Bocce Nedir? Nasıl Oynanır?

Bocce iyi mi bir spordur? Bocce iyi mi oynanır? Bocce sporu kuralları, atış sistemleri hakkında bilgi. BOCCE Bocce punto, raffa ve volo at...

Bocce iyi mi bir spordur? Bocce iyi mi oynanır? Bocce sporu kuralları, atış sistemleri hakkında bilgi.



BOCCE



Bocce punto, raffa ve volo atış sistemleriyle sınırlandırılmış düzgün bir sahada bileşik bocce topları ile oynanan spor dalıdır. Oyun, toplan birbirine yaklaştırma (punto) ya da vurulacak büyük ve minik topların evvelde saptanması sonucu raffa ve volo atışı ile uzaklaştırma yöntemi ile oynanır. Böylelikle oyuncular bir ya da aniden fazla topla oynamaya devam ederek en yüksek puanı elde etmeye çalışırlar.



Bocce’nin uygulama açısından fizik, ruh ve zihin birliği ile bütünleşmiş, bununla beraber konsantrasyon gerektiren özellikleriyle başka spor branşları içinde değişik bir yeri vardır.



Yapısal olarak sağlam olan bir sporcunun yarışmaya motive olabilmesi ve konsantrasyonunun sağlanabilmesi için ruhsal yönden de sıhhatli olması gerekir. Belirgin bir antrenmandan sonrasında hareketlerin otomatikleşmesi, zihinsel esneklik kazanılması iyi bir bocce oyuncusunda olması ihtiyaç duyulan özelliklerdir.



OYUN KURALLARI



Internasyonal alanda kabul gören bocce için lüzumlu oyun alanları, açık alanlarda olmasıyla birlikte mevcut kapalı spor salonları zemininde de farklılık gerektirmeden kolayca kurulabilmektedir. İdeal oyun sahası ölçüleri; boy 26.50 m, genişlik 4.50 m, çevre yüksekliği 25-30 santimetre arasıdır. Taban yarı bileşik türlü malzemeler ve karışımlardan yapılmış, son aşama düzgün ve pürüzsüz bir zemin şeklinde olmalıdır. Punto, raffa ve volo sistemleriyle ile sınırlandırılmış bu oyun sahasında bileşik bocce toplarıyla oynanan oyun, topların birbirine yaklaşması (punto) ve vurulacak büyük ve minik topların evvelde saptanarak raffa ve volo atışı ile uzaklaştırılması çabalarına dayanır. Böylelikle oyuncular bir ya da aniden fazla puan alana kadar oyun süresince kendi toplan ile oynamaya devam ederek en yüksek puanı almaya çalışırlar.



Müsabakalar tekli, ikili ve üçlü takımlar içinde yapılır. Tekler dörder topla, çiftler ve üçlü takımlar ikişer topla oynarlar. Puanlama, karşı takımın toplarından büyük topun, minik topa yakın olan top sayısının toplanmasıyla elde edilir. Yarışma sonunda 15 puan alan ekip galip gelir. Bocce bir yarışma sporu olmasının yanında bir okul sporu ve dinlence yörelerinin olmazsa olmaz branşlarından biridir. Spora 11-14 yaş içinde tanışanlar gençler, 17 yaşından büyükler ise büyükler kategorisinde yer alırlar. Oyun topları yuvarlak ve sentetiktir. Büyük top 107-113 mm çapında ve 920-1000 g ağırlığındadır (büyükler). Minik top 4 santimetre çapında ve 50 gram ağırlığındadır.



ATIŞ SİSTEMLERİ



Atış sistemleri; punto, raffa ve volo olarak üçe ayrılır.



Punto Oyunu: Oyuncunun kendi topunu geçerli mıntıkaya daha evvelde atılmış ya da yargıcı tarafınca başlama noktasına konmuş pallino’ya büyük topu yerden yuvarlamak suretiyle yakıştırmasıdır.



Raffa Oyunu: Rakip topa, kendi topuna ya da pallino’ya yapılacak atışlarda, bowl’un ilkin yere, sonrasında vurmak istediği topa çarptırılarak uzaklaştırılmasıdır. Kaide dışı ya da vurulması ihtiyaç duyulan toplara isabet etmeyen toplar yargıcı tarafınca oyun dışı bırakılır.



Volo Oyunu: Oyun alanı içinde bulunan ve bölgeleri yargıcı tarafınca işaretlenmiş rakip top, pallino ve kendi topuna yapılacak volo atışında, vurulacak topun önüne yargıcı tarafınca çizilen 40 santimetre teğetle top içinde yere temas ettirilerek ya da direkt topa çarptırılarak uzaklaştırılmasıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bocce Nedir? Nasıl Oynanır?
Bocce Nedir? Nasıl Oynanır?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/bocce-nedir-nasl-oynanr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/bocce-nedir-nasl-oynanr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content