Yeryüzü Şekilleri - Vadi

Vadi Vadi , diğer adıyla koyak , akarsuyun içinde aktığı, tan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve bir kaç kilometre ya da binlerce ...

Vadi


Vadi, diğer adıyla koyak, akarsuyun içinde aktığı, tan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve bir kaç kilometre ya da binlerce km. olabilen coğrafi alandır. Vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir. Genellikle dağ ya da tepelerle çevrelenirler.




Sözlük anlamı:
  • İki dağ arasındaki çukurca arazi veya geçit, koyak.
  • Eskilemiş, mecaz Alan, yol, tarz.
Kaynak: Vikipedi




















  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Monolit


  • Yeryüzü Şekilleri - Çanak



VADİ


waipio vadisi




Waipio Vadisi (Hawaii)



İki dağın arasında kalan dere boyu, koyak.


Vadiler ya yeryüzündeki sıkışmalar sonunda dağlarla birlikte, ya da akarsuların etkisiyle olan aşınma sonunda ortaya çıkar. Vadiler biçimlerine göre ayrı adlar taşırlar. Boyuna vadi, dağ sırtları doğrultusunda uzanan vadi biçimidir. Genel olarak akarsu yatağıdır. Enine vadi, dağ sırtlarını enine keser ve aşınma sonucunda oluşur. İki vadiyi ayıran toprak parçasının aşınarak ortadan kalkması sonucunda, birleşen vadiler büyük çukurlar oluştururlar ve kör vadi adını alırlar. Yamaçları birbirinden uzaklaşmış hafif eğimli vadilere oluk vadi adı verilir. Boğaz vadi, enine kesiti "U" harfine benzeyen vadi biçimidir. Yamaçları, birbirine çok yakın ve diktir. Çentik vadilerin yamaçları "V" biçimindedir. En çok görülen vadi tipidir. Yayvan vadiler, akarsuların yanlarına doğru aşınma yaptığı yerlerdeki vadilerdir.


MsXLabs Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi








Monument Vadisi veya Anıt Vadisi (İngilizce: Monument Valley), ABD Eyâleti Utah'ın güneydeki Arizona sınırında kalan bir vadidir. Navaholara ayrılmış arazi içinde yer alır ve Utah'daki Mexican Hat yakınlarındadır. Navaholar tarafından idare edilen Monument Vadisi'e Navaho dilinde Tse bil ndisgali denir.


800px Monument Valley 10
Monument Vadisi, Arizona, ABD

John Ford's Point Monument Vadisi


800px USA 10279 Monument Valley Luca Galuzzi 2007

800px MonumentValley 640px

800px USA 10315 Monument Valley Luca Galuzzi 2007

800px Monument Valley 2

Monument Vadisi

800px Monumentvalley


Vadi nedir?
Ad: vadi.pngGösterim: 739
Boyut: 165.5 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Dağlar arasındaki çukur yerlerdir. Yeryüzündeki sıkışmalar sonunda dağlarla birlikte veya akarsuların aşındırma etkisiyle meydana gelirler.

Diplerinde çoğu yerde bir akarsu akar. Şekillerine göre çeşitleri olan vadilerden dağ sırtları doğrultusunda uzananlara, «boyuna vadi», dağ sırtlarını enine kesenlere, «enine vadi» denir. Yan yana olanlara, «kör vadi», yamaçları birbirinden uzak olanlara, «olurk vadi», U harfine benzeyenlere, «boğaz vadi», yamaçları V biçiminde olanlara, «çentik vadi», akarsuların yanlarından aşındırdıklarına da, «yayvan vadi» denir.

Vadi bir coğrafya terimidir. Vadi tanım olarak; Akar suyun içinde aktığı, tan ağıza doğru sürekli inişi bulunan arazi türünü tanımlamak için kullanılır ve birkaç kilometre ya da binlerce kilometre kare genişliğinde olabilen coğrafi alanlara denilmektedir.

Vadi çeşitleri nelerdir?
Çentik Vadi (Kertik):

Akarsuların derine aşındırmasıyla oluşan V şekilli, tabansız, genç vadilere çentik vadi ya da kertik denir.

Yarma Vadi (Boğaz):

Akarsuyun, iki düzlük arasında bulunan sert kütleyi derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Vadi yamaçları dik, tabanı dardır. Akarsuyun yukarı bölümlerinde görülür. Türkiye'de çok sayıda yarma vadi (boğaz) bulunur.

Kanyon Vadi:

Klaker gibi dirençli ve çatlaklı taşlar içinde, akarsuyun derinlemesine aşındırmasıyla oluşur. Vadinin yamaç eğimleri çok dik olup, 90 dereceyi bulur.


Tabanlı Vadi:


Akarsu, yatağını taban seviyesine yaklaştırınca derine aşınım yavaşlar. Yatak eğiminin azalması akarsuyun menderesler çizerek yanal aşındırma yapmasına neden olur. Yanal aşındırmanın artması ile tabanlı vadiler oluşur.









  • Yeryüzü şekilleri nedir, neye yeryüzü şekli denir?


  • Yeryüzü Şekilleri - Monolit


  • Yeryüzü Şekilleri - Çanak


Kaynak:msxlabs.org sitesidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yeryüzü Şekilleri - Vadi
Yeryüzü Şekilleri - Vadi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/waipio_vadisi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-vadi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yeryuzu-sekilleri-vadi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content