Afiş Nedir?

poster isim Fransızca affiche Bir şeyi duyurmak ya da tanıtmak için hazırlanan, kalabalığın görebileceği yere aşılmış, çoğu zaman ...

Ad: afiş1.jpg
poster
isim Fransızca affiche




Bir şeyi duyurmak ya da tanıtmak için hazırlanan, kalabalığın görebileceği yere aşılmış, çoğu zaman resimli duvar ilanı, ası:
"Afişler tüm tiyatrolarda üç beş günde bir değişirdi."- T. Buğra.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller:poster asmak,afişte kalmak,poster yutmak





  • Poster iyi mi yapılır?


  • Poster çeşitleri nedir?


  • Poster



Poster Nedir?






Herhangi bir haberi; her insana duyurmak, reklam ve propaganda yapmak için duvar ya da bu iş için hazırlanmış bölgelere yapıştırılan el yazması ya da basılı kağıt. Kelime Fransızca affiche'den dilimize geçmiştir. Baskı ve fotoğraf sanatlarının bulunmadığı, ya da hemen hemen yayılmadığı, hele halkın çoğunun okuma-yazma bilmediği devirlerde ve yerlerde tellallarla meydana getirilen ilanların yerini, son zamanlarda poster almıştır


Avrupa'da genel olarak on yedinci yüzyıla doğru daha çok tiyatro ve fuarların duyurulması maksadıyla görülmüştür.
Ad: afiş.jpg



Poster çoğu zaman bir yazı ve bir resimden meydana gelir. Resmi makamlar tarafınca meydana getirilen ve bir haberin duyurulması gayesini güden afişlerde fotoğraf bulunmaz. Reklam niteliğini taşıyan afişlerde ise çoğu zaman resme büyük ehemmiyet verilir ve yazı, resmin tamamlayıcısı olarak kullanılır.


Sanatçının zevkine bakılırsa afişlerin de türlü şekiller gösterebileceği doğal ise de, genel olarak afişler için bazı temel şartlar belirlenebilir. Afişte renk parçaları büyük, ayrıntılar azca, kompozisyon kapalı ve dağınık olmalıdır. Yazı da fotoğraf kadar önemlidir. Kimi zaman fena bir yazı tüm bir afişin tesirini yok edebilir. Yazının tertipli ve fotoğraf ile uyumlu bir halde kaynaşmış olması lüzumlu olduğu benzer biçimde, çok azca ve çarpıcı olması da şarttır. Satırlarla dolu olan resimler, sanat bakımından başarı göstermiş poster sayılmaz, bu sebeple poster kısa ve kati bir ifade tarzıdır.


Radyonun yaygınlaşmasına kadar, poster çok mühim bir gösterim aracı olarak kullanılmıştır. Bugün afişin siyasal önemi gittikçe azalmaktadır. Bununla beraber 1966 Çin Kültür Devrimi, afişin muhteşem durumlarda gene politik gayelerle sahneye çıkabileceğini göstermiştir. Günümüzde poster çoğu zaman şu iki amaç için kullanılmaktadır :


1) Tiyatro ve beyazperde gösterilerinin program ve saatlerini belirtmek. Bu durumda poster, halkın söz mevzusu bilgiyi kolayca görebileceği bölgelere (tiyatroların, sinemaların, resmi dairelerin girişlerine, kalabalık caddelere vb.) asılır.


2) Reklam yapmak.


Bu durumda poster o mevzuyla ilgili olan her insana ulaşmak gayesi güttüğünden, daha bolca sayıda asılmak, daha çarpıcı, daha canlı olmak gerekir. TV, basın ve radyo benzer biçimde diğeri reklam yolları ile beraber kullanıldığından afişli reklam günümüzde oldukça yaygın bir reklam vasıtası haline gelmiştir. Afişlerde resme yer verilmesi on dokuzuncu yüzyılda litografi tekniğinin gelişmesiyle adım atar.


1866 yılından itibaren rengin kullanılabilmesi, hemen sonra fotoğrafın ve ofset baskı imkanlarının ortaya çıkışı, afişin bugünkü teknik seviyesine erişmesini elde etmiştir. Poster de dekoratif san'atlar benzer biçimde çeşitli kurallara uymak zorundadır. Örneğin; afişte halk tarafınca yadırganmayacak bir dil kullanılması, negatif tepkiler doğurabilecek şeylerden kaçınılması, mevzunun açık seçik bir kompozisyonla belirtilmesi şarttır. Mevzu, renk oyunları, renk çelişmeleri, gölge ve ışık oyunlarıyla seyirciye çarpıcı bir halde sunulur.


Türkiye'de poster sanatı bilhassa İkinci Dünya Savaşından bu yana hatırı sayılır bir gelişme göstermiştir.


Ad: cincibir.jpg
Poster Nedir?

Büyük L.

1) Reklam ya da propaganda yapmak, bir duyuruyu iletmek amacıyla halka açık bölgelere asılan, çoğu zaman resimli, basılı kâğıt duvar ilanı

Örnek:

Afişlerle kaplı bir duvar. Poster yapıştırmak yasaktır. Göze çarpan bir poster.

2) Bir filmin, bir oyunun, bir serginin vb. duyurulması için hazırlanan ve üstünde gösterinin başlığı, oyuncuların adları, serginin mevzusu, katılanların sıralaması vb. bulunan duyuru.
3) Poster vurmak, duvarlara poster yapıştıranların, yaptıkları eylemi anlatmak için kullandıkları deyim. || Afişte kalmak, bir oyun, film vb. sözkonusuysa vizyonu başarıyla sürmek

Örnek:

Oyun üç yıl afişte kaldı. || Afişten inmek. bir oyun, film vb. sözkonusuysa, gösterimine son verilmek: iyi bir film olmasına rağmen kısa sürede afişten indi.


Poster
Bir şeyi duyurmak, tanıtmak ya da propagandasını yapmak amacıyla her insanın görebileceği bölgelere yapıştırılan, bir çok resimli ilân.

Eski Yunan ve Roma'da olmasıyla birlikte Doğu vatanlarında de duvarlara resmî yazılar, hatta resimli duyurular asma alışkanlığı vardı. Fakat kâğıt üstüne basılı afişlerin kökeni, 15. yüzyıla dayanır. Malum en eski poster, el yazmasıdır, Meryem Ana resmiyle süslüdür ve Fransa'da kilise kapılarında yardım toplama izniyle ilgilidir (1454).

DEVAMI


poster ingilizcesi
  • poster, bill, placard, banner





  • Poster iyi mi yapılır?


  • Poster çeşitleri nedir?


  • Poster


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Afiş Nedir?
Afiş Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/47483d1460836055-afis-nedir-afis1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/afis-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/afis-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content