Abdülaziz Dönemi

Osmanlı padişahlarından Abdülaziz döneminde yaşanmış olan siyasal olayların maddeler halinde maçıklandığı ve bilgi verildiği yazımız. ABDÜL...

Osmanlı padişahlarından Abdülaziz döneminde yaşanmış olan siyasal olayların maddeler halinde maçıklandığı ve bilgi verildiği yazımız.



AbdülazizABDÜLAZİZ DÖNEMİNİN SİYASAL OLAYLARI (1861 – 1876)



Abdülmecit’in ölümü üzerine, yerine kardeşi Abdülaziz geçti. Abdülmecit çok savurgan bir padişahtı. Abdülaziz, savurganlıkta kardeşini çok geride bıraktı. Onun zamanında imparatorluğun mali durumu gittikçe kötüleşti ve devletin mali itibarı hem içeride hem de dışarıda büsbütün sarsıldı.



Balkanlar kaynamaya devam ediyordu. Sırbistan’da artık hiçbir Türk askeri kalmamıştı.



Panislavizm Hareketleri



Paris Antlaşması, Rusya’nın emellerine ancak 1870’e kadar engel olabildi. Bu tarihten sonra Avrupa’nın siyasi dengesi bozulunca Rusya; Paris Antlaşması’nın, Karadeniz’in tarafsızlığına ilişkin maddesini tanımadığını bildirdi. Avrupalı devletler bu isteği kabul etmek zorunda kaldılar.



Bundan sonra Rusya, Bosna Hersek, Sırbistan ve Bulgaristan gibi Slav ırkından olan yerlerde gizli örgütler kurarak etkilerini artırmaya çalıştı. Bu faaliyetlerin başlamasından bir süre sonra Balkanlarda isyanlar çıkmaya başladı. Bu isyanların başlıcası Bosna-Hersek isyanıdır.



Andrasy Notası ve Berlin Memarandumu



Rus yayılmasına karşı daha etkin bir politika izlemek isteyen Avusturya Başbakanı, Bosna-Hersek için Andrasy Notası diye adlandırılan bir program hazırladı.



Buna göre;



1. Hıristiyanlara din ve mezhep serbestliğinin verilmesi



2. Toplanan vergilerin doğrudan buralara harcanması



3. İltizam usulünün kaldırılması



öngörülüyordu.



Osmanlı Hükümeti bu notayı kabul etmesine rağmen isyan sona ermedi.



Buna ilaveten Bulgaristan’da isyan çıkması ve Selanikte iki konsolosun öldürülmesi üzerine Avrupalı devletler çok ağır koşullar içeren Berlin Memarandumu’nu ilan ettiler.


V. MURAT’IN SALTANATI



1876 yılı, imparatorluk için kötü olaylarla doluydu. Bosna ve Hersek’te ayaklanma büyümüş, Bulgar isyanı kanlı bir döneme girmişti.



Osmanlı aydınları (en başta Mithat Paşa) ancak bir anayasanın yürürlüğe girmesiyle kargaşalığın giderileceğini savunuyordu. Abdülaziz ise anayasanın adını bile anmak istemiyordu.



Sonunda başta Mithat Paşa olmak üzere hükümet üyeleri sarayı kuşattılar. Abdülaziz’i tahttan indirerek yerine V. Murat’ı geçirdiler.



Fakat çok geçmeden V. Murat’ın akıl hastası olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine V. Murat tahttan indirilerek yerine II. Abdülhamit getirildi (1876).

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Abdülaziz Dönemi
Abdülaziz Dönemi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/abdulaziz.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/abdulaziz-donemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/abdulaziz-donemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content