Yeryüzü Şekilleri - çağlayan (çavlan)

Çağlayan (Çavlan) Temel Britannica Şelale ya da çavlan, bir nehrin yatağındaki büyük bir yükseklik fark sebebiyle suyun yüksekten d...


Çağlayan (Çavlan)
Temel Britannica

Şelale ya da çavlan, bir nehrin yatağındaki büyük bir yükseklik fark sebebiyle suyun yüksekten düşmüş olduğu yerdir. Büyük çağlayan olarak da anılır.



Şelaler görsel güzellikleriyle görülmeye kıymet yerlerdir. Bundan dolayı şelaler gezim sektöründe, yerli ve yabancı turistlerin hep görmek istedikleri bölgeler olmuştur.

Yosemite Şelaleleri, Kalifornia, ABD





Bir akarsu dik bir yamaçtan aşağıya dökülürken, bir süre sonrasında bir çağla­yan ya da daha büyük olan çavlana dönüşebilir. Irmak sert kayaçları aşındıramadığı za­man, bu sert katmanın kenarı raf benzer biçimde bir çıkıntı oluşturur; su bu çıkıntıdan aşağıya hızla akmaya başlar.

Bir "kasket" biçimini alan bu sert kayaç çıkıntısının alt kısmındaki daha yumuşak katman­ların aşınması sürdükçe, altı oyulan bu çıkıntı sonunda koparak düşer. Bu şekilde çağlayan yavaş yavaş akarsu membaı yönünde geriler. ABD ile Kanada içinde, Niagara Irmağı üstündeki Niagara Çavlanı oluşumundan bu yana 11 km geri kaymıştır.

Çağlayanların güzel ve görkemli bir görü­nümü vardır. Ne var ki, vapur ve teknelerin ulaşımına olanak vermezler. Çağlayan engeli­ni aşmak için kanallardan yararlanılır. Gemi­lerin Niagara Irmağı'nı kullanmadan Erie ve Ontario gölleri içinde gidip gelmeleri için, 1829'da ırmağın batısında 19 km uzunluğunda Welland Kanalı açılmıştır.

Eğer su, çağlayandan döküleceğine, boru­larla bir enerji santraline gönderilirse, elek­trik üretimi için türbinlerin çalıştırılmasında kullanılabilir. Çağ­layana gelen suyun tümü bu yoldan türbinlere taşınırsa, çağlayan gittikçe küçülerek ortadan kalkar. İsviçre'deki Reichenbach Çağlaya­nında bu şekilde olmuştur.

Niagara Çavlanı ile Zimbabve'deki Victo­ria Çağlayanı haricinde dünyanın görülmeye kıymet diğer çağlayanlarının büyük bölümü uzak ve ulaşımı zor bölgelerdedir. Bir çağlayanın gü­zelliği, akan suyun miktarından çok, yüksek­liğine, genişliğine ve çevresindeki tabii oluşumlara bağlıdır. Brezilya ile Paraguay içinde, Parana Irmağı üstündeki Guaira Çağlayanı ile Laos'taki Mekong Irmağı üze­rindeki Khone Çağlayanı'ndan dökülen su miktarı kim bilir diğer çağlayanların tümünden daha çoktur. Güneydoğu Venezuela'daki son aşama yüksek Auyân Tepuı Dağı'ndan dökü­len Angel dünyanın en yüksek çavlanıdır, ama buraya yalnızca uçakla ulaşıldığından ve tepesi çoğu zaman bulutlarla kaplı olduğundan tam yüksekliği bilinmez.

Türkiye'de çok sayıda çağlayan vardır. Ekranda görülen pencereden Erzurum'un kuzeyindeki, Tortum Çayı'nın 50 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan Tortum Çağlayanı, hidroelektrik san­trali kurulmazdan ilkin, Türkiye'nin en gür çağlayanıydı. Antalya'da 40 metre yükseklik­ten dökülen Düden, Manavgat Çayı üzerinde­ki Manavgat, Tarsus Çayı üstündeki Tarsus ve Konya dolaylarındaki Yerköprü çağlayan­ları Türkiye'nin en güzel çağlayanlarındandır.





  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Çanak


  • Yeryüzü Şekilleri - Karst










Morpa Genel Kültür AnsiklopedisiMsXLabs


Çağlayan





Suyun yatağındaki dikey bir eğim sebebiyle yüksekten döküldüğü yer, çavlan, çağlar. Bir ırmağın, yatağını aşındırıp kuvvetli bir kaya dizisiyle karşılaşmasıyla oluşan çağlayan, bu aşındırmayı kaya hacminin aşağı kesimlerinde de sürdürür. Bununla birlikte toprak çökmesi, lav akıntısıyla oluşan engeller ve depremler de çağlayanın oluşumuna neden olur. Yüksek bir diklikten düşmüş olduğu benzer biçimde, basamak şeklinde de düşmüş olduğu olur. Angel (1.000 m.), Tugela (914 m.), Cuquenan (610 m.), Sutnerland (580 m.), Vibbon (491 m.), Gavernie (422 m.) dünyanın en yüksek çağlayanlarındandır. Türkiye'de, Tortum (200 m.), Gürlevik, Sızır, Bünyan ve Defne çavlanları önde gelen çağlayanlardır.


Çağlayan (Çavlan)


Çağlayanlar tabiat güzelliği ve gezim yönünden yararlı olduğu benzer biçimde kolay elektrik elde edilebilen tabii enerji membaı olmaları bakımından da Önemlidir. Bütün ülkelerce binlerce çağlayan vardır ve bunların bir bölümü fazlaca yüksektir. Bir çağlayanın önemi yalnız yüksekliğine değildir; düşürdüğü suyun hacmine, yatak genişliğine, bir ya da birden fazla yerden eğik ya da dik düşmesine de bağlıdır.


Düşürdüğü su bakımından dünyanın en büyük çavlanı Sete Kuedas'tır. Bir ismi da Guayara olan bu çavlan saniyede ortalama olarak 13.000 m3 su düşürür. Onu su verimi bakımından izleyen başka mühim çavlanlar da şunlardır:
  • Paulo Alfonso (2.800 m3)
  • ürubupunga (2.700 m3)
  • Tguazu (1.725 m3)
  • Patos-Maribondo (1.400 m3)
  • Churchill (1.100 m3)
  • Viktorya (1.000 m3)
  • Kaieteur (650 m3)
Türkiye'de de pek çok çağlayan vardır. Bunların belirgin başlıları;
  • Tortum (Erzurum)
  • Gürlevik (Erzincan)
  • Sızır (Yozgat)
  • Bünyan (Kayseri)
  • Defne (Hatay) çağlayanlarıdır.
Tortum Gölü'nün ayağında bulunan Tortum Çağlayanı'nın yüksekliği 48 metredir. Çavlan çağlayana gore daha büyükse de aralarında kati bir ayırım yapmak zor olsa gerek. Çağlayanlar; akarsu uzunlukta aşınması güç sert kayaların bulunması, tektonik hareketler bu nedenle dik yamaçların oluşması, dağ ve toprak göçmesiyle akarsu önünün tıkanması benzer biçimde nedenlerle meydana gelir.

***


1.
Meydan-Larusse Gençlik Ansiklopedisi, 1.Ten, Sy: 318



Çavlan nedir, Çavlanların özellikleri hakkında bilgi

Ad: çalvan.jpgGösterim: 474
Boyut: 110.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Çavlan, şelale olarak da bilinir, akarsu yatağının, suların dike yakın bir biçimde ansızın düşmüş olduğu kesimine verilen isimdir. Çavlanlar, akarsu akıntıları içindeki en büyük kesintileri oluşÂ­turur. Akarsular genellikle akışları sırasın­da, aşındırma ve biriktirme kanalıyla tabii yapıyı değiştirir ve araziyi yavaş yavaş düzleştirir. Zaman içinde akarsuların profili (eğim gradyanı) yumuşak bir eğri şekli alır; bu eğri, akarsuyun kaynağına doğru daha dik, ağız kısmına doğru ise daha yumuşak eğimlidir. Bu eğriyi kesintiye uğ­ratan çavlanlar, bununla birlikte aşınmanın gelişme düzeyini gösteren ölçütleri oluştu­rurlar. Çavlanlar kimi vakit çağlayan ola­rak da adlandırılır; ama çağlayanlar esas olarak, düşen su miktarının ve düşme eğiminin daha az olduğu çavlan türleridir. Daha az eğimli olmalarına karşılık, yatak gradyanında görülen bölgesel eğim artışın­dan dolayı suları burgaçlı ve ak renkte düşen akarsu dökülmelerine ise ivinti denir.

Çavlanların en mühim özelliklerinden biri­si çok büyük aşındırma gücüne haiz olmalarıdır. Aşınmanın hızı, suyun düşme yük­sekliğine, düşen suyun hacmine, aşağıya taşımış olduğu kayaçların yapısına ve diğeri etmen­lere bağlıdır. Pek çok durumda çavlanların düşme hattı aşınarak, akarsu kaynağına doğru geriye kayar. Kimi vakit da aşındır­manın yönü aşağıya yöneliktir ve bu şekilde suların düşmüş olduğu ağız kısımı aşınarak daha yumuşak bir eğim kazanır. Her iki durumda da, çavların profili vakit içinde mühim değişikliklere uğrar. Kayaç döküntüleri taşımasalar dahi çavlanların, döküldükleri ta­ban kısmını aşındırma enerjileri çok büyüktür. Bu kesimlerde çavlanlar geniş ve derin çukurlar oluşturur. Kimi durumlarda bu çukurların derinliği, düşme yüksekliği kadar olabilir.

Yüzey şekillerinin kalıcı olmaması çavlan­ların bir başka özelliğidir. Niyagara Çavlanı benzer biçimde büyük bölümü çavlan, bundan 12 bin yıl ilkin, son büyük buz örtülerinin de orta enlemler­den çekilmiş olduğu dönemde ortaya çıkmıştır. En eski çavlanlar ise, Afrika ve Cenup ABD'daki büyük platolara ve dikliklere neden olan yükselmelerin yer almış olduğu Tersiyer (üçüncü) Devrin (y. 65-2,5 milyon yıl ilkin) son dönemlerinde oluşmuştur. Tan- ganika Gölü civarlarındaki Kalambo Çav­lanı, Cenup Afrika'daki Tugela Çavlanı, Etiyopya Platosu üstünde, Mavi Nil Irma­ğının yukarı bölümündeki Tisisat Çavlanı ve Venezuela'daki Angel Çağlayanı, Pleyistosen Bölüm (y. 2,5 milyon-10 bin yıl ilkin) öncesinde oluşan çavlanlara örnektir.

Çavlanların yüksekliği ile döktükleri su miktarı içinde daima direkt bir bağıntı bulunmaz. 300 m'nin üstündeki çavlanların çoğunda, dökülen su miktarı görece azdır. Öyleki ki, taban kısmına su fakat bir çiğ benzer biçimde çevreye yayılır. Buna karşılık, Laos'un güneyinde yer edinen Mekong Irmağmdaki Khone Çavlanı yalnızca 22 m yüksekliğindedir, ama burada dökülen su miktarı saniyede 11.330 m3‘tür. Yüksek­lik ve su hacmi ölçütleri beraber alındığında, Victoria, Niyagara, Paulo Afonso ve Guairâ çavlanları, dünyanın en büyük çavlanları olarak kabul edilir.

Çavlanların yeryüzündeki dağılımı düzen­sizdir ve büyük bölümü yerde söz konusu oluşumlara asla rastlanmaz. Çünkü yeryüzeyinin pek çok bö­lümü çöllerle ve yarı kurak arazilerle kaplı­dır ve buralarda iklim değişikliklerinin etki­siyle oluşan çağlayanlar ya da çavlanlar görülmez. Buzlarla örtülü kutup bölgeleri ile görece kırılmamış, alçak düzlükler ve platolar da çavlan oluşumu için elverişli değildir.

Çavlanlar temel olarak üç tür bölümde toplanmıştır. Bu tür durumlar, yüksek platoların ke­nar kısımları ile buraları kesen büyük çatlak hatları, karaların iç bölümlerinde bulunan kristalin kayaçlar ile kıyı bölgele­rinde yer edinen gevşek tortul oluşuklar içinde uzanan çavlan hattı kuşakları ve bilhassa ilk dönemlerdeki buzullaşmanın tesiri altında kalan yüksek dağlık bölge­lerdir.

Çavlan Türleri

Türlü çavlan türleri, oluşum süreçlerine bakılarak üç temel grup altında toplanır. Ekranda görülen pencereden birincisi, akarsu profillerinin, kırılma, buzullaşma ya da başka süreçler sonucunda değişikliğe uğramasıyla oluşan çavlanlardır. Yerkabuğunun pek çok bölü­mü, deniz dibi yayılması, kıta kayması ve genel dağoluşumu süreçleri sebebiyle hare­ket halindedir. Bu tür geniş ölçekli hareket­ler, yüzeyin belli başlı derinliklerindeki yerkabuğu kayaçlarında gerinimlerin oluşmasına neden olur. Kayaçlar bu gerinimden kurtul­mak için akarlar ya da kayarlar ve gelişme­ler birdenbire bir şekilde ortaya çıktığında dep­remler oluşur. Bu şekilde Yer yüzeyinde tepe­ler ya da bir dönem halinde tepe dizileri ve eğimli mıntıkalar ortaya çıkar. Aynı kuşakta ya da çizgide birbirini izleyen kırılmalar, oldukça kısa bir jeolojik vakit dilimi içinde yüzlerce metre yüksekliğe ulaşan kırık basamaklarına neden olur. Bu kırıklar, bölümde bulunan akaçlama sistemlerini kestiğinde de çavlanlar oluşur. Buzullaşma süreci de benzer bir sonuca neden olur. Daha önceleri buzullaşmaya uğramış dağ sırala­rındaki buzyalaklarının (sirk) ağız bölümle­rinde, buz birikiminin ve bu birikimin âna kayaç üstündeki aşındırıcı tesirinin ne­den olduğu çavlanlara rastlanır. Bununla birlikte asılı vadilerin bulunmuş olduğu yörelerde de çavlanlar yaygındır. Söz konusu vadiler genellikle buzul buzların'ın ana vadiyi aşındırarak, vadi taba­nının üst bölümlerinde asılı benzer biçimde duran pek çok minik vadinin oluşumuna yol açmış olduğu durumlarda görülür. Akarsu profillerinde değişikliğe neden olan bir başka süreç de, kireçtaşlarının ve diğeri karbonatlı kayaçların çözünerek, kuyuların, düdenlerin, ma­ğaraların ve birbiriyle bağıntılı in dizilerinin oluşmasıdır. Söz konusu bir karst yapısında genellikle su bulunduğundan, bu sular akmaya ve çavlanlar ya da çağlayanlar meydana getirmeye başlayabilir.

İkinci ana grup altında sınıflandırılan çav­lan türleri, değişik aşınma süreci sonucunda oluşanlardır. Değişik kayaçların, akarsu aşın­dırmasına karşı dirençleri de farklıdır. Mesela başkalaşım kayaçları, tortul kayaçlara oranla daha dirençlidir. Tortul kayaçlar da aşındırmaya karşı dirençleri açısından, çimentolarıma derecelerine ve içerdikleri ka­yaç yapılarına bağlı olarak değişik türlere ayrılır. Çavlanlar ya da çağlayanlar ise, bu değişik türden kayaçların üç temel jeolojik düzenlenişi durumunda oluşur.

Bu tür durumlar:


1) Daha dirençli kayaçların görece zayıf kayaç­ların üstünde yer almış olduğu ve bu şekilde koruyucu bir takke oluşturdukları yatay ya da derhal derhal yatay katmanlaşma,

2) dirençli ve zayıf yatakların birbirini izlediği eğimli kat­manlaşma ve

3) sert kristalin kayaç dayklarının ya da damarlarının daha zayıf kayaçlarla yan yana konumlandığı, tortul kökenli olma­yan kayaç düzenidir. Her üç durumda da, akış halindeki su zayıf kayaçları daha kolay ve süratli aşındırır ve bu şekilde daha dirençli kayaçlar yüksekte kalmış olarak çavlan oluşumuna yol açarlar.

üçüncü tür çavlanlar, yapılanma süreci esnasında oluşanlardır. Setlerin ve bu şekilde de çavlanların .oluşumuna neden olan dört temel yapılanma süreci vardır. Bu tür durumlar:

1) Çözeltilerden kalsiyum karbonat çökel­mesi,

2) lav akıntılarının ya da volkan küllerinin ve diğeri piroklastik tortulların birikmesinin etkisiyle akaçlamanın bozul­ması,

3) buz setlerinin oluşması ve daha önceki buzulların çevrede bıraktıkları buzultaş yığınlarının birikmesi,

4) yer kayması ve çığ molozlarının birikmesidir.

Çavlan nedir, çavlan türleri hakkında bilgi ve özelliklerini aktardık.









  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Çanak


  • Yeryüzü Şekilleri - Karst


Kaynak:msxlabs.org sitesidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yeryüzü Şekilleri - çağlayan (çavlan)
Yeryüzü Şekilleri - çağlayan (çavlan)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/44768d1456351621-yeryuzu-sekilleri-caglayan-cavlan-calvan.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-caglayan-cavlan.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-caglayan-cavlan.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content