kurşun, gümüş, antimon, alüminyum cevheri, alçıtaşı, fosfat, tuz, sodyumsülfat, kuvars, endüstriyel kum, dolomit, talk, wollastonit, kıyanit, kalsit, zımpara taşı ve kalsiyum florittir.
Kaynak: İGEME
ülkemizde çıkarılan madenler nelerdir?
ülkemizde en çok hangi madenler çıkarılır, bu madenler nerelerde kullanılır?
Manisa'da çıkarılan madenler nelerdir?
2.7 trilyon dolarlık maden rezervi olan Türkiye, 1985'ten bu yana atıl duran maden sahalarını özel sektöre açtı. Halen mevcut 17 bin maden sahasından ilk etapta bin 488'i için 31 Mart'ta ihaleye çıkılacak. Ancak ihale öncesi yasa değiştirilip bürokrasi azaltılınca sadece arama ruhsatı için 2 bin başvuru geldi.
Enerji Bakanlığı, 1985 yılından bu yana gerek bürokratik sıkıntılar, gerekse finansal zorluklar nedeniyle işletilemeyen madenleri özel sektöre devretmeye hazırlanıyor. Ruhsatları iptal edilen ve atıl olarak bekletilen 17 binin üzerindeki maden sahasının ilk etapta bin 488'i, ihaleye çıkarılacak. 31 Mart'taki ihale öncesi ise madenlere ilgi büyük. Çünkü yasada yapılan değişikliklerle bürokrasi azaltılarak yatırımcının güveni kazanıldı.
2 Bin Başvuru Geldi
Maden sahaların satışına yönelik olarak star'a konuşan Maden İşleri Genel Müdürü Yener Cander, Maden Kanunu'nda değişiklik yapan 5177 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından 5 Mart'tan itibaren maden sahalarına yönelik müracatları toplamaya başladıklarını, 10 gün içinde de 2 binin üzerinde müracat geldiğini açıkladı. Cander, yatırımcıya ilk olarak 3 yıllık arama ruhsatı verdiklerini, ruhsat sahibinin burada ekonomikliği olan bir cevher bulması halinde, madenin ve rezervin durumuna göre 10 yıldan 60 yıla kadar işletme ruhsatı alabileceğini söyledi.
250 Bin Kişiye İş...
Cander, artık önceki yıllarda olduğu gibi çok basit nedenlerle ruhsat iptaline gidilmeyeceğini, kanunla ruhsatın güvence altına alındığını söyledi. İhaleye çıkacak olan bin 488 maden sahasının yaklaşık 700'ünün mermer ve dekoratif taşların bulunduğu sahalar olduğunu belirten Cander, ‘Bu ları bir an önce ekonomimize kazandırmamız gerekiyor' dedi. 25 yıldır arama faaliyetlerinin hız kestiğini söyleyen Cander, atıl durumdaki maden sahalarının özel sektöre devriyle yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi.
Ruhsat Sudan Ucuz
Maden ruhsatlarını, mermerde en fazla 100 hektar, diğer madenlerde ise en fazla 2 bin hektar alanla sınırladıklarını belirten Cander, kişinin istediği taktirde yan yana birden fazla alanın ruhsatını alabilmesinde de bir mahsur bulunmadığını söyledi. Cander, arama ruhsatları için yapılacak masrafın da düşük olduğunu, sadece talep harcı olarak 140 milyon TL, ruhsat verme harcı olarak da 350 milyon TL talep ettiklerini söyledi. Cander, işletme ruhsatlarında ise bu harçların 2 milyar TL'ye kadar çıktığını kaydetti. Arama ve işletme yapılabilmesi için de ayrı bir sermaye gerektiğini anlatan Cander, maden sahalarının değil ruhsatın ihalesini yaptıklarını, maden sahalarında cevher bulunup bulunmadığına dair yatırımcıya taahhüt veremeyeceklerini de ekledi.
Bürokrasi Sıfırlandı
Maden Kanunu'nda yapılan değişikliklerle yatırımcının önündeki bütün engelleri kaldırmaya çalıştıklarını söyleyen Cander, Maden Kanunu'na ek çıkarılan ve tüm bakanlıkların ilgili birimlerine gönderilen yönetmeliklerle, daha önceki yıllarda 2-3 yılda halledilebilen bürokratik işlemlerin 3 aya indirildiğini, böylelikle de yatırımcının önündeki en büyük engeli aştıklarını belirtti. Cander, önümüzdeki günlerde yayınlanacak İzin Yönetmeliği'yle de, 10 bakanlığın 22 ayrı biriminden alınması gereken izinlerin, müracat yapılması halinde, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından alınabileceğini söyledi. Cander, ‘Bu çerçevede genel müdürlüğümüz bünyesinde bir Koordinasyon Dairesi Başkanlığı oluşturduk. Kişi ruhsatı aldıktan sonra 3 ay içerisinde izin için başvuracak. Kişi hiçbir zorlukla karşılaşmayacak. Tek merciye tek izin prensibiyle, önceden 3 yıl sonra faaliyete geçebilen işletmeler artık 6 ayda kurulabilecek ve bürokrasiye son verilmiş olacak' dedi.
Madenciliğin Yıldızı Parlayacak
Maden İşleri Genel Müdürü Yener Cander, Türkiye'de geleceğin sektörünün madencilik olduğunu söyledi. ‘Şu anda ihracatta gözde sektörler otomotiv ve tekstil olarak gösteriliyor. Ancak otomotiv sektöründe yüzde 82 civarında ithal girdiler var. Yani 10 milyar dolarlık bir ihracat yaptığımızda bunun 8.5 milyar dolarını ithal ediyoruz. Ama madenlerde öyle birşey yok. Madenciliğin ilerleyen yıllarda yıldızı daha çok parlayacak. Lokomotif olacak' dedi.
Vicdanen Rahatız
İşletilmesi yıllardır tartışılan İzmir'in Bergama ilçesindeki Ovacık Altın Madeni, yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Tesisi 44.5 milyon dolara Normandy Madencilik A.Ş'den satın alan Koza Altın Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, madende düzenlediği basın toplantısında ‘Beklentim bu madeni iki hafta içinde işletmeye açmak. En kısa sürede üretime geçeceğiz' dedi. Altın aramalarının iddia edildiği gibi siyanürle değil, sondajlama ile yapıldığını bildiren İpek, gazetecilerin ‘Vicdanen rahat mısınız?' sorusuna ise ‘Evet. Vicdanen rahatız' yanıtını verdi. Tesisi 44.5 milyon dolara aldıklarını söyleyen Akın İpek ‘20 milyon dolarını ödedik. Geri kalanı, üretime geçilirse ödenecek' diye konuştu.
Tesisin satışı sırasında başka bir grup pazarlık halindeyken araya girip aldıklarını söyleyen İpek ‘Biz kaparoyu verdikten sonra 8 şirket daha talip oldu' dedi. Maden ile ilgili şimdiye kadar 15 idari dava açıldığına dikkat çeken İpek, ‘Bu davaların 4'ü lehimize sonuçlanmış, 11 dava ise devam ediyor. Birçoğu zaten sürelerini doldurmuş izinler ve ruhsatların iptali ile ilgili. Biz şimdi bu izinleri yeniden alıyoruz. üretim izni için gerekli işlerin yüzde 98'ini tamamladık' dedi. Türkiye'nin 400 milyar dolara karşılık gelen 6 bin 500 ton altın rezervi bulunduğunu da belirten İpek, ‘Türkiye, dünyada altını olup da çıkarmayan tek ülke. Mevcut altın rezervini kullanabilsek ABD'den sonra dünya ikincisi oluruz' dedi.
Enerji Bakanlığı, 1985 yılından bu yana gerek bürokratik sıkıntılar, gerekse finansal zorluklar nedeniyle işletilemeyen madenleri özel sektöre devretmeye hazırlanıyor. Ruhsatları iptal edilen ve atıl olarak bekletilen 17 binin üzerindeki maden sahasının ilk etapta bin 488'i, ihaleye çıkarılacak. 31 Mart'taki ihale öncesi ise madenlere ilgi büyük. Çünkü yasada yapılan değişikliklerle bürokrasi azaltılarak yatırımcının güveni kazanıldı.
2 Bin Başvuru Geldi
Maden sahaların satışına yönelik olarak star'a konuşan Maden İşleri Genel Müdürü Yener Cander, Maden Kanunu'nda değişiklik yapan 5177 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından 5 Mart'tan itibaren maden sahalarına yönelik müracatları toplamaya başladıklarını, 10 gün içinde de 2 binin üzerinde müracat geldiğini açıkladı. Cander, yatırımcıya ilk olarak 3 yıllık arama ruhsatı verdiklerini, ruhsat sahibinin burada ekonomikliği olan bir cevher bulması halinde, madenin ve rezervin durumuna göre 10 yıldan 60 yıla kadar işletme ruhsatı alabileceğini söyledi.
250 Bin Kişiye İş...
Cander, artık önceki yıllarda olduğu gibi çok basit nedenlerle ruhsat iptaline gidilmeyeceğini, kanunla ruhsatın güvence altına alındığını söyledi. İhaleye çıkacak olan bin 488 maden sahasının yaklaşık 700'ünün mermer ve dekoratif taşların bulunduğu sahalar olduğunu belirten Cander, ‘Bu ları bir an önce ekonomimize kazandırmamız gerekiyor' dedi. 25 yıldır arama faaliyetlerinin hız kestiğini söyleyen Cander, atıl durumdaki maden sahalarının özel sektöre devriyle yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi.
Ruhsat Sudan Ucuz
Maden ruhsatlarını, mermerde en fazla 100 hektar, diğer madenlerde ise en fazla 2 bin hektar alanla sınırladıklarını belirten Cander, kişinin istediği taktirde yan yana birden fazla alanın ruhsatını alabilmesinde de bir mahsur bulunmadığını söyledi. Cander, arama ruhsatları için yapılacak masrafın da düşük olduğunu, sadece talep harcı olarak 140 milyon TL, ruhsat verme harcı olarak da 350 milyon TL talep ettiklerini söyledi. Cander, işletme ruhsatlarında ise bu harçların 2 milyar TL'ye kadar çıktığını kaydetti. Arama ve işletme yapılabilmesi için de ayrı bir sermaye gerektiğini anlatan Cander, maden sahalarının değil ruhsatın ihalesini yaptıklarını, maden sahalarında cevher bulunup bulunmadığına dair yatırımcıya taahhüt veremeyeceklerini de ekledi.
Bürokrasi Sıfırlandı
Maden Kanunu'nda yapılan değişikliklerle yatırımcının önündeki bütün engelleri kaldırmaya çalıştıklarını söyleyen Cander, Maden Kanunu'na ek çıkarılan ve tüm bakanlıkların ilgili birimlerine gönderilen yönetmeliklerle, daha önceki yıllarda 2-3 yılda halledilebilen bürokratik işlemlerin 3 aya indirildiğini, böylelikle de yatırımcının önündeki en büyük engeli aştıklarını belirtti. Cander, önümüzdeki günlerde yayınlanacak İzin Yönetmeliği'yle de, 10 bakanlığın 22 ayrı biriminden alınması gereken izinlerin, müracat yapılması halinde, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından alınabileceğini söyledi. Cander, ‘Bu çerçevede genel müdürlüğümüz bünyesinde bir Koordinasyon Dairesi Başkanlığı oluşturduk. Kişi ruhsatı aldıktan sonra 3 ay içerisinde izin için başvuracak. Kişi hiçbir zorlukla karşılaşmayacak. Tek merciye tek izin prensibiyle, önceden 3 yıl sonra faaliyete geçebilen işletmeler artık 6 ayda kurulabilecek ve bürokrasiye son verilmiş olacak' dedi.
Madenciliğin Yıldızı Parlayacak
Maden İşleri Genel Müdürü Yener Cander, Türkiye'de geleceğin sektörünün madencilik olduğunu söyledi. ‘Şu anda ihracatta gözde sektörler otomotiv ve tekstil olarak gösteriliyor. Ancak otomotiv sektöründe yüzde 82 civarında ithal girdiler var. Yani 10 milyar dolarlık bir ihracat yaptığımızda bunun 8.5 milyar dolarını ithal ediyoruz. Ama madenlerde öyle birşey yok. Madenciliğin ilerleyen yıllarda yıldızı daha çok parlayacak. Lokomotif olacak' dedi.
Vicdanen Rahatız
İşletilmesi yıllardır tartışılan İzmir'in Bergama ilçesindeki Ovacık Altın Madeni, yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Tesisi 44.5 milyon dolara Normandy Madencilik A.Ş'den satın alan Koza Altın Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, madende düzenlediği basın toplantısında ‘Beklentim bu madeni iki hafta içinde işletmeye açmak. En kısa sürede üretime geçeceğiz' dedi. Altın aramalarının iddia edildiği gibi siyanürle değil, sondajlama ile yapıldığını bildiren İpek, gazetecilerin ‘Vicdanen rahat mısınız?' sorusuna ise ‘Evet. Vicdanen rahatız' yanıtını verdi. Tesisi 44.5 milyon dolara aldıklarını söyleyen Akın İpek ‘20 milyon dolarını ödedik. Geri kalanı, üretime geçilirse ödenecek' diye konuştu.
Tesisin satışı sırasında başka bir grup pazarlık halindeyken araya girip aldıklarını söyleyen İpek ‘Biz kaparoyu verdikten sonra 8 şirket daha talip oldu' dedi. Maden ile ilgili şimdiye kadar 15 idari dava açıldığına dikkat çeken İpek, ‘Bu davaların 4'ü lehimize sonuçlanmış, 11 dava ise devam ediyor. Birçoğu zaten sürelerini doldurmuş izinler ve ruhsatların iptali ile ilgili. Biz şimdi bu izinleri yeniden alıyoruz. üretim izni için gerekli işlerin yüzde 98'ini tamamladık' dedi. Türkiye'nin 400 milyar dolara karşılık gelen 6 bin 500 ton altın rezervi bulunduğunu da belirten İpek, ‘Türkiye, dünyada altını olup da çıkarmayan tek ülke. Mevcut altın rezervini kullanabilsek ABD'den sonra dünya ikincisi oluruz' dedi.
Star Gazetesi
ülkemizde Çıkarılan Madenler;
Dünya çapında ülkemizde önem taşıyan madenler Bor Mineralleri ve Kromdur.
Bor Mineralleri
Bor Mineralleri ülkemizde
Krom ülkemizde;
Türkiye'de hemen hemen her bölgede görülmektedir.3 zamanda oluşmuştur.Ege Bölgesi başta olmak üzere her yerde bulunabilir.
Linyit ülkemizde;
Demir ülkemizde;
Bakır ülkemizde
Karadeniz ve Doğu Anadolu'da yaygındır.
Karadeniz'de;
Alimünyum ülkemizde;
Petrol ülkemizde;
Güneydoğu'da Batman rafineresi vardır.Adıyaman Diyarbakır'da petrol çıkarılır vardır.
hazırlayan _KleopatrA_
Dünya çapında ülkemizde önem taşıyan madenler Bor Mineralleri ve Kromdur.
Bor Mineralleri
Bor Mineralleri ülkemizde
- Balıkesir, Bursa, Susurluk, Kütahya Eskişehirde çıkarılır ve Bandırma'da işlenir.
Bor Mineralllerinin kullanım alanları ;
Cam üretiminde,Jet yakıtında,Seramiğin sırlanmasında,Kimya ve İlaç sanayisinde kullanılır.
Krom ülkemizde;
Muğla, Antalya'da çıkarılı ve bu çıkarılan krom Antalya'da işlenir
Bayburt Kop Dağı ve Elazığda krom çıkarılır buradaki krom Elazığ'da işlenir.
Kromun kullanım alanları;- Demir Çelik Sanayi, Pil ve Kimya sanayisinde kullanılır.
Türkiye'de hemen hemen her bölgede görülmektedir.3 zamanda oluşmuştur.Ege Bölgesi başta olmak üzere her yerde bulunabilir.
Linyit ülkemizde;
- Muğla=Yatağan,Gökova ve Yeniköy'de
- Kütahya=Seyitömer,Tunçbilek
Manisa=SomaŞırnak- Sivas=Kangal'da çıkarılır
Linyit Kullanımı;- Evlerde genellikle ısıtma amaçlı kullanılır
Demir ülkemizde;
- SivaS=Divriği
- Malatya =Hekimhan-Hasançelebi
- Balıkesir=Edremit
Adapazarı - Çamdağ çıkarılılır
- Batı Karadeniz'de Ereğli ve Karabük ve İskenderun Demirin işlendiği yerdir.
Demir Kullanımı;- Hemen hemen her alanda kullanılır.
Bakır ülkemizde
Karadeniz ve Doğu Anadolu'da yaygındır.
Karadeniz'de;
- Kastamonu=Küre
- Artvin=Murgul çıkarılır ve Samsunda işlenir
- Elazığ=Maden
- Diyarbakır=Ergani'de çıkarılır ve Maden'de işlenir
Bakırın Kullanım alanları;- İletişimde kullanılır iyi bir iletken olmasından dolayı.
Alimünyum ülkemizde;
- Antalya=Akseki
- Konya=Seydişehir'de çıkarılır ve Seydişehir'de işlenir
Alüminyum (Boksit)'in kullanım alanları ise;- Uçak Sanayide gövde kaplamasında
- folyo olarak kullanılmaktadır.
Petrol ülkemizde;
Güneydoğu'da Batman rafineresi vardır.Adıyaman Diyarbakır'da petrol çıkarılır vardır.
- Mersin'de=Ataş
- İzmir=Aliağa
İzmit'te=İpraş rafinelerimiz vardır.
İç Anadolu- Kırıkkale'de Orta Anadolu rafineresi kurulmuştur.
Petrolün Kullanım Alanları ise- Enerji üretimi
- Isınmada kullanılır
- Yer döşemeleri,asfalt ve ilaç ve deterjan sanayide kullanılır.
- Civa=Konya ve İzmir
- Çinko,Kurşun=Elazığ
- Zımpara Taşı=Muğla,Aydın
- Kükürt=Isparta
- Mermer=Marmara,Balıkesir,Afyon
- Lüle Taşı=Eskişehir
- Doğal Gaz'da ülkemiz dışa bağımlıdır.
hazırlayan _KleopatrA_
İZMİRDE ÇIKARILAN MADENLER
CİCİCİVAAAAAAAAAAAAAAAA
Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
in önemi şuan için türkiyede çok fazla önemsenmemektedir.
ülkemizde çıkarılan madenler nelerdir?
ülkemizde en çok hangi madenler çıkarılır, bu madenler nerelerde kullanılır?
Manisa'da çıkarılan madenler nelerdir?
Kaynak:msxlabs.org
YORUMLAR