Unun özellikleri nedir? Unun randımanı, verimi, saklanma koşulları ve özellikleri hakkında bilgi. Un Hakkında Bilgi ve Saklanması Un : De...
Unun özellikleri nedir? Unun randımanı, verimi, saklanma koşulları ve özellikleri hakkında bilgi.
Un Hakkında Bilgi ve Saklanması
Un : Değirmen ya da daha gelişmiş şekli ile fabrikalarda tahıl tanelerinin ayıklanıp temizlendikten sonrasında öğütülmeleri ile elde edilir.
Bir buğday tanesi averaj %84 endosperm, %14 kepek, %2 embriyodan oluşur. Kepek ayrılırken embriyonun da bir bölümü ayrılır, bu da yitik sayılır.
Öğütülen unlarda, öğütülürken inceliğinin ve elemenin derecesine bakılırsa, 100 kilogram buğdaydan elde edilmiş un miktarına öğütme derecesi, verim ya da randıman denir.
Randıman dörde ayrılır:
1.%60-70 randıman: Ayıklanmış, yıkanmış, temizlenmiş ve kurutulmuş 100 kilogram buğdaydan 60-70 kilogram un elde etmek anlamına gelir. Bu una bununla birlikte extra-extra un da denir.
2.%70-80 randıman: 100 kilogram ayıklanmış, yıkanmış ve kurutulmuş buğdaydan 70-80 kilogram un elde etmek anlamına gelir. Bu tür unlara extra un da denir.
3.%80-90 randıman: Aynı şekilde hazırlanan 100 kilogram buğdaydan 80-90 kilogram un elde etmek anlamına gelir. Bu tür unlara birinci nevi un da denir.
4.%90 dan daha çok randımanlı unlara da ikinci nevi unlar denilmektedir. Bu tür unlar gıda kıymeti en yüksek olan unlardır.
Saklanması
Unlar uygun olmayan yerlerde çok uzun süre bekletilirse acılaşır. Acılaşma en fazlaca embriyo ve kepek kısmında olduğundan en hızlı bozulan unlar randımanı fazla olan unlardır. Acılaşma, un nemli ve sıcak yerlerde bekletilirse çabuklaşır. Unda rutubet miktarı %12 -14’den fazla olmamalıdır.
En uygun biçim fazla kurutulmamış buğdayın öğütülmesi, bir süre sonra unun kurutulmasıdır.
Acılaşma uzayınca unda kurtlanma meydana gelir. Satın alırken tarihe dikkat etmeli, bekletilirken de itina gösterilmelidir.
Pirinç unu ve ötekileri için de vaziyet aynıdır. Çok taze kullanılmalarına itina gösterilmelidir.
YORUMLAR