Turşu Nedir?

Turşu isim Farsça turşÂ³ 1 . Tuzlu suda, sirkede bırakılarak özel bir kıvama getirilmiş sebze veya meyve. 2 . sıfat, mecaz B...


Turşu
isim Farsça turşÂ³




1 . Tuzlu suda, sirkede bırakılarak özel bir kıvama getirilmiş sebze veya meyve.
2 . sıfat, mecaz Bitkin, yorgun.



Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
turşu gibi olmak

turşu kurmak (veya yapmak)

turşu olmak

turşusu çıkmak

turşusunu kurmak

turşuya dönmek



Birleşik Sözler
turşu balığı

turşu suyu



Kaynak:








  • Ezme Turşu Tarifi


  • Karışık Turşu Tarifi


  • Kolay Turşu Tarifi





TURŞU
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




Bazı sebze ve meyvelerin tuzlu ya da sürekli suda bırakılmasıyla oluşan yiyeceklerin genel adı. Lahana, patlıcan, hıyar, biber, havuç gibi sebzelerin; kelek, muşmula, elma, armut gibi meyvelerin turşusu kurulabilir. Turşu, çiğ olarak ya da haşlama yoluyla yapılabilir. Çiğ yapılırken sebzeler, meyveler iyice yıkandıktan sonra tuzlu, sirkeli ya da sirkeli-tuzlu suya yatırılır. Haşlamadaysa turşuluk meyve ya da sebze haşlandıktan sonra aynı işlem yapılır. Turşu oluşurken suyu arada bir savrulur, üst kısımda biriken beyaz köpük alınır. Mayalaşmanın kolaylaşması için turşu kabına nohut, koruk, fasulye de konulabilir. Koku ve tat vermek içinse sarmısak, kereviz, hardal ve kırmızı biber, turşu malzemesi içine yerleştirilir.


TURŞU a. (fars. turşı'den).

1. Bazı sebze ve meyvelerin tuzlu su ya da tuz, su ve sirke karışımında bekletilmesiyle yapılan ekşi yiyecek. (Bk. ansikl. böl.)

2. Arg. Çok sarhoş.

3. Turşu gibi, çok yorgun ve halsiz. || Turşu kurmak, turşu yapmak, turşuluk sebze ya da meyveleri kaplarına yerleştirmek. || Turşu olmak, sözkonusu yiyecekse, ekşimek, bozulmak; bir kimseyse, güçsüz bir duruma düşmek, bitkinleşmek. || Turşusu çıkmak, söz konusu bir şeyse, iyice ezilmek; bir kimseyse, çok yorgun, bitkin bir duruma gelmek. || Turşusunu kurmak, harcanması, elden çıkarılması gerekli bir şeye bir türlü kıyamamak anlamında kınama ya da alay yollu kullanılır. || Turşuya dönmek, yorgunluktan Ayakta duracak hali kalmamak, bitkinleşmek: Bütün gün temizlik yapmış, turşuya dönmüştü.


*ANSİKL. Mutf. Turşu lahana, patlıcan, salatalık, pancar, havuç, fasulye, kelek, domates vb. sebze ve meyvelerden yapılabilir. Sebze ve meyveler ayıklandıktan sonra bütün ya da parçalanmış halde tuzlu ya da tuzlu, sirkeli suya yatırılır. Koku ve tat vermesi için kavanozun içine kereviz sapı, sarmısak, kırmızı biber, hardal, maydanoz vb.; mayalaşmayı kolaylaştırmak için de nohut, fasulye, üzüm, koruk vb. atılır. üzerine hava alınmasını önlemek için bir ağırlık konarak kapağı iyice kapatılır, suyu sık sık savrulur ve üzerinde biriken beyaz köpük alınır Sebzelerin rengi sararınca olgunlaşmaya başladığı anlaşılır. Turşuyu kaba tuz, su ve sirkeyle tenekeye basıp ağzını lehimleyerek ya da sebzeleri haşlayarak da turşu yapılır. Günümüzde kimi kimyasal bileşimler kullanılarak fabrikalarda da üretilmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse





  • Ezme Turşu Tarifi


  • Karışık Turşu Tarifi


  • Kolay Turşu Tarifi




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Turşu Nedir?
Turşu Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tursu-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tursu-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content