Devletimizde meydana getirilen balıkçılık ile ililgi olarakkısaca bilgi vermeyi amaçlayan yazımız. Türkiye’de balıkçılık hakkında bilgiler. ...
Devletimizde meydana getirilen balıkçılık ile ililgi olarakkısaca bilgi vermeyi amaçlayan yazımız. Türkiye’de balıkçılık hakkında bilgiler.
Memleketimizin kıyılarının uzunluğu 5.000 km. ye yaklaşır. Balık çeşidi ve tutulan balık miktarı bakımından Marmara, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarımız ayrı ayrı özellikler göstermektedir.
Marmara Denizi: Kıyılarının uzunluğu bakımından başka bölgelerden ufak olmakla birlikte, avlanan balıkların büyük bölümü Marmara Denizi ve Boğazlardan elde edilir. Bu bölümde tutulan balıklardan ekonomik ehemmiyet taşıyanlar palamut, uskumru ve kolyostur.
Türkiye balık istihsalinin üçte ikisi Marmara Denizi’nden sağlanır. Marmara Denizi’nin tüm kıyı kasabalarında geniş seviyede balıkçılık yapılır. Birinci Dünya Savaşı’ndan ilkin bir tek Erdek, Bandırma ve Marmara Adası benzer biçimde balıkçılık bölgelerinde 10.000’den fazla balıkçı bulunmuş olduğu hesaplanmaktadır.
Karadeniz ve Akdeniz: Memleketimizde elde edilmiş balıkların üçte birisi Karadeniz ve Akdeniz bölgesinden sağlanır. Bu üçte birin de yansından çoğunu Karadeniz balıkçıları sağlar. Karadeniz’de avlanan balıklardan ekonomik ehemmiyet taşıyanların başlangıcında hamsi, kalkan ve tirsi gelir. Akdeniz kıyılarında avlanan balıklardan ticari önemi olanlar da kefal, sardalya ve çipuradır.
Türkiye sularında yakalanan balıklardan ekonomik kıymeti olanlar torik, uskumru, palamut, kolyos, taze olarak kullanıldığı benzer biçimde türlü usullerle konservesi de yapılır.
YORUMLAR