Yoğurt Nedir?

YOĞURT a. 1. Maya katılarak koyulaştırılmış süt ürünü. (Bk. ansikl böl.) 2. Yoğurt çalmak, yoğurt yapmak için ılık süte yoğurt maya...

YOĞURT a.

1. Maya katılarak koyulaştırılmış süt ürünü. (Bk. ansikl böl.)

2. Yoğurt çalmak, yoğurt yapmak için ılık süte yoğurt mayası katmak. || Yoğurt gibi, koyu ve katı duruma gelmiş nesneler için söylenir. || Yoğurdu üfleyerek yemek, kötü bir deneyim nedeniyle o konuda çok dikkatli davranmak.




*Elekt. eşy. Yoğurt makinesi, yoğurdun evde yapılmasını sağlayan elektrikli ısıge- çirmez kapalı kap.

*Mutf. Yoğurt tatlısı, yoğurt, un, şeker ve yumurtayla yapılan bir tür hamur tatlısı || Sarmısaklı yoğurt, içine dövülmüş sarmı sak katılmış yoğurt. (Bazı yemeklere ve kızartmalara dökülür.) || Torba yoğurdu, bez bir torbaya konup asılarak suyu süzülmüş koyu kıvamlı yoğurt.


*ANSİKL. Yoğurt Türkler'in çok eski zamanlardan beri yaptıkları ve Türkiye'de yapılış ve tüketimi pek yaygın olan önemli bir süt ürünüdür. Son yüzyılda Avrupa, Amerika ve Japonya'da tüketimi gittikçe artmakta ve yoğurdun besin değeri ve diyetetik etkileri üzerinde araştırmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Sütteki asitliğin yükselmesi nedeniyle sütün bileşimindeki kalsiyum kazeinattan kalsiyum ayrılarak kazein "jel" haline geçer, yani pıhtılaşır. Bu olaya "yoğurtlaşma†denir. Sütün asitliği, süte "yoğurt mayası†katılmasıyla yükseltilir. Bu maya içinde çeşitli organizmalar, özellikle laktik asit bakterileri vardır. Her zaman istenen kalitede bir yoğurt elde edebilmek için, saf kültürler (starter) kullanılır. Saf yoğurt mayası kültüründe şu iki laktik asit bakterisi vardır: Straptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus Bunların ikisi de sütteki şekerden, yani laktozdan, laktik asit meydana getirirse de, özellikle birincisi ayrıca hoş koku ve tat maddeleri de meydana getirir.


Evlerde yoğurt şöyle yapılır: süt kaynatılır ve mayalanma derecesi olan 42-44 °C'a kadar soğutulur ve içine bir gün önceki yoğurttan bir miktar katılır. Sıcaklığını koruması için süt kabı ılık bir yerde ve her tarafı sarılmış olarak 4-6 saat bırakılır. Bu süre içinde pıhtılaşan ve koyuca bir kıvam alan yoğurt üstü açılarak serin bir yerde saklanır.

Yoğurt yapımı batı ülkelerinde ve Türkiye'de sanayileşmiştir. Sınai yoğurt yapımında ilk aşama sütün, istenen yağ ve kuru madde bakımından standart hale getirilmesidir. Türkiye'de "tam yağlı" yoğurtlarda yağ oranı % 3, “yarı yağlılar'da % 15, "yağsızlar''da ise % 1,5'tan azdır. Yoğurda daha iyi bir kıvam vermek için süte % 0,1-0,3 oranında pektin ve jelatin katılır, süt homojen hale getirilir. 3 dakika süreyle 90-95 °C'ta tutulur, mayalanmak üzere 43-45 °C'a kadar soğutulur, % 2-3 oranında maya katılarak sıcaklığı 43-45 °C'a ayarlanmış odalarda 2-3 saat bırakılır, elde edilen yoğurt soğutulur, satışa sunulana kadar 4-5 °C'ta korunur.


*Folk. Anadolu'da yoğurdun ilk kez yapılışına ilişkin yaygın bir efsane vardır. Buna göre genç bir kız hıdrellez günü kırlardan çiy toplar. Bir ses bunları süte katarsa her derde deva bir yiyecek elde edeceğini söyler, kız çiyi süte katıp yoğurt yapar. (Anadolu'nun bazı yörelerinde bugün de bu biçimde mayasız yoğurt yapılmaktadır.)

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yoğurt Nedir?
Yoğurt Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yogurt-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yogurt-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content