çocuklarda Yeme Bozukluğu: Pika

Çocuklarda Yeme Bozukluğu: Pika Pika genellikle çocukluk çağlarında başlar ve birkaç ay içerisinde kendi kendine geçer. Bu bozukluğu...


Çocuklarda Yeme Bozukluğu: Pika







Pika genellikle çocukluk çağlarında başlar ve birkaç ay içerisinde kendi kendine geçer.


Bu bozukluğun gelişimini önlemenin özel bir yolu yoktur fakat çocuğun neler yediğine dikkat ederek olabilecek bir sıkıntının erkenden önüne geçmek mümkün olabilir.


Pika'dan şüpheleniliyorsa sindirilmeyecek maddelerin mide barsak sisteminde bir daralmaya yol açıp açmadığını anlamak için radyolojik değerlendirme yapılmasında fayda vardır. Bunun yanında kurşun, cıva gibi ağır metal zehirlenmeleri de göz ardı edilmemelidir. Tam bir fizik muayene ve laboratuvar değerlendirme ile işe başlamak uygundur. Kirli ve mikroplu maddelerin yenmesinin getireceği mikrobik hastalık riski de hesaba katılmalıdır.


Pika tanısı konulmadan zeka geriliği, gelişimsel bozukluklar, takıntı bozuklukları gibi Pika benzeri yeme tablolarına sebep olabilecek klinik durumlar saf dışı bırakılmalıdır. Tanının konulabilmesi için en az bir aydır aynı durumun devam ediyor olması gerekir.


Uzayan vakaların tedavisinde bu konuda uzmanlaşmış bir psikolojik danışmanlık ekibinin yardımına ihtiyaç duyulabilir. Konu ile ilgili kurumlar en iyi tedavi stratejisi olarak genel davranış eğitimini önermektedir. Bu yöntemde neyin yenilip neyin yenilmeyeceğinin ödüllendirme ile öğretilmesi söz konusudur.

Pika'nın yaratabileceği sıkıntılar şöyle sıralanabilir;

•Ortaya çıkabilecek sorunların başında kurşun zehirlenmesi gelir. Özellikle yenilen boyalardan vücutta biriken kurşun öğrenme güçlüklerine, beyin hasarına ve ileri evrelerde ölüme bile yol açabilir.

•Besin değeri olmayan gıdaların yenilmesi gerçek besinlerin yerini alıp beslenme eksikliğine sebep olabilir.

•Taş, cam gibi sindirilemeyen sert maddelerin yutulması kabızlığa, sindirim sisteminde darlığa hatta tıkanıklığa ve yırtılmalara neden olabilir.

•Toprak ve yenilen pis nesnelerden bulaşan bakteri ve parazitler karaciğer ve böbreğe hasar verebilecek , tüm sistemi tutabilecek ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.


Pika konusu genellikle yukarda yazdıklarımdan daha hafife alınıp geçiştirilir. Yaygın kanı bunun normalden küçük bir sapma olduğu ve kendiliğinden düzelebileceğidir. Genellikle bu kanı doğru olmakla birlikte, zaman zaman söz konusu çocuklar ileri yaşlara geldiklerinde televizyon şovlarında “cam yiyen adam, birazdan†anonsu ile boy göstermektedirler; tabi o yaşa kadar salimen ulaşabildiyseler.








  • Pika Sendromu (Yabancı Madde Yeme Alışkanlığı)


  • Yemek Yeme Kuralları


  • Tırnak Yeme Alışkanlığı


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: çocuklarda Yeme Bozukluğu: Pika
çocuklarda Yeme Bozukluğu: Pika
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cocuklarda-yeme-bozuklugu-pika.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cocuklarda-yeme-bozuklugu-pika.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content