Yaramak Nedir?

YARAMAK gçz. f. 1. Bir kimsenin işine yaramak, ona yararlı olmak, yaptığı, ele aldığı bir şeyi kolaylaştırmak: İngilizce bilmesi çok...

YARAMAK gçz. f.

1. Bir kimsenin işine yaramak, ona yararlı olmak, yaptığı, ele aldığı bir şeyi kolaylaştırmak: İngilizce bilmesi çok işine yaradı. Bu tornavida çok küçük, işine yaramaz.

2. Bir şeye, bir eyleme yaramak, o iş için, o amaçla kullanılmak, belli bir işe, eyleme uygun, elverişli olmak: Bu birlikler düzeni sağlama ya yanyor. Bu örnekler olayı daha iyi anlamamıza yarar.




3. Bir kimseye bir şeye yaramak, bir şey sözkonusuysa, bir kimseye rahatlık, haz, doyum vb vermek, sağlık durumunun düzelmesini sağlamak, şişmanlatmak; bir şey üzerinde olumlu bir etki yaratmak: Bu ilaç ona hiç yaramadı. Ne yesem yanyor. Nemli hava ona yaramıyor. Yayla havası çocuğa çok yaramış Bu yağmurlar ekinlere yaradı.

4. Tkz. Bir kimseye yaramak, onun yararına olmak, onun çıkarına uygun düşmek: Değişen koşullar ona yaradı.

5. (Bir) işe yaramak, (hiç) bir işe yaramamak; olumlu sonuç vermek, kullanılmak, yararlı olmak ya da boş, gereksiz olmak: Hiç kimse işe yarar bir çözüm önermedi. Kızmak bir işe yaramaz.

6. (Bir kimseye) yaramaz, bir kimsenin, bir şeyin, gereksinimlere, isteklere uygun olmadığını belirtir: Bu genç size yaramaz çok dalgacıdır. Bu araba bize yaramaz, çok benzin yakıyor (tkz) | Yarasın, afiyet olsun. || Ona, sana iyilik yaramaz, bir yararı olmaz, boşa gider. || Neye yaramak, hiçbir şeye yaramamak: Bütün bu yaptıklanm neye yaradı?

Kaynak: Büyük Larousse







YARANMAK çz. f.

1. Bir kimsenin, bir topluluğun hoşuna gidecek, onlann işine yarayacak bir eylemde bir davranışta bulunmak: Yaptığı bütün bu hizmetlere karşın kimseye yaranamadı.

2. Bir kimsenin, hoşuna gitmek, onun gözüne girmek için içten olmayan davranışlarda bulunmak: Bunlan sırf ona yaranmak için yapıyor.




Kaynak: Büyük Larousse




yaramak

(-e durum ekiyle kullanılan fiil)


1 . (bir şey) Yararlı olmak, yarar sağlamak:

"Kuru lâfın işe yarayacağına hiç aklı ermedi."- Ö. Seyfettin.

2 . Bir iş için uygun olmak, kullanılır olmak.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

yaramamak

yarasın!


yaramak ingilizcesi


1. to be of use to, serve (someone´s) purpose; to serve, avail; to be good for.

2. to be good for (someone´s) health, be good for (someone), do (someone) good.

3. to befit. Yarasýn. colloq. I hope you enjoy(ed) it (said to a person eating or drinking).


yaranmak
(-e durum ekiyle kullanılan fiil)


1 . Bir davranışla birini memnun etmek:

"Vatanın hukukunu müdafaa etmek lâzımken düşmana yaranmak bahanesi altında..."- H. C. Yalçın.

2 . mecaz İçten olmayan davranışlarla birini memnun etmeye çalışmak.


yaranmak ingilizcesi
  • to curry favor with, cozy up to




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yaramak Nedir?
Yaramak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yaramak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yaramak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content