Yükselmek Nedir?

YüKSELMEK gçz. f. 1. Sözkonusu bir şeyse, yukarı doğru çıkmaya başlamak, yukan doğru yönelmek; bir yerse, yüksekliği artmak: Bulutl...

YüKSELMEK gçz. f.

1. Sözkonusu bir şeyse, yukarı doğru çıkmaya başlamak, yukan doğru yönelmek; bir yerse, yüksekliği artmak: Bulutlar yavaş yavaş yükseliyor. Evin bacasından dumanlar yükseliyordu. Nehrin suları birden yükseldi. Köyün yakınında arazi birden yükseliyor.

2. Yukarı doğru yönlenmiş, dikilmiş olmak; yüksekliğiyle belirginleşip göze çarpmak: Uzaklarda yükselen çan kulesi. Gecekonduların yanında kocaman apartmanlar yükseliyor.




3. Sayıca, nicelikçe, değerce vh daha yüksek olmak, artmak: Banka faizleri yükseliyor. Dolar yine yükseldi. Ateşi yükselmek. Ölü sayısının yükselmesinden korkuluyor.

4. Bitkilerden söz ederken, büyümek, uzamak: Bakımsız kalan bahçede yabani otlar dize kadar yükseliyordu.

5. Bir ses söz konusuysa, güçlenmek, uzaktan işitilecek biçimde hızlı çıkmak: Evden bir feryat yükseldi.

6. Bir kimsenin maaşı, ücreti, bir şeyin fiyatı sözkonusuysa, artmak, zam görmek: Bu ay maaşlar yükselecek. Televizyon fiyatları çok yükseldi.

7. Bir kimse ve görevi sözkonusuysa, aşaması artmak, terfi etmek: Kısa zamanda şefliğe yükseldi.

8. Zihinsel, tinsel, toplumsal vb. yönden daha üstün bir düzeye gelmek, erişmek; gelişmek, yücelmek: Yükselmek, daha iyi bir iş için okumak. Büyük şampiyonlar düzeyine yükseldi. Toplumun yaşama düzeyi yükseldi.


*Denize. Dalgada iyi yükselmek, bir gemiden söz ederken, dalga etkisiyle rahatça ve sallanmadan yükselmek. || Enlemde yükselmek, bir gemiden söz ederken, ekvatordan kutba doğru gitmek.

* yükseltmek ettirg. f.

1. Bir şeyi (somut) yükseltmek, onun yüksekliğini artırmak, yukarı kaldırmak: Bahçe duvarını yükseltmek.

2. Bir şeyi yükseltmek, onun değerini, sayısını, oranını vb. artırmak; yükselmesine neden olmak: Kimi bankalar faizleri yükseltti. Yiyecek fiyatlarını yükseltmek.

3. Bir kimseyi yükseltmek, onu rütbe ve mevki bakımından daha yüksek duruma getirmek, terfi ettirmek: Başarılı çalışmaları nedeniyle onu genel müdürlüğe yükselttiler.

4. Bir şeyi (soyut) yükseltmek, onu daha değerli, daha üstün ve saygın bir düzeye çıkarmak, yüceltmek: Büyük, köklü ve uygar uluslar, varlıklarının yapısını milli kültürlerinin temelleri üzerinde yükseltenlerdir.


*Elektron. Bir gerilimi, bir akım yeğinliğini ya da elektriksel bir gücü, bir yükselteç yardımıyla artırmak.

* yükseltilmek edilg. f. Yükseltmek eylemine konu olmak.



Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yükselmek Nedir?
Yükselmek Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yukselmek-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yukselmek-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content