Charles Gounod Kısaca Hayatı ve Eserleri

Ünlü Fransız besteci Charles Gounod yaşamı ve eserleri ile ilgili bilgiler ve hayatını9n son döneminde yaşamış olduğu talihsiz olayın hikaye...

Ünlü Fransız besteci Charles Gounod yaşamı ve eserleri ile ilgili bilgiler ve hayatını9n son döneminde yaşamış olduğu talihsiz olayın hikayesi.



Charles GounodÜnlü bir Fransız opera bestecisidir. Özellikle «Faust» operası ile tanınmıştır. Charles Gounod Paris’te hayata merhaba dedi. Babası ressam, anası de oldukça tanınmış bir piyanistti. Minik Gounod daha okul çağına gelmeden müzisyen olmaya karar vermişti. Anası sanatçıların zor bir yaşam sürdüklerini bilmiş olduğu için oğlunun bu sonucuna karşı koyduysa da, Gounod’nun kararından caymıyacağını anlayınca ona müzik dersleri aldırmaya başladı.



Gounod, on sekiz yaşlarındayken Paris Konservatuvarına girdi. Devrin tanınmış müzik öğretmenleri Halevy’den, Lesueur’den dersler aldı. 1839’da Roma Müzik Ödülünü kazanmıştır, üç yıl Roma’da kaldı. Bu süre içinde minik bir kilisede org çalarak yaşamını kazanmıştır. Gounod kendini tamamen dine ve müziğe vermişti. Devrin tanınmış primadonnası Pauline Viardot’la tanışmasaydı kim bilir ömrü süresince dini eserler bestelemekle yetinecekti. Pauline, kendisi için bir opera bestelemesini işleyince Gounod da «Sappho» operasını besteledi. Mme. Viardot eserin Paris Operası’nda sahneye konulmasını sağlamış oldu, kendisi de kafa görevi oynadı. Charles Gounod, bundan sonrasında da sahne eseri besteledi, fakat en güzel eserini 1859’da verdi.



«Faust» adındaki bu opera ilk başlarda pek beğenilmedi, fakat elli yedi kez temsil edildi. On yıl sonrasında (1869’da) tekrardan sahneye konulmuş olan «Faust» bu kez çok beğenildi, Gounod bir gece içinde internasyonal bir ün kazanmıştır.



Gounod, ondan sonrasında sekiz opera daha besteledi. Ekranda görülen pencereden en tanınmışları «Mireille» ve «Romeo ile Juliette» tir. Gounod, 1870’te, Fransa ile Prusya içinde cenk başlayınca, Paris’ten ayrılmak mecburiyetinde bırakıldı.



Bir çok yıl İngiltere’de yaşadı. 1875’te Paris’e dönünce kendini tamamen dini müziğe verdi. Son bestelediği yaratı de bir cenaze marşıydı. Birisinin siparişi üstüne bestelediği bu parça, bestecinin kendi cenazesinde çalındı. Cenaze marşını bestelerken beynimiz kanaması geçirdi, üç gün sonrasında da öldü.



Gounod’nun başlıca eserleri şunlardır:



Operalar. — Margarethe: Faust ( 1859) Philemon’la Baucis (1860); Saba Melikesi (1862); Mireille (1864); Romeo ile Juliet (1867). Orkestra eserleri. — Minik Senfoni. Şarkılar. — Ave Maria (Bach’ın bir prelüdü üstüne).



GOUNOD’NUN SON AŞKI



CHARLES GOUNOD, yaşamının son yıllarında işlediği bir hatanın cezasını pek ıstırap bir biçimde çekti. Besteci, 1870’de İngiltere’ye gitmişti. Orada kendine çabucak bir çevre yarattı. Onun toplantılarına katılanlar içinde Georgina Weldon isminde son aşama güzel, serüven meraklısı bir bayan vardı. Gounod, piyanonun başına geçince Georgina, derhal onu dinlemeye koyulur, bir taraftan da ağlardı. Kadının bu kurnazca davranışları Gaunod’yu Georgina’ya iyice bağlamaya yetmişti. Bestecinin dostları onu bu kadının elinden kurtarmak için oldukça uğraştılar. En sonunda bu konuyu başardılar ama, Georgina bu kez da Gounod’dan öç alabilmek hevesine kapılmıştı.



Kurnaz kadının öç alışı pek ıstırap oldu. Gounod nun «Polyeucte» adındaki yeni operasının müsveddeleri kadının evinde kalmıştı. Tüm ısrarlara karşın bu tarz şeyleri besteciye geri vermedi. Gounod operayı tekrardan yazmak mecburiyetinde bırakıldı. Georgina, böyle de yetinmedi. Gounod’nun aleyhine yüz elli bin franklık bir tazminat dâvası açtı. Yeni bestelediği operanın kafa rolünü kendisine vermeyi vadfettiği halde sonradan vazgeçtiğini, bundan dolayı aleyhinde yazılar çıkmasına yol açtığını ileri sürüyordu.



Dâva tam on yıl sürdü. Sonunda Gounod Kadın Weldon’a elli bin frank tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu, Gounod için pek ağır bir darbe olmuştu. Besteci, insanlara karşı beslediği sevgiyi yitirdi. Geriye kalan kimselerle görüşmek, temas etmek istemiyordu. İnzivaya çekilip dinî parçalar bestelemeye koyuldu.



«Ölüm ve Yaşam» adındaki oratoryosu bu maceradan doğmuştur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Charles Gounod Kısaca Hayatı ve Eserleri
Charles Gounod Kısaca Hayatı ve Eserleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Charles-Gounod.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/charles-gounod-ksaca-hayat-ve-eserleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/charles-gounod-ksaca-hayat-ve-eserleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content