Bankalar Nasıl Ortaya Çıktı

Bankalar, şimdiki şekilleriyle, tecim ve sanayinin geliştiği son çağlarda meydana gelmiştir. Çok eski çağlarda para bozan, kısaca bir meml...

bankalar-nasil-ortaya-cikti



Bankalar, şimdiki şekilleriyle, tecim ve sanayinin geliştiği son çağlarda meydana gelmiştir.



Çok eski çağlarda para bozan, kısaca bir memleket ya da bir şehrin parasını başka bir memleket ya da şehrin parasına çeviren, para alıp borç veren kimseler vardı. Bu nevi işlerle uğraşanlara, üç bin yıl öncesine kadar, tecim yaşamı gelişmiş tüm milletlerde rastlamaktayız. Onun için şimdiki bankacılığın ilk ve en mütevazi şekilleri, Sümerler’de, Babilliler’de, Eski Yunanistan’da, Eski Roma’da görülür.



«Banka» kelimesi İtalyanca «masa, tezgâh» demek olan «banco» dan gelir. Eskiden İtalya’da meydanlarda, sokak köşelerinde, önlerine birer masa koyarak, mâdeni paraların ağırlıklarını tartan, ayarlarına bakan, bu tarz şeyleri başka paralara çeviren, paraya ihtiyacı olanlara faizle borç veren, senet kıran sarraflar vardı. Masalarının başlangıcında para ticareti meydana getiren bu kimselere ilk kez XII. yüzyılda «banchiero» (banker) ismi verildi.



Eski Yunanistan’da bu benzer biçimde işlerle rahipler de uğraşırdı. Bu tür durumlar kendilerine verilen paraları saklarlar, başkalarına borç verirlerdi. O zamanlar tapınaklar en güvenilir para gizleme yerleriydi. Eski, Yunanistan’da, büyük adamlar benzer biçimde ismini tarihe geçirmek için Ephesus (Efes) teki Artemis tapınağını yakan Erostrotos aslen orada gizlenen paraları çalmak için kundakçılık yapmıştı. Eski Yunanistan tapınaklarında toplanan altın ve gümüş servetler, komşu devletlerin hırslarını daima kamçılamış, istilâlarda bu benzer biçimde bölgeler daima büyük bir hırsla yağma edilmiştir.



Ortaçağ’ın sonlarına doğru, İtalya’da Venedik ve Cenova cumhuriyetlerinde Şark memleketleriyle tecim pek gelişmişti Ticaretin rahatlıkla yürütülmesi için para muamelelerine aracılık edecek müesseselere gereksinim duyulmuştu. Zamanımız bankacılığı ilk kez 1157’de Venedik’te Venedik Bankası’nın kurulması ile başlar. 1408’de Cenova Bankası kurulmuş, bu banka bir süre sonra Avrupa-da kurulan tüm bankalara örnek olmuştur.



Avrupa’da XII. yüzyıldan sonrasında ticaretin, XIX. yüzyıldan itibaren de sanayinin büyük seviyede gelişmesi üstüne bankacılık da hızla gelişmiştir. İlk bankalar, genellikle devlete ve belediyelere kredi açıyorlardı. ‘Hususi şahıslara, iş adamlarına daha ziyade istihlâk gereksinimleri için borç veriliyordu. Bu borç rehin bırakılan kıymetli maddeler karşılığı idi. Fakat tecim yapmak, halkın istihlâkine yarıyacak maddeleri istihsal etmek işleri genişleyince, bankalar da istihlâk gereksinimleri yerine, bunların istihsal ve ticaretini yoluna koyacak iş kredileri açmaya başladılar. Bugün bankalar, müşterilerine tecim yapmak, fabrikalar oluşturmak ya da kurulu fabrikalarını işletmek tarlalarını ekip biçmek benzer biçimde işler karşılığı para verir.



Günümüzde teknolojilerinde gelişmesi ile bankalar nerede ise her türlü mevzuda bireysel ya da kurumsal kredilerini tek bir tuş ile dahi verebilmektedir. Gelişen teknolojiyi en iyi kullanan sektörlerin başlangıcında bankacılık sektörü gelmektedir. Hızla gelişen teknolojinin ilerlemesi bankacılıkta bir çığır açmış ve tüm bütün ülkelerce en ücra köşede dahi bankacılık faaliyetleri verilmeye başlanmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bankalar Nasıl Ortaya Çıktı
Bankalar Nasıl Ortaya Çıktı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Bankalar-NasC4B1l-Ortaya-C387C4B1ktC4B1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/bankalar-nasl-ortaya-ckt.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/bankalar-nasl-ortaya-ckt.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content