çaka Beyliği'nin eserleri nelerdir?

Çaka Beyliği'nin eserleri nedir? Resimlerle anlatılması lazım. Çaka Beyliği'nin Eserleri Alpaslan, Anadolu'yu fethe...

Çaka Beyliği'nin eserleri nedir?
Resimlerle anlatılması lazım.



Çaka Beyliği'nin Eserleri






Alpaslan, Anadolu'yu fethettikten sonrasında, pek çok Türkmen Beyi İç Anadolu'ya doğru fetihlere devam ettiler. Bunlardan biride Afşin Bey, Orta Anadolu'da, Kutalmış oğlu Süleyman Bey de İznik taraflarında savaşırken gene bir Türkmen Beyi olan Çaka Bey (Döğüş Bey) de İzmir ve yöresini fethederek burada bir Türk Beyliği kurmuştur. Çaka Bey, İzmir Çaka Beyliği (1081-1097)'nin kurucusudur. İzmir Beyliği'nin Türk tarihindeki önemi, bu beyliğin kurucusu Çaka Bey'in ilk Türk kaptanı oluşundan, bir donanma meydana getirerek Ege Denizi'nde egemenlik kurmasından ileri gelir.


Çaka Bey, Oğuzların Çavuldur boyundan idi. Anadolu'nun fetih edilmesi sonrasında, Danişment Gazi'nin kumandanlarından birisi olarak Malatya dolaylarında başarıya ulaşmış emekler gösterdi. Fakat iştirak ettiği akınlardan birinde Bizans kumandanı Aleksandros'a tutsak düştü ve İstanbul'a götürüldü. Çaka Bey, İstanbul'daki tutsaklık döneminde deniz ve denizciliğe karşı tutku derecesinde ilgi duymaya başlamıştı. üstün kabiliyetleri ile imparatorun dikkatini çekmiş ve saraya alınmıştı. Soyluluk ünvanı ile bir takım imtiyazlar da elde etti. Bununla birlikte bu süreçte Bizans'ın kuvvetli ve zayıf taraflarını öğrenmiş oldu.




turk denizciligi



İLK TERSANE

Bizans İmparatoru'nun 1081 senesinde değişimi sebebiyle İstanbul'daki karışıklıklardan faydalanarak kaçmayı başaran Çaka Bey, Beyliğinin askerleri ile tekrardan bir araya gelmiş olarak; İzmir'i eline geçirmiş ve müstakil bir Türk Beyi olarak sınırlarını genişletmeye adım atmıştır. Çaka Bey, İzmir'de o döneme gore çağıl sayılabilecek bir tersane kurmuştur.

İLK DONANMA

Bu aşamadan sonrasında vapur inşa faaliyetlerine geçilmiş; kürekli ve yelkenli gemilerden oluşan 50 parçalık ilk Türk Donanması 1081 senesinde inşa edilmiştir. Komut Çaka Bey, 1081 senesinde 17 çektiri ve 33 yelkenliden oluşan mevcut deniz gücü ile Ege'nin sıcak sularına yelken açarak, Urla, Çeşme ve Foça'yı ele geçirmiştir. 1081 yılı Türk Deniz Kuvvetleri'nin kurum yılı olarak kabul edilmiştir. İlk Türk donanması 1089 senesinde Midilli, 1090 senesinde ise Sakız Adası'nı fethederek denizlerin yaşamına süratli bir giriş yapmıştır.



aka beyli inden kalan eserler



İLK TüRK DENİZ ZAFERİ

Büyük Zafere Doğru

Çaka Bey komutasındaki ilk Türk Donanması, 19 Mayıs 1090 tarihinde Karaburun ile Sakız Adası içinde kalan Koyun Adaları civarında Bizans Donanması ile karşılaşmıştır.

Bizans Donanması'nın komutasında Niketa Kastamonita vardı. Her iki donanma öğle vakti savaşmak için seviye aldılar. Çaka Bey, Türk Filosu'nu Bizans Donanması'na rampa ederek gemileri birbirine kenetleyerek karşısındakini yok etme hedefini güden bir muharebeye girişmiştir. Kanlı boğuşma, gece yarısına kadar sürmüştür. Neticede Bizans Donanması'nın kaçıp kurtulabilen 5-10 teknesi haricinde tüm gemileri ya yakalanmış ya da batırılmıştır. Türkler'in bu ilk büyük deniz savaşı, Bizans Donanmasının büyük yenilgisi ile sonlanmış olan ve düşman büyük yitik vermiştir.

Büyük Zaferin Sonucu

“Koyun Adaları Savaşı†adıyla tarihe geçen 19 Mayıs 1090 tarihindeki deniz savaşı Türk Donanması'nın büyük zaferiyle neticelenmiştir. Bu büyük şanlı zaferden sonrasında Çaka Bey'in önderliğindeki Türk güçleri Bizans'a ait olan Sakız ve Sisam adalarını da ele geçirmiştir. Böylelikle Ege Denizi'nin kontrolü tamamen Türkler'in eline geçmiştir.

Önemi

Türklere Anadolu kapılarını açan Malazgirt (1071) Savaşı'ndan 10 yıl sonrasında İzmir merkezli bir Türk devleti kuran Çaka Bey, Türk kavimlerine Ege'nin fetih edilmesi yönünde umut vererek, yörenin “Türkleşmesinde†başrolü oynamıştır.

Toprağa atların ayağı ile basan Türklere, ilk kez denizlere yelken açabilme cesaretini hediye etmiştir. Kurduğu devleti, kısa sürede “Denizci Devlet†haline getirmiştir. Çeşme'den denizlere açılarak Ege adalarında egemenlik kurması onu ‘İLK TüRK AMİRALİ' yapmış, kavmine denizcilik ruhunu aşılamıştır. Bu bakımdan Barbaros'ların atasıdır.








  • Beylikler - Çaka Beyliği


  • Çaka Beyliği döneminde yapılmış mimari eserler nedir?


  • Çaka Beyliği ne vakit yıkıldı?










Çaka Bey Devleti, 1080 senesinde İzmir'de kurulmuştur. Kurucusu Çaka Bey'dir. 1093 senesinde Anadolu Selçuklu Devleti tarafınca yıkıldı. Böylelikle Garp Anadolu'daki ilk Türk egemenliği sonlanmış olan oldu. Çaka Beyliği, İzmir'de kurulduğu için pek çok deniz faaliyeti gerçekleştirmiş, deniz savaşlarında mühim rol oynamıştır. Bununla birlikte ilk Türk denizci devlettir. Çaka Bey'in Çanakkale bölgesini ele geçirmesinden sonrasında, kendi egemenliği adına endişelenen damadı Birinci Kılıçarslan, Bizans'la anlaşarak Çaka Bey'i öldürtmüş ve bu beyliğe son vermiştir.


Çaka Bey Devleti, Garp Anadolu'da İslam'la tanıştıktan sonrasında gelişen Türk hükümdarlıkları devrinde bulunması açısından önemlidir. Çünkü, Avrupa'nın doğusunda ve bu bölgelerde daha önceleri, Roma Devleti ve ayrılmadan sonrasında Şark Roma Devleti (Bizans) sınırları içinde yaşayan Müslüman olmayan Türk boyları mevcuttu. Çaka Bey Devleti şeklinde devlet yapılanmalarının önemi, sonraki devir Türk akınlarıyla gelişen Türk nüfusuyla devlet halini alabilmeleriydi.





Çaka Beyliği

Türkleri denizlerle kaynaştıran ilk öncü, Komut Çaka Bey olmuştur. Çaka Bey, Selçuklu Ordusunun gözüpek akıncı liderlerinden biri olarak, Türklerin muharebeye muharebeye Garp'ya yönelik ilerleme sürecinde, 1078 senesinde Bizans'a tutsak düşmüş ve İstanbul'a gönderilmiştir. Çaka Bey, İstanbul'daki tutsaklık döneminde deniz ve denizciliğe karşı tutku derecesinde bir ilgi duymaya adım atmıştır.


Bizans İmparatoru'nun 1081 senesinde değişimi sebebiyle İstanbul'daki karışıklıklardan yararlanarak kaçmayı başaran Çaka Bey, Beyliğinin askerleri ile tekrardan bir araya gelmiş; İzmir, Urla, Çeşme ve Foça'yı alıp bu bölümde, başka Türk Beyliklerinden oldukça değişik yeni bir Beylik kurmuştur. Komut Çaka Bey, denizci kimliğini Beyliğin tüm kurumlarına yansıtarak, Türklerin, geriye kalan rakipleriyle denizlerde de kıyasıya savaşım edebilecek bir duruma gelmesini elde etmiştir.


Çaka Bey, İzmir'de o döneme gore çağıl sayılabilecek bir tersane yaptırmış ve tersane civarındaki bölgeyi deniz üs kompleksine dönüştürmüştür. Bu aşamadan sonrasında vapur inşa faaliyetlerine geçilmiş; kürekli ve yelkenli gemilerden oluşan 50 parçalık ilk Türk Donanması 1081 senesinde inşa edilmiştir. Bu yıl, Türk Deniz Kuvvetleri açısından son aşama önemlidir. Çünkü, 1081 yılı Deniz Kuvvetlerimizin kurum yılı olarak kabul edilmektedir. Öncü denizcimiz Komut Çaka Bey, 1081 senesinde 50 parçadan oluşan ilk Türk Donanması ile Ege'nin sıcak sularına yelken açmıştır. Bu seyir bayağı bir seyir değildir, zamanı şan ve şerefle dolu Türk Deniz Kuvvetlerinin doğuşudur. Bu seyir, 922 senelik zamanı bir miras ve köklü bir geleneğe haiz olan Türk Deniz Kuvvetlerinin Akdeniz (Ege Denizi) ile kucaklaşması ve denizlerdeki rekabetin saygı duyulan bir oyuncusu olmasıdır. İlk Türk Donanması 1089 senesinde Midilli, 1090 senesinde ise Sakız Adası'nı fethederek denizlerin yaşamına süratli bir giriş yapmıştır.


Türkler denizlerle tanışmış; onunla içinde gönül köprüsü kurmuştur. Ama, denizlerde dolaşmanın bir bedeli olmalıydı: 19 Mayıs 1090 tarihinde Karaburun ile Sakız Adası içinde kalan Koyun Adaları civarında Çaka Beynimiz Donanması, Bizans Donanması ile karşılaştı. Harp kaçınılmazdı.


Çaka Bey, İstanbul'daki tutsaklık günlerinden bu yana kendisini bu gün için hazırlamıştı: Sınırsız bir uyum sağlamış olduğu denizin, insanoğlunun akıl ve yaratıcılığını harekete geçirdiğinin bilincindeydi. 17 çektiri ve 33 yelkenli olmak suretiyle toplam 50 cenk gemisinden oluşan Donanmasını, seri taktik manevralarla ustalıkla sevk ve yönetim ediyor; düşmana en zayıf yerlerinden ard arda darbeler indiriyordu. Bizans Donanması ağır kayıplarla geri çekilmek mecburiyetinde bırakılmıştı.


İlk Türk Deniz Zaferi'ni, Öncü Denizci Komut Çaka Bey yardımıyla kazanan Türkler, denizlere geriye kalan daha büyük bir ümit ve güvenle bakmaya başlamışlardır. Komut Çaka Bey, bu zaferinden sonrasında denizlerdeki denetim sahasını genişletmiş ve Donanması ile Çanakkale önlerine kadar yaklaşmıştır. Bizans'ın, Komut Çaka Beyi durdurmak için kullandığı yöntem, tarihimizin türlü dönemlerinde ve hatta günümüzde de sık sık karşımıza çıkan, geriye kalan klasik olarak adlandırılabilecek bir kalite taşıyordu: Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan'ı kışkırtarak, ona karşı kullanmak.


Komut Çaka Bey'in 1097 senesinde zamansız ölümü, yükselen bir kıymet olan Türk Denizciliği'nin gelişim hızını yavaşlatmıştır. Çaka Bey bir tek usta bir denizci komutan değildir, bununla beraber bir deniz düşünürü idi. Çaka Beynimiz ateşlediği denizci yaklaşımın ivmesini kaybetmesi kim bilir, İstanbul'un Fetih edilmesi'ni 350 yıl gecikmeye uğratmıştır.



Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.

Çaka Beyliği'nin Eserleri



Alpaslan, Anadolu'yu fethettikten sonrasında, pek çok Türkmen Beyi İç Anadolu'ya doğru fetihlere devam ettiler. Bunlardan biride Afşin Bey, Orta Anadolu'da, Kutalmış oğlu Süleyman Bey de İznik taraflarında savaşırken gene bir Türkmen Beyi olan Çaka Bey (Döğüş Bey) de İzmir ve yöresini fethederek burada bir Türk Beyliği kurmuştur. Çaka Bey, İzmir Çaka Beyliği (1081-1097)'nin kurucusudur. İzmir Beyliği'nin Türk tarihindeki önemi, bu beyliğin kurucusu Çaka Bey'in ilk Türk kaptanı oluşundan, bir donanma meydana getirerek Ege Denizi'nde egemenlik kurmasından ileri gelir.


Çaka Bey, Oğuzların Çavuldur boyundan idi. Anadolu'nun fetih edilmesi sonrasında, Danişment Gazi'nin kumandanlarından birisi olarak Malatya dolaylarında başarıya ulaşmış emekler gösterdi. Fakat iştirak ettiği akınlardan birinde Bizans kumandanı Aleksandros'a tutsak düştü ve İstanbul'a götürüldü. Çaka Bey, İstanbul'daki tutsaklık döneminde deniz ve denizciliğe karşı tutku derecesinde ilgi duymaya başlamıştı. üstün kabiliyetleri ile imparatorun dikkatini çekmiş ve saraya alınmıştı. Soyluluk ünvanı ile bir takım imtiyazlar da elde etti. Bununla birlikte bu süreçte Bizans'ın kuvvetli ve zayıf taraflarını öğrenmiş oldu.




turk denizciligi



İLK TERSANE

Bizans İmparatoru'nun 1081 senesinde değişimi sebebiyle İstanbul'daki karışıklıklardan faydalanarak kaçmayı başaran Çaka Bey, Beyliğinin askerleri ile tekrardan bir araya gelmiş olarak; İzmir'i eline geçirmiş ve müstakil bir Türk Beyi olarak sınırlarını genişletmeye adım atmıştır. Çaka Bey, İzmir'de o döneme gore çağıl sayılabilecek bir tersane kurmuştur.

İLK DONANMA

Bu aşamadan sonrasında vapur inşa faaliyetlerine geçilmiş; kürekli ve yelkenli gemilerden oluşan 50 parçalık ilk Türk Donanması 1081 senesinde inşa edilmiştir. Komut Çaka Bey, 1081 senesinde 17 çektiri ve 33 yelkenliden oluşan mevcut deniz gücü ile Ege'nin sıcak sularına yelken açarak, Urla, Çeşme ve Foça'yı ele geçirmiştir. 1081 yılı Türk Deniz Kuvvetleri'nin kurum yılı olarak kabul edilmiştir. İlk Türk donanması 1089 senesinde Midilli, 1090 senesinde ise Sakız Adası'nı fethederek denizlerin yaşamına süratli bir giriş yapmıştır.



aka beyli inden kalan eserler



İLK TüRK DENİZ ZAFERİ

Büyük Zafere Doğru

Çaka Bey komutasındaki ilk Türk Donanması, 19 Mayıs 1090 tarihinde Karaburun ile Sakız Adası içinde kalan Koyun Adaları civarında Bizans Donanması ile karşılaşmıştır.

Bizans Donanması'nın komutasında Niketa Kastamonita vardı. Her iki donanma öğle vakti savaşmak için seviye aldılar. Çaka Bey, Türk Filosu'nu Bizans Donanması'na rampa ederek gemileri birbirine kenetleyerek karşısındakini yok etme hedefini güden bir muharebeye girişmiştir. Kanlı boğuşma, gece yarısına kadar sürmüştür. Neticede Bizans Donanması'nın kaçıp kurtulabilen 5-10 teknesi haricinde tüm gemileri ya yakalanmış ya da batırılmıştır. Türkler'in bu ilk büyük deniz savaşı, Bizans Donanmasının büyük yenilgisi ile sonlanmış olan ve düşman büyük yitik vermiştir.

Büyük Zaferin Sonucu

“Koyun Adaları Savaşı†adıyla tarihe geçen 19 Mayıs 1090 tarihindeki deniz savaşı Türk Donanması'nın büyük zaferiyle neticelenmiştir. Bu büyük şanlı zaferden sonrasında Çaka Bey'in önderliğindeki Türk güçleri Bizans'a ait olan Sakız ve Sisam adalarını da ele geçirmiştir. Böylelikle Ege Denizi'nin kontrolü tamamen Türkler'in eline geçmiştir.

Önemi

Türklere Anadolu kapılarını açan Malazgirt (1071) Savaşı'ndan 10 yıl sonrasında İzmir merkezli bir Türk devleti kuran Çaka Bey, Türk kavimlerine Ege'nin fetih edilmesi yönünde umut vererek, yörenin “Türkleşmesinde†başrolü oynamıştır.

Toprağa atların ayağı ile basan Türklere, ilk kez denizlere yelken açabilme cesaretini hediye etmiştir. Kurduğu devleti, kısa sürede “Denizci Devlet†haline getirmiştir. Çeşme'den denizlere açılarak Ege adalarında egemenlik kurması onu ‘İLK TüRK AMİRALİ' yapmış, kavmine denizcilik ruhunu aşılamıştır. Bu bakımdan Barbaros'ların atasıdır.



Çaka Beyliği ilk denizci Türklerdir, bu nedenden eserleri yoktur.


- İlk tersane

- İlk donanma

- İlk Türk denız zaferi

- İlk Türk amirali

Çaka Beyliği'nden kalan zamanı miraslardır.









Performans ödevi var, çıktı çıkaracağım acil Çaka Beyliği'nin eserleri lazım.





  • Beylikler - Çaka Beyliği


  • Çaka Beyliği döneminde yapılmış mimari eserler nedir?


  • Çaka Beyliği ne vakit yıkıldı?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: çaka Beyliği'nin eserleri nelerdir?
çaka Beyliği'nin eserleri nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/turk-denizciligi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/caka-beyliginin-eserleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/caka-beyliginin-eserleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content