Volkanizma Nedir?

Volkanizma nedir ne anlamına gelir? Volkanizma vakaları iyi mi meydana gelir volkanizmanın özellikleri nedir mevzuları hakkında bilgiler ver...

Volkanizma nedir ne anlamına gelir? Volkanizma vakaları iyi mi meydana gelir volkanizmanın özellikleri nedir mevzuları hakkında bilgiler veren yazımız.



Yeryüzünü şekillendiren iç kuvvetlerden birisi de volkanizmadır. Volkanizma vakaları sonucu türlü yer şekilleri meydana gelir.



Yerin içindeki basınçlı kızgın magmanın, yer kabuğunun zayıf yerlerinden (kırık, çatlak, oynak, ince vb.) yeryüzüne çıkmasıyla volkanizma vakaları meydana gelir.



Yer’in derinliklerinde kızgın halde bulunan magma, yer kabuğunun zayıf direnç alanlarından ya yeryüzüne çıkarak tek dağları oluşturur ya da yeryüzüne çıkamaz; ama üstteki tabakaları yukarı doğru iterek kubbeleştirir.



• Magmanın, Yerkabugu’nun direncini kıramadığı durumlarda yeryüzüne yakın tabakaları yukarı doğru iterek kubbeleştirmesi sonucu oluşan şekillere de iç püskürük şekiller denir.



• Magmanın yeryüzüne çıkarak oluşturduğu volkanik şekillere dış püskürük şekiller denir.



Volkanik şekillerin biçimlerini belirleyen en mühim etken, volkanik faaliyette çıkan malzemenin niteliği ve volkanik faaliyetin süresidir Volkanik faaliyetin kısa ya da uzun soluklu olması; volkanik şeklin biçimini direkt etkilemektedir. Kısa süreli volkanik etkenlik sonucu çıkan araç-gereç de az olacağından daha sınırı olan bir alanı kaplayacaktır. Uzun devam eden faaliyetlerden daha çok materyal çıkacağından, daha geniş alanları kaplayacaktır.



Volkanik faaliyetler sonucu yeryüzüne gaz, sıvı ve katı maddeler çıkar. Gazların başlıcaları; azot, karbondioksit, hidrojen, klorür, su buharı, karbon monoksit ve hidrojen sülfürdür. Sıvı maddeler ise lavlardır. Lavların sıcaklıklarının miktarı, akıcılıklarını da etkisinde bırakır. Sıcaklıkları yüksek olan lavlar daha akıcıdır ve daha geniş alanlara yayılırlar. Volkanlardan çıkan katı maddeler ise türlü büyüklükte kayalar, taşlar, volkan külleri vb. dir.



Volkanların çıkardıkları maddelerin özellikleri volkanın püskürme biçimini belirler. Mesela, volkanik püskürmenin sakin ya da patlamalı olması; magmanın içindeki gazların miktarına ve lavın kimyasal özelliğine bağlıdır. içinde çok gaz olan magmalar şiddetli patlamalara neden olur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Volkanizma Nedir?
Volkanizma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/volkanizma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/volkanizma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content