Uzay araçları uzayda nasıl hareket eder?

Uzay araçları iyi mi çalışır, uzay mekiklerinin emek verme prensibi nasıldır? Uzay araçlarının emek verme prensibi hakkında bilgi ve...

Uzay araçları iyi mi çalışır, uzay mekiklerinin emek verme prensibi nasıldır?

Uzay araçlarının emek verme prensibi hakkında bilgi verir misiniz?

Uzay Araçlarının Emek verme Prensibi
  • Momentumun korunumu, daha rahat anlamda etki-tepki prensibiyle uzay araçları, roketler uzayda hareket imkanı bulurlar.Bu araçlardaki itici gücün membaı aracın motor sistemi içinde oluşturulan sıcak gazın hızla dışarı atılmasından doğan tepkidir.Dışarı hızla püskürtülen bu gaz uzay aracına zıt yönlü bir hareket sağlar!








Sebep: İç başlık ve sual düzeni!!






  • Uzay aracının özellikleri nedir, iyi mi hareket eder?


  • Ay iyi mi hareket eder?


  • Astronotlar uzayda iyi mi hareket eder?










Uzayda hava yoktur. Bu yüzden uzay araçları düzgüsel taşıtlar şeklinde sürtünmeyi kullanarak hareket etme olanağına haiz değildirler. Bunun yerine momentumun korunumunu kullanırlar.

Peki momentum nedir? Momentum bir cismin hızı ile hacminin çarpımıdır. Bu sayının önemi ise ne olursa olsun dışarıdan bir kuvvet tesir etmedikçe durağan(durgun) kalmak zorunda olmasıdır. Momentumu korumak için bir sistemin hacmi değiştiğinde hızı da değişmek zorunda kalır.





Örnek olarak buz pateni gösterilebilir. Çiftlerde adam, eşini ittiğinde, kız kendi uzaklaşırken kendi de geriye doğru hareket eder. İşte bilim adamları düşünmüşler ve uzay araçlarını bu şekilde tasarlamışlar.


Yakıt tankında yakılan sıvı yakıt yüksek hızla ve sürekli olarak dışarı püskürtülür. Bu da uzay aracına ileriye doğru bir hız kazandırır.


Ek olarak uzay araçları belli bir hıza ulaştıktan sonrasında o hızla hızlarına devam etmek için sürekli yakıt kullanmalarına da gerek kalmamıştır. Zira uzayda hava dolayısı ile sürtünme olmadığından hızınızı bir gezegenin çekim alanına girene kadar problemsizce korunabilir. Bu yüzden uzay uçuşlarında azami yakıt tasarrufu için gezegenlerin çekim kuvvetleri kullanılır.


Momentum


Momentum, cismin hacmi ile hızının çarpımına verilen addır. Momentum p ile gösterilir ve formülü P=M.V şeklindedir. Bu formülde m, cismin kütlesidir. v cismin hızıdır. Momentum vektörel bir büyüklüktür. Momentum, cismin hareket miktarının bir ölçüsüdür.


Eğer bir cisim üstüne etkiyen kuvvet yoksa cismin ilk momentumu ile son momentumu birbirine eşit olur dolayısıyla momentum korunmuş olur.



Bu bildiri 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Uzay Araçlarının Emek verme Prensibi
  • Momentumun korunumu, daha rahat anlamda etki-tepki prensibiyle uzay araçları, roketler uzayda hareket imkanı bulurlar.Bu araçlardaki itici gücün membaı aracın motor sistemi içinde oluşturulan sıcak gazın hızla dışarı atılmasından doğan tepkidir.Dışarı hızla püskürtülen bu gaz uzay aracına zıt yönlü bir hareket sağlar!









Uzayda hava yoktur. Bu yüzden uzay araçları düzgüsel taşıtlar şeklinde sürtünmeyi kullanarak hareket etme olanağına haiz değildirler. Bunun yerine momentumun korunumunu kullanırlar!...

Peki nedir momentum ve bu şahs-ı muheteremin korunumu?! Momentum bir cismin hızı ile hacminin çarpımıdır. Bu sayının önemi ise ne olursa olsun (dışarıdan bir kuvvet tesir etmedikçe!) durağan(durgun) kalmak zorunda olmasıdır!... Bu şekilde olunca da örneğin bir sistemin hacmi değiştiğinde hızı da değişmek zorunda kalır momentumu korumak için.

Bir örnekle meseleyi daha da ufak lokmalara bölelim ki yutulması kolay olsun: Buz patenini hepiniz seyretmişsinizdir. Çiftlerde adam, eşini ittiğinde kız kendin uzaklaşırken kendi de geriye doğru hareket eder. İşte vakt-ü zamanında bilim adamları düşünmüşler taşınmışlar ve uzay araçlarını bu şekilde tasarlamışlar (Buz patencileri ile değil elbet canım!! Msn Happy). Yakıt tankında yakılan sıvı yakıt yüksek hızla ve sürekli olarak dışarı püskürtülür! Bu da uzay aracına ileriye doğru bir hız kazandırır.

Ayreten uzay araçları belli bir hıza ulaştıktan sonrasında o hızla hızlarına devam etmek için sürekli yakıt kullanmalarına da gerek kalmamıştır. Zira uzayda hava, dolayısı ile sürtünme olmadığından hızınızı bir gezegenin çekim alanına girene kadar problemsizce koruyabilirsiniz. Bu yüzden uzay uçuşlarında azami yakıt tasarrufu için gezegenlerin çekim kuvvetleri kullanılır. Sözgelişi şu anda hala plan safhasında olan Mars'a insanlı seyahat için Jüpiter'in çekim kuvveti kullanılması hesaplanıyor!!..

Görüyosunuz ya hızla kütlenin çarpımı nelere kadir!!!! Msn Happy)





  • Uzay aracının özellikleri nedir, iyi mi hareket eder?


  • Ay iyi mi hareket eder?


  • Astronotlar uzayda iyi mi hareket eder?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Uzay araçları uzayda nasıl hareket eder?
Uzay araçları uzayda nasıl hareket eder?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/msn_happy-240.gif
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/uzay-araclar-uzayda-nasl-hareket-eder.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/uzay-araclar-uzayda-nasl-hareket-eder.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content