Yeryüzü Şekilleri - Kanyon

Kanyon Kanyon , Dünya yüzeyinde nehirlerce oluşturulmuş derin vadilere verilen isim. Bir sürü kanyonu uzun soluklu erozyonların ya...

Kanyon






Kanyon , Dünya yüzeyinde nehirlerce oluşturulmuş derin vadilere verilen isim.

Bir sürü kanyonu uzun soluklu erozyonların yaylalar üstünde oluşturduğu bilinmektedir. Kanyon yapılarının iki yanlarındaki duvarlar, aşınma ve aşınmaya dayanıklı sert kayalardan oluşur. Bu tür durumlar granit ya da kumtaşı benzer biçimde oluşumlardır. Kanyon oluşumunda hızlandırıcı tesiri olan hava akımları kuru alanlarda sulak mıntıkalara nazaran daha etkili olduklarından, kanyonlara bu şekilde bölgelerde daha sık rastlanır. Sualtı Kanyonları adından da anlaşılacağı suretiyle, deniz taban seviyesinde oluşan kanyon yapılarıdır. Karasal olanlarla neredeyse aynı özelliklere haiz olan ve çoğu zaman dere ağızlarında vücut bulan bu yapıların oluşumlarında, sualtı akıntıları temel etkendir. Türkçe'ye Frenk dillerden gelen Kanyon ismi, membaı İspanyolca asıllı olan cañón sözüdür.


Bu tabii oluşumun en malum ve en büyük örneği Arizona'da bulunan Büyük Kanyon'dur. ABD Birleşik Devletleri'nin güney-doğu'sunda yer edinen bu kanyon arkeolojik ehemmiyet taşır; bunun sebebi ABD kıtasının ilk sahipleri olarak da malum Kadim Pueblo Halkının bu çevrede geniş yerleşimler kurmuş olmasıdır.

Geniş bir kanyonun içinden akan bir dere, duvarları jeolojik bir merdiveni çağrıştıran kanyonlar oluştururabilir. Bu tür durumlar siperli dere ((entrenched river)) olarak anılırlar zira bu tip nehirlerin akış yollarını değiştirmeleri epey zor olsa gerek. Colorado River ve Snake River (ABD kuzey-doğu) bu yapılara örnek teşkil edebilecek iki nehirdir.



600px Grand canyon panorama12

Büyük Kanyon, Arizona, ABD




En malum kanyonlar
  • Avon Gorge Bristol'da, İngiltere
  • Gunnison Ulusal Parkı Siyah Kanyon, Kolorado'da, ABD
  • Canyon Fortaleza Cambará do Sul'da, Brezilya
  • Cataract Gorge Launceston'da, Avustralya
  • Cheddar Gorge Somerset'de, İngiltere
  • Colca Canyon Colca River süresince Peru
  • Columbia River Gorge Pacific Northwest'de ABD
  • Fish River Canyon Namibia'da
  • Glen Nevis Lochaber'de, İskoçya
  • Grand Canyon du Verdon Provence'de, Fransa
  • Gorges de l'Ardèche, Fransa'da
  • Gorges du Tarn Fransa'da
  • Hells Canyon Idaho'da ve Oregon'da, ABD
  • Ironbridge Gorge Shropshire'de, İngiltere
  • Itaimbezinho Cambará do Sul'da, Brezilya
  • Kloof Gorge Kloof'da, Cenup Afrika
  • Malacara Praia Grande'da, Brezilya
  • Palo Duro Canyon Teksas'da, ABD
  • Red River Gorge Kentucky'da, ABD
  • Royal Gorge Colorado'da, ABD
  • Tara River Canyon Montenegro'da
  • Three Gorges Çin'de
  • Kings Canyon Kaliforniya'da, ABD
  • Vikos Gorge Yunanistan'da
  • Taroko Gorge Tayvan'da






  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Çöl


  • Yeryüzü Şekilleri - Karst



Kanyon
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





İki yanında duvar benzer biçimde sarp kayalıkların yükseldiği derin vadi. Çoğu zaman akarsuların oyarak oluşturduğu vadilerdir ya da çöküntülerle oluşur. Tektonik olayların süregeldiği bölgelerde daha çok görülür (Colarado Kanyonu). Kimi kanyonlarda vadiyi oluşturan ırmaklar halen akmaktadır, kimindeyse yitip gitmiş bir akarsu ve yeraltı ırmağının izleri görülür. Deniz diplerinde de deniz kanyonu denilen kanyonlara rastlanır.


Büyük Kanyon'un Buz İkizi

Antarktika'da keşfe çıkan İskoç buzulbilimciler, ABD'nin ünlü Büyük Kanyon'u (Grand Canyon) büyüklüğünde bir kanyon buldular.


Antartika'nın buzla kaplı coğrafyasının altında ne yatmış olduğu hâlâ büyük seviyede gizemini koruyor.Ama İskoç buzulbilimciler ak kıtanın garp kıyılarında mühim bir keşfe imza attılar.Verilen bilgilere nazaran, Robert Bingham liderliğindeki İskoç ekip 2400 kilometrelik bir bulgu yolculuğu esnasında ABD'deki ünlü Büyük Kanyon'u (Grand Canyon) aratmayan büyüklükte bir kanyon bulunduğunu fark ettiler.


Bingham ve ekibi, Ferrigno Çatlağı ismini verdikleri ve kıtanın Cenup ABD'ya en yakın noktasına doğru kilometrelerce uzanan kanyonun milyonlarca yıl ilkin, Antarktika hemen hemen ‘kuru bir kıta' iken oluştuğunu tahmin ediyor.Görünüş itibarıyla yeryüzündeki başka kanyonlara çok benzeyen Ferrigno Çatlağı, ABD'nin Arizona eyaletindeki Grand Canyon ya da Antalya'daki Köprülü Kanyonu benzer biçimde akarsu aşındırmasından değildir, büyük depremlerin yol açmış olduğu tektonik çöküntü ile oluşmuş.

Kaynak : Ntvmsnbc / BBC (27 Temmuz 2012,10:42)


Ad: kanyon1.jpg

Kanyon nedir?



Sarp, kayalık kenarları arasına sıkışmış vadi. Bir akarsuyun yeri oyması neticesinde meydana gelen dar ve dolambaçlı boğaza da kanyon ismi verilir.


Yeryüzündeki bu tür bölgelere dendiği benzer biçimde, deniz diplerindeki keskin yamaçlı vadilere de bu isim verilir. Kanyonlar çoğu zaman suyu bolca ve güçlü akarsular tarafınca meydana getirilir. kimi zaman da içinde yeraltı ırmağının geçmiş olduğu mağaraların çökmesi ile teşekkül ederler.


Yurdumuzda Karadeniz bölgesi dağları ile Garp ve Orta Toroslarda kanyonlar çok vardır. Şimal ABD'daki Colorado kanyonları dünyaca meşhurdur. Bir sürü kanyonu uzun soluklu erozyonların yaylalar üstünde oluşturduğu bilinmektedir. Kanyon yapılarının iki yanlarındaki duvarlar, aşınma ve aşınmaya dayanıklı sert kayalardan oluşur. Bu tür durumlar granit ya da kumtaşı benzer biçimde oluşumlardır.


Kanyon oluşumunda hızlandırıcı tesiri olan hava akımları kuru alanlarda sulak mıntıkalara nazaran daha etkili olduklarından, kanyonlara bu şekilde bölgelerde daha sık rastlanır. Sualtı Kanyonları adından da anlaşılacağı suretiyle, deniz taban seviyesinde oluşan kanyon yapılarıdır. Karasal olanlarla neredeyse aynı özelliklere haiz olan ve çoğu zaman dere ağızlarında vücut bulan bu yapıların oluşumlarında, sualtı akıntıları temel etkendir.


Türkçe'ye Frenk dillerden gelen Kanyon ismi, membaı İspanyolca asıllı olan cañón sözüdür. Bu tabii oluşumun en malum örneği Arizona'da bulunan Büyük Kanyon'dur. ABD Birleşik Devletleri'nin güney-doğu'sunda yer edinen bu kanyon arkeolojik ehemmiyet taşır; bunun sebebi ABD kıtasının ilk sahipleri olarak da malum Kadim Pueblo Halkının bu çevrede geniş yerleşimler kurmuş olmasıdır.


Geniş bir kanyonun içinden akan bir dere, duvarları jeolojik bir merdiveni çağrıştıran kanyonlar oluştururabilir. Bu tür durumlar siperli dere ((entrenched river)) olarak anılırlar zira bu tip nehirlerin akış yollarını değiştirmeleri epey zor olsa gerek. Colorado River ve Snake River (ABD kuzey-doğu) bu yapılara örnek teşkil edebilecek iki nehirdir.







Ad: kanyon2.jpg

Ad: kanyon3.jpg



Ad: kanyon4.jpg

Ad: kanyon5.jpg





  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Çöl


  • Yeryüzü Şekilleri - Karst


Kaynak:msxlabs.org sitesidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yeryüzü Şekilleri - Kanyon
Yeryüzü Şekilleri - Kanyon
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/600px-Grand-canyon-panorama12.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-kanyon.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-kanyon.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content