Uygarlık ve Uygar Olma

Uygarlık ve Çağdaş Olma: Bazılarına bakılırsa uygarlık (uygarlık), çağdaş olma (medenilik) ve uygarlaşmışlık (mütemeddinlik) anlamına gelir...

Uygarlık ve Çağdaş Olma: Bazılarına bakılırsa uygarlık (uygarlık), çağdaş olma (medenilik) ve uygarlaşmışlık (mütemeddinlik) anlamına gelir. Etnografya araştırmaları, bedevilerde, dahası vahşilerde, kendilerine bakılırsa bir uygarlık bulunduğunu ortaya koydu. Uy-garlaşmışlık ve çağdaş olma ise gelişmiş uluslara özgüdür, öyleyse bu kelimelerin eş anlamlılarını birbirlerinden ayırmak gerekir.


Terimler:


Uygarlık Bir Değildir: Tüm insanoğlu, aynı uygarlığa bağlı değillerdir: Uygarlık, bir değildir, çoktur.


Uygarlık Bir Değildir


Hangi zamanda ve yerde yaşarlarsa yaşasınlar, birbirine komşu oldukları için aynı kurumlara haiz olan toplumların toplamına uygarlık topluluğu (uygarlık zümresi) denilir. (Uygarlık, bu toplumlar arasındaki ortak kurumların toplamıdır.)


Uygarlık toplulukları da, siyasal ve dinsel toplumlar şeklinde, belirlenmesi ilim yoluyle olanaklı sınırlarla birbirlerinden ayrılmışlardır. Uygarlık topluluklarının da uluslar şeklinde, hususi tarihleri vardır. Bir uygarlık topluluğu, belli başlı bir yer ve vakit içinde doğar, yaşar ve ölür.


Meşhur Uygarlıklar: Avustralya adaları Totemizm dinine dayalı bir uygarlık çevresidir. Şimal ABD’nın şark yönündeki


Meşhur Uygarlıklar:


Hintliler

de, daha gelişmiş bir Totemizm’e dayanan, başka bir uygarlık çevresidir. Şimal ABD’nın garp yönünde oturan Tlingitler, Haidalar ve Kwakiutl’lar da kendilerine bağlı olanlarla beraber totemlerin potlaç kurumu vasıtasıyla bireyselleşmesine dayanan ayrı bir uygarlık çevresi oluşturmuştur.


İlkçağda bir Mısır uygarlığı çevresi, bir Mezopotamya uygarlığı çevresi ve bunlardan biride Fenikeliler vasıtasıyla bir sürü kurumlar almış olan bir Akdeniz uygarlığı çevresi vardı.


Ortaçağda da Avrupa’da bir Hıristiyan uygarlığı çevresi, Asya’da ve Şimal Afrika’da bir İslam uygarlığı çevresi oluştu. Rönesans ve Reformdan sonrasında da laik bir uygarlık hayata merhaba dedi. İşte tüm bu toplumsal çevreler, birer uygarlık bölüğünün (zümre), birer uygarlık topluluğunun (camla) çevreleridir. Bunların tümüne uygarlık bölüğü ismi verilir.


Bir cemiyet, uygarlık çevresini değiştirebilir, mesela, Türk budunu iki kez uygarlık çevresini değiştirdi: İslamlığı kabulden ilkin, Uzakdoğu uygarlığı çevresi ‘ndendi. İslam olduktan sonrasında Şark uygarlığı çevresine girdi. Geçen yüzyıldan bu zamana kadar de üçüncü bir çevreye. Garp uygartıgı’na, şu demek oluyor ki laik bir uygarlık çevresine girmeye çalışıyoruz.


Türk Uygarlığı Tarihinin Dönemleri: Türk ulusu, bu üç uygarlığın her birinde ayn bir yaşam sürmüştür. Bu yüzden, Türk uygarlığı zamanı üç döneme ayrılır:


Türk Uygarlığı Tarihinin Dönemleri


1) Eski dönem: Türk budununun ortaya çıkışından başlayarak, Türkler’in İslam dinine girmesine değin.


2) Orta dönem: İslam dinine girmesinden Garp uygarlığını kabulü zamanına değin.



3) Yeni dönem: Garp uygarlığını kabulden bugüne değin.


3) Yeni dönem: Garp uygarlığını kabulden bugüne değin.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Uygarlık ve Uygar Olma
Uygarlık ve Uygar Olma
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/uygarlk-ve-uygar-olma.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/uygarlk-ve-uygar-olma.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content