Çok sevilen ve nerede ise senenin her mevsimi bulunan armut meyvesi ile ilgili genel kısa bilgiler İkiçeneklilerin Gülgiller familyasından ...
Çok sevilen ve nerede ise senenin her mevsimi bulunan armut meyvesi ile ilgili genel kısa bilgiler
İkiçeneklilerin Gülgiller familyasından 8 – 10 metre yüksekliğinde, kazık köklü bir meyve ağacıdır. Bin kadar çeşidi vardır. Meyvesi, yalancı bir meyve olup çiçek çanağının etlenmesinden meydana gelmiştir. Bir takım türleri tamamen çekirdeksizdir. Genel olarak meyvenin içindeki çekirdek evinin beş gözünün her birinde 1-2 çekirdek mevcuttur.
Armudun anavatanı Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya’dır. Etiler zamanında Anadolu’da armut geliştirilmiştir.
Armut kurağa en fazlaca dayanan meyvelerdendir. Bir ağaçtan 50-400 kilo. armut elde edilebilir. Armut, içindeki A, B, C vitaminleri yardımıyla, besleyici ve yumuşaklık vericidir. Kurusu çerez ve hoşaflık olarak kullanılır. Armut ağacının odunu da yakmak için işe yarar. Armudun başlıca üç çeşidi vardır:
1 — Kış armudu: Ankara armudu, Azdavay armudu, Kış beyi armudu (Malatya), çiçek armudu (Tokat), sarı armut (Malatya);
2 — Sonbahar Armudu: Hamdisükkâri, Hacıhamza;
3 — Yaz Armudu : Göksulu (Kastamonu), Urüngüş (Orta Anadolu), akça armudu, mustabey.
Armut gerek tohum, gerek aşı ile üretilir. «Ahlat» denilen yabani ve dikenli armutla ayva ve akdiken ağaçlarına aşı yapılabilir. Çekirdekten yetiştirilen fidanlar da aşılanır. Meyvalarını tam olgunlaşmadan toplamalıdır. Meyva ağaçta uzun müddet kalırsa kumlaşır.
YORUMLAR