Uyurgezerlik nedir? Uyurgzerlik nasıl bir hastalıktır, nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Uyurgezerlik tedavisi hakkında bilgi. Uyurgez...
Uyurgezerlik nedir? Uyurgzerlik nasıl bir hastalıktır, nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Uyurgezerlik tedavisi hakkında bilgi.
Uyurgezerlik; Bir ruh hastalığıdır. Rüyaların hareket haline dönüşümüne bağlı bozukluktan ilerigelir, çoğunlukla hassas çocuklarda görülür.
Uyurgezerler derin uykudan hafif uykuya geçerken, gördükleri rüyanın etkisi altında, yataklarında hareket etmeye başlarlar. Bu hastalığın hafif şekillerinde, hastalar yalnız, gördüklerini, daha doğrusu yaşadıklarını, sözle belirtirler. Bunlara uykuda konuşanlar adı verilir. Çok zaman normal insanlar bile, çok yorgun oldukları, hareketli bir gün geçirdikleri zaman gece rüyalarında konuşabilirler. Daha ileri safhalarında hasta yataktan kalkar, sokağa, dama, bahçeye çıkıp her hangi bir işle uğraşabilir. Hastalar ellerine aldıkları bir şeyi vermemekte direnirler; yerine başka bir şey verilirse değiştirebilirler. Dam kenarlarına, yüksek duvarlara, kulelere çıkıp tehlikeli hareketler yapanlar vardır. Bu durumda uyandırılacak olurlarsa korkudan düşebilirler; yalnız, uyku halindeyken de buralardan düşebileceklerinden böyle bir durumda derhal koruyucu tedbire başvurmalıdır. Bundan başka, gece kalkıp iş yapan, yazı yazan uyurgezerler de vardır.
Bir uyurgezerin hareketleri genel olarak günlük hayatında yaptığı şeylerin tekrarından ibarettir. Bu hastalar, evin içinde eşyalara çarpmadan rahatça dolaşabilirler. Ev dışında çok tehlikeli yerlerde dolaşmaları da vardır. Uyku halinde dolaşırken konuşmazlar; pek ender olarak konuşanlara da rastlanır.
Uyurgezerler, uyandıkları zaman uykuda dolaştıklarını, bu sırada ne yaptıklarım hiç hatırlamazlar. Uykuda gezerken çoğunun gözleri kapalı değildir.
Uyurgezerlik bir hastalık, hem de tehlikeli bir hastalıktır, tedavisi şarttır. Çocuklarda fazla alınan tuzun uyurgezerlik yaptığını da unutmamalıdır.
Tedavi. Hastanın bütün ruh durumu gözden geçirilmeli, dertlerini çözmeye çalışmalı, uykusu düzene konulmalıdır. Yorgun, uykusuz günlerden sonra uyurgezerlerin hastalıkları artar. Hastanın yanında uykusu hafif bir kimsenin yatması faydalıdır, hiç olmazsa onu tehlikelerden önlemiş olur. Yaş ilerledikçe uyurgezerlerde gezintileri azaldığı, daha sonra da kaybolduğu görülür.
YORUMLAR