yazım kuralları ve kullanılan dilin etkinliği rapor metinleri, mantıklı bir sıra ile, zengin kelime hazinesine dayalı, açık ve sade ifadeler...
yazım kuralları ve kullanılan dilin etkinliği
rapor metinleri, mantıklı bir sıra ile, zengin kelime hazinesine dayalı, açık ve sade ifadelerin kullanıldığı, imla kurallarına büyük özen gösterildiği bir yazı olmalıdır. kolay okuma ve anlaşılabilir olma raporun etkinliğini arttırır. fikirlerin akıcılığı, noktalama işaretleri, yazı düzeni, cümle yapıları okuma etkinliğini büyük ölçüde belirler.
araştırmacı, okuyucu kitlesinin özelliklerini de dikkate alarak yazı stilinde değişiklik yapabilir. görüşler bir mantık silsilesi takip etmelidir. kısa cümleler kullanmak açıklanmak istenen fikirleri daha kolay bir şekilde anlatır. uzun cümleler kurmaktan sakınılmalıdır. fakat sadece kısa cümlelerden oluşan metinler de okuyucuları sıkabilir.
kelime dağarcığının zenginliği ve kelimelerin yerli yerinde kullanılması da bir araştırma için önemlidir. sık sık kelime tekrarlarından kaçınılmalıdır. teknik kavram ve terimlerde kullanılmalıdır.
her paragrafın bir anafikri olmalıdır. anafikir cümlesi paragrafın başında ya da sonunda olmalıdır. raporda paragraflar satır başından başlanarak yazılır. paragraflar kendi başlarına birlik ve bütünlük göstermelidir. raporun bir bölümü yazılırken paragraflar düzenli bir biçimde sıralanmalıdır. birinci paragraf giriş niteliğinde, son paragraf o bölümle ilgili ana düşüncenin belirtildiği bir yazıdır. giriş ve sonuç arasındaki paragraflar o bölümü açıklamaya yöneliktir.
araştırma yazımında diğer bir önemli nokta da anlatımın hangi şahıs ve zaman kipiyle yapılacağıdır.
araştırmacı hazırlanan rapordaki yazım hatalarından direkt kendisi sorumludur. geçerli dilbilgisi kurallarına uyulmalı, türk dil kurumu’nun türkçe sözlük ve türkçe imla kılavuzu gibi yayınlarından yararlanılabilir. büyük harfleri yerli yerinde kullanmalı, yabancı kelimeler ve terimleri doğru bir şekilde yazmalı. kısaltma, bağlaç ve eklerin bitişik veya ayrı yazılma
kurallarına büyük özen göstermelidir. noktalama işaretlerini yerli yerinde ve doğru olarak kullanmalıdır.
YORUMLAR