Anatomi Nedir?

Anatomi İnsan hayvan ve bitkilerin yapısını ve organlarının birbiriyle olan ilgilerini inceleyen bilim, teşrih. Gösterim: 292 Boyut...

Anatomi

İnsan hayvan ve bitkilerin yapısını ve organlarının birbiriyle olan ilgilerini inceleyen bilim, teşrih.
Ad: anatomi.jpgGösterim: 292
Boyut: 32.4 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



Biyolojinin iki dalından biri (öbürü fizyoloji) olan anatomi çeşitli bölümlere ayrılır. Organ ve dokuları şekil, yapı ve gelişimleri bakımından inceleyen dalına "genel anatomi"; organları, bağlantılı ve karşılıklı ilişkileri içinde inceleyen dalına "topografik anatomi"; organların canlı gruplarına gore durumunu karşılaştırmalı olarak inceleyen dalına "karşılaştırmalı anatomi"; organizmalarda hastalık sonucu ortaya çıkan maddî değişimleri inceleyen dalına "patolojik anatomi"; hastalıkların ve eklemlerin X ışınlarıyla incelenmesine dayanan dalına "radyolojik anatomi" denir. Anatominin zamanı İ.Ö. 3000 yıllarına dek dayanmaktadır. Sadece, insan üstünde ilk uygulamalı anatomi incelemesi İ.Ö. 300 senesinde yaşamış Kaledonyalı Herophilos ile Erasistratos isminde iki Yunan hekimince yapılmıştır.









Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi







  • Anatomi Nedir (Canlıların Vücut Yapısı İnceleme Bilimi)


  • Anatomi Terimleri Sözlüğü



Anatomi,

Yunanca'da "çıkarmak" anlamına gelen "ana" ve "kesmek" anlamına gelen "tome"den türetilmiş bir kelimedir. Canlıların yapısı ve düzeni ile ilgilenen bilim dalıdır.

Hayvanlarla ilgilenen hayvan anatomisi (zootomy) ve bitkilerle ilgilenen nebat anatomisi (phytonomy) olarak iki alt daldan oluşur.




Temel tıp bilimlerinden kabul edilen insan anatomisi ise insan vücudundaki organların tanımlanması, büyüklük, şekil benzer biçimde özelliklerinin ortaya konması, birbirleriyle olan ilişkilerinin belirlenmesi ve bunların hekimliğe uygulanmasıyla ilgili bilimsel uğraş alanıdır.

Sanatçılar da insan ve hayvan anatomisiyle ilgilenmişler, çizimlerini oluştururken bu bilgiden faydalanmışlardır.

Anatomi vücut yapılarını ele alış biçimlerine gore çeşitli adlar alabilmektedir:

Anatominin alt bölümleri
  • Topografik anatomi: Vücut yapılarını bölge bölge inceleyen anatominin alt dalıdır.
  • Dizgesel anatomi: Vücut yapılarını organların biraraya gelmesiyle oluşan organ sistemleri düzeyinde ele alan anatomi dalı.
  • Karşılaştırmalı anatomi: İnsan ile başka canlıların vücut yapılarındaki benzer ve değişik tarafları karşılaştırmalı olarak ele alan ve bunu insan anatomisinin daha iyi anlaşılmasında kullanan anatomi dalı.
  • Klinik anatomi: Vücut yapılarının hastalıklara tanı koyma aşamasındaki rollerini ortaya koyan alt uğraş alanıdır.
  • Nöroanatomi: Sinir sistemi anatomisi ile ilgili dalıdır.
  • Gelişimsel anatomi: Embriyoloji
  • Mikroskobik anatomi: Histoloji
  • Patolojik anatomi (anatomopatoloji): Hastalıklı organları inceler.
  • Radyolojik anatomi : Radyografi sonucu elde edilmiş radyogramda organ yapılarının ve organlar arası ilişkilerin incelenmesidir.



ANATOMİ NEDİR?

Canlılar, hücre isminde olan en ufak yapısal birimlerin, çok karmaşık fonksiyonları yerine getirebilecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşmuşlardır. Hücre, gözle görülemeyecek kadar küçüktür ve çevresi yarı geçirgen bir zarla kuşatılmış durumdadır. Hücreye şeklini veren sitoplâsma lüzumlu yaşamsal öğeleri içeren, yarı sıvı bir maddedir. Aynı görevdeki hücrelerin kümelenmesi ile dokular; değişik dokuların belirli bir işlevi görmek suretiyle birleşmesiyle de organlar oluşur. Yapısal özellikleri değişik olan organların bir araya gelmesi sonucunda da belirli bir işlevsel bütünlük gösteren sistemler şekillenir.

DEVAMI



ANATOMİ

Adem Elması

Adem elması(Gırtlak Çıkıntısı), tiroid çıkıntısıdır. Genel anlamda erkeklerde görülür (Hanımlarda da görülebilir). Erkeklerde ergenlikdöneminde oluşmaya adım atar, ergenliğin emarelerinden biridir. Yutma esnasında yukarı çıkar, daha sonrasında aşağı iner. Bu hareketin olmaması tümör ya da enfeksiyon oluşumunun sebebi olabilir. İngilizcesi "Adam's Apple"dır.Latince'de prominentia laryngea adını alır.

Akciğer

Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır. Bu vazife, gaz değişiminin vuku bulmuş olduğu milyonlarca ufak, müstesna halde çok ince duvarlı hava kesecikleri oluşturan dolaşımı sağlayamadan kanı boşa vermektedir. özelleşmiş hücrelerin mozaiği yardımıyla gerçekleşir. Akciğerlerin solunumla ilgili olmayan görevleri de vardır.

DEVAMI


anatomi

isim, tıp Fransızca anatomie


1 . İnsan, hayvan ve bitkilerin yapısını ve organlarının birbiriyle olan ilgilerini inceleyen bilim, teşrih.

2 . Gövde yapısı, beden yapısı.

3 . mecaz Bir şeyin oluşumunda göze çarpan hususi yapı.


anatomi
  • insan vücudunun düzgüsel biçim ve yapısını, vücudu teşkil eden çeşitli organları, bunların yapıları ile fonksiyonları arasındaki ilişkileri ve bu organların arasındaki düzgüsel komşuluk münasebetlerini inceleyen bir bilimdir


Anatomi
  • Canlıların yapısını ve bu yapıyı gerçekleştiren uzuvları inceleyen ilim dalı. Tıbtaki önemi çok büyüktür.


anatomi ingilizcesi
  • anatomy.





  • Anatomi Nedir (Canlıların Vücut Yapısı İnceleme Bilimi)


  • Anatomi Terimleri Sözlüğü


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Anatomi Nedir?
Anatomi Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48053d1461449258-anatomi-nedir-anatomi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anatomi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anatomi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content