13. Cuma ile ilgili pek çok söylenti vardır? Uğursuz olduğu söylenir hatta bu mevzuda filmler dahi yapılmıştır? Peki nedir bu 13. cuma, hakk...
13. Cuma ile ilgili pek çok söylenti vardır? Uğursuz olduğu söylenir hatta bu mevzuda filmler dahi yapılmıştır? Peki nedir bu 13. cuma, hakkaten uğursuz mu?
13. Cumanın, batıl bir inanışa gore fena talih getireceğine, uğursuz olduğuna inanılır. Gregoryen takviminde, Cuma günü ayın 13’üne yılda minimum bir kez en fazla üç kez müsavi gelir. Ayın on üçüncü gününün cumaya müsavi gelmesi ayın ilk gününün pazar ile başlaması ile mümkündür.
On üçüncü cuma korkusuna friggatrishtkaidekaphobia denir. Kelime Frigga, “Cuma” adlı At tanrıçası ile on üç sayısı triskaidekaphobia’nın birleşmesi ile meydana gelir.
13. Cumanın uğursuzluğu ile ilgili 19. yüzyıla kadar hiçbir yazılı kanıt bulunmamaktadır. İngilizce olarak malum ilk belgelenmiş referans Gioachino Rossini’nin Henry Sutherland Edwards 1869 biyografisinde mevcuttur. 13. cumanın niçin uğursuz olduğu ile ilgili pek çok kuram vardır. Ekranda görülen pencereden bazıları:
– Bir teoriye gore Cuma ile 13 sayısının birleşmesi iki uğursuzun bir araya gelmesidir. Cumanın uğursuz bigün, 13’ün de uğursuz bir sayı olarak kabul edilmesiyle 13. Cuma iki kere uğursuz olacaktır.
– 13 sayısı niçin uğursuz? 12 sayısı aslen tamlığın sayısı olarak kabul edilir. Yılda 12 ay vardır, İsa’nın 12 havarisi vardır, Olympus dağının 12 tanrısı vardır. Buna benzer 12 sayısı ile ilgili bir çok örneği bulunurken 13 ulaşınca bu seviye bozulur. 13 düzensizliği ve bozgunu ifade eder.
-Peki cuma günü niçin uğursuz. Bunla ilgili verilen örnekler de Borsanın Cuma günü çökmesi (Black Friday), İsa’nın cuma günü çarmıha gerilmesi ile Hristiyanlara gore cumanın şansız gün sayılmasıdır.
Aslen bu teorilerin hiçbirinin insanları etkileyecek yanı olmamasına karşın Thomas W. Lawson’ın 13. Cuma adlı romanı ile 13. Cuma günü dikkat çekip, halk içinde ürkü yaratmıştır. Oysa ki bu inancın oturacağı sağlam bir temel yoktur.
YORUMLAR