Volkanik Yerşekilleri Nelerdir?

Volkanik yer şekilleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Volkanik yer şekillerinin isimleri ve özellikleri 1. Patlama...

Volkanik yer şekilleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Volkanik yer şekillerinin isimleri ve özellikleri



Volkanik Şekiller



1. Patlama Çukurları



Volkanik etkinlik, yalnızca gaz patlamasından ibaretse bunun sonucunda patlama çukurları oluşur. Iç Anadolu’da Karapınar ve Nevşehir dolaylarında bu tür patlama çukurları pek çoktur. Bu tür patlama çukurlarına maar denir. Maarların çapları birkaç yüz metre ile birkaç kilometre arasında değişebilir.



2. Tüf Tabakaları



Yanardağ küllerinin, bazı kırıntılarla birlikte çimentolaşması ya da yığılıp kalması sonucu tüf tabakaları oluşur. Nevşehir ve Ürgüp dolaylarında tüf platoları ve tüf konileri ile Kula çevresinde volkanik tepeler böyle ortaya çıkmıştır.



3. Volkan Konileri



Eğer volkan, bol miktarda lav çıkarıyorsa bu lâvların soğuyup yığılmasıyla volkan konileri meydana gelir. Magmanın akıcılık derecesine göre volkan konisinin yüksekliği ve biçimi değişiklik gösterir.



Volkan konilerinin üstlerinde ya da yanlarında, bacanın son bulduğu çember biçimindeki çukurluğa krater denir.



Kraterlerin patlamalar ya da çökmelerle çok genişlemiş şekillerine kaldera denir. Kalderaların diplerinde göller oluşabilmektedir.



Volkan konilerinin oluşmasına yol açar. Bu biçimlerin oluşmasında, lavların akıcılık dereceleri birinci planda rol oynar. Söz gelimi; çok akıcı lavlar, geniş bir alana yayıldıklarından, volkan konisi yayvan (tabla şeklinde) olur. Güneydoğu Anadolu’daki Karacadag Volkanı böyledir. Lavların art arda püskürmesi sonucu koni biçiminde volkanlar oluşur. Dünyadaki ve yurdumuzdaki (Ağrı, Erciyes, Hasandağı, Nemrut gibi.) pek çok yanardağ bu gruba girer. Kül, kum, çakıl vb. maddelerin püskürmesiyle de tüf konileri oluşur (Kula ve Karapınar çevresindeki koniler gibi).



Az akıcı lavların dar bir yerden çıkarak yeryüzünde birikmesiyle de kubbemsi, kalkan biçimli volkanlar oluşur.



Yeryüzünde 500’e yakın etkin volkan vardır. Bu etkin volkanların üçte ikisi Büyük Okyanus çevresinde, genç kıvrımlı dağların bulunduğu yerlerde sıralanmıştır. Bu özelliğinden dolayı Büyük Okyanus kıyılarına “ateş çemberi” denilmektedir. Geri kalan etkin volkanlar Atlas Okyanusu’nda, Akdeniz ülkelerinde, Endonezya’da ve Dogu Afrika’dadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Volkanik Yerşekilleri Nelerdir?
Volkanik Yerşekilleri Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/volkanik-sekiller.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/volkanik-yersekilleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/volkanik-yersekilleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content