Antika Nedir?

antika isim (anti'ka) İtalyanca antico 1 . Tarihsel kıymeti olan eski eşya: "Sofadaki antika yerli saat, yaşlanmış göğsü h...


antika
isim (anti'ka) İtalyanca antico

1 . Tarihsel kıymeti olan eski eşya:
"Sofadaki antika yerli saat, yaşlanmış göğsü hırlaya hırlaya ağır ölçülü vuruşlarla gece yarısını çaldı."- H. R. Gürpınar.



2 . Eski çağlardan kalma yapıt.
3 . Mendil, örtü, yatak çarşafı vb. bezlerin kenarlarına paralel ipliklerden bir kısmı çekilip dikey olanların ikisi, üçü bir arada tire ile sarılarak meydana getirilen diş diş süs, fare dişi, ajur.
4 . ödat, tarih Antik.
5 . ödat, mecaz Genele, olağana, geleneğe aykırı, şaşırtıcı ve hayret verici, garip:
"Hasılı antika bir herif."- Ö. Seyfettin.





  • Antika Eşya Resimleri


  • Antika Satıcısı



ANTİKA eskiçağlardan kalma kıymetli sanat yapıtları ile ilgi çekici eşyalara denir. Günü­müzde "antika" sözcüğü minimum 100 senelik yapıtları ya da eşyaları kapsar. Antikalar meşhur bir kişiye ya da belli bir tarihsel döneme ilişkin olabileceği şeklinde yalnızca iyi korunmuş eşyalar da olabilir. Fotoğraf ya da heykel şeklinde sanat yapıtları ile mobilya ya da kap kaçak şeklinde ev eşyaları antika kıymeti kazanabilir. Antikalar nadir bulundukları için değerlidir. Bazı insanoğlu yalnızca güzel buldukları, bazı­ları ise vakit geçtikçe değerleneceğini bildik­leri için antika toplar.


Antikalar yapıldıkları yer ve zamana gore sınıflandırılır. Mesela bir İngiliz antikası, yapıldığı sırada hükümdar olan kral ya da kraliçenin adından dolayı George ya da Vic­toria, bir Fransız antikası XV. Louis ya da Napolyon dönemiyle ilişkilendirilebilir. Ba­zen de periyodunun önde gelen mobilya yapım­cısı, usta ya da tasarımcıların adı kullanılır. Bir antika sadece yapıldığı yer ve vakit kanıtlandığı vakit kıymet kazanır. Bir çok mo­bilya, gümüş eşya ya da porselen parçanın üstünde, çoğu zaman görülmeyecek bir yerin­de hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret olur. İşaret olmasa bile, uzmanlar kullanılan malzemeye, modele, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak bir parçanın nerede yapıldı­ğını anlayabilirler.






Koleksiyoncuların en fazla ilgi gösterdikleribazı antikalar şunlardır:


Cam eşya;,saatler; metal eşya (altın; gümüş; kral madeni; pirinç); . mobilya; seramik ve


porselen eşya ( Çanak çömlek); halı ve kilim

Kaynak: Temel Britannica








ANTİKA


Antika, maddi kıymeti olan eski eşya anlamına gelir. Bir eşyanın ya da sanat yapıtının "antika" sayılabilmesi için yaşlı olmasının yanında azca bulunur özellikte olması gerekir. Ne var ki her eski eşya da antika sayılmaz.
Antikalar meşhur bir kişiye ya da belli bir tarihsel döneme ilişkin olabilir. Yalnızca iyi korunmuş eşyalar da zaman içinde antika kıymeti kazabilir. Bunlar fotoğraf ya da heykel şeklinde sanat yapıtları, mobilya ya da kap kacak şeklinde ev eşyaları olabilir. Bazı insanoğlu yalnızca güzel buldukları, bazıları ise sonradan değerleneceğini bildikleri için koleksiyonlar oluştururlar. Aradan uzun dönemin geçmesiyle bu koleksiyonun parçaları birer antika özelliği kazanır. Antikalar nadir bulundukları için değerlidir.
Antikalar yapıldıkları yer ve zamana gore adlandırılabilir. Bir İngiliz antikası, Kral George ya da Kraliçe Victoria dönemlerinde yapıldığı için onların adıyla anılabilir. Bir Fransız antikası XV. Louis ya da Napolyon dönemiyle ilişkilendirilebilir. 12. yüzyıl Anadolu Selçuklurahlesi yapıldığı dönem, 16. yüzyıl İznik çinisi yapıldığı yerden dolayı hususi kıymet taşır. Bir eşyanın antika sayılabilmesi için yapıldığı yerin ve dönemin kanıtlanması gerekir. Bir çok eşyada hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret bulunur ve bu durumda eşyanın antikalığı şüphe götürmez. üstünde işaret bulunmayan antikaların nerede ve ne vakit yapıldığını ise, uzmanlar malzemesine, modeline, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak anlayabilirler.
Koleksiyoncuların en fazla ilgi gösterdikleri bazı antikalar şunlardır: Cam eşya; saatler; metal eşya; mobilya; seramik ve porselen eşya; halı ve kilim.Eski gümüş , mobilyalar , halı , kilim , işlemeli bez , kadife bezler , yatak örtüleri , bakır eşyalar , avizeler , tablolar , resimler , kartpostallar , efemeralar , pul , eski paralar , radyo , telefon , daktilo , eski mekanik eşyalar , el yazması kitaplar , eski çizgi romanlar , taşplak , eski plak ve pikaplar , askeri giysiler , kılıç , kama , eski madalya ve nişanlar.
Antika objelerin ekspertizi için müzelerden ve ekspertiz şirketleri tarafınca yapılır. 100 yaşın üstündeki Türk objelerin yurtdışına çıkarılması yasaktır. Toprakaltı eserler müzelerden alınan koleksiyoner defterlerine işlenerek koleksiyonerler tarafınca koruma altına alabilir. Toprakaltı yapıt bulanların en yakın müzeye haber vermesi gerekmektedir.


antika
  • kıymetli sanat eseri; eski zamandan kalma yapıt, tarihî yapıt.


antika ingilizcesi


1. antique.

2. colloq. queer, funny, eccentric.

3. embroidery hemstitch





  • Antika Eşya Resimleri


  • Antika Satıcısı


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Antika Nedir?
Antika Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/antika-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/antika-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content