Tabii kaynaklar ve kullanım şekilleri nedir? Tabii kaynakların kullanım alanları hakkında bilgi. Tabii Kaynakların Kullanımı Geçmişten gün...
Tabii kaynaklar ve kullanım şekilleri nedir? Tabii kaynakların kullanım alanları hakkında bilgi.
Tabii Kaynakların Kullanımı
Geçmişten günümüze kadar insanoğlu, türlü gereksinimlerini karşılamak için tabii kaynaklardan yararlanmışlardır. Bilgisizce kullanılan her tabii kaynak çevreye zarar vermektedir.
1. Taşlar:
Geçmişten günümüze insanoğlu kayaçlardar değişik şekillerde yararlanmıştır. Paleolitik dönemde ilk insanoğlu kendilerini yırtıcı hayvanlardan korumak, beslenmek, avlanmak ve bazen da kendi aralarındaki mücadelelerde kullanmak suretiyle bazı rahat taş aletler halletmeye başlamışlardır. Neolitik çağda ham madde olarak çakmak taşı ve obsidyenin ticareti yapılmış günümüzde de mermer, granit ve süs taşları (elmas, yakut, lüle taşı vb) şeklinde değişik alanlarda kullanımı devam etmektedir.
2. Metalik Madenler:
Geçmişten günümüze endüstrinin gelişmesine bağlı olarak maden kaynaklan işletilmiştir. Kalkolitik çağda insanoğlu madenleri işlemek için ısıdan yararlanmış bu adım günümüzdeki demir-çelik fabrikalarının temelini oluşturmuştur.
3. Topraklar:
Toprak her geçen gün önemi artan tabii kaynaklardandır. İnsanlar ortalama 10.000 yıl ilkin Dünya’nın belli başlı bölgelerinde bilhassa de Orta Mezopotamya’da yeni yaşam şekilleri geliştirmeye başladılar. İlk olarak tarımsal ve hayvansal ürünleri, çevredeki hammaddeleri işleyerek günlük yaşamı kolaylaştırmışlardır. Yiyecek için kili pişirerek çömleği, tarlayı sürmek için sabanı, pulluğu ve sonrasında da traktörü buluş etmişlerdir. Endüstri çağlarında pulluğun ve traktörün icadı tarımda makineleşme sürecini başlatmıştır.
4. Ormanlar:
İlk insanoğlu ormanları avcılık, toplayıcılık, ısınmak, yiyecek pişirmek, kil fırınları için enerji üretmek, suda yüzen kütük ağaçlarla seyahat yapmak ve madenleri eritmede kullanılmışlardır. Günümüzde de ısıtma, vapur yapımı, yiyecek pişirme, mobilya yapımı, kâğıt üretimi ve demir yolları şeklinde bir çok alanda kullanmaktadır.
5. Su ve rüzgar:
İnsanlar ortaçağa kadar sulardan; sulama, kullanma suyu ve taşımacılık şeklinde yararlanmıştır. Ortaçağda su ve rüzgâr değirmenleri enerji üretiminde kullanılmıştır. Günümüzde rüzgâr gücü, Dünya’da kullanımı en fazla artan yenilebilir enerji kaynaklarından birisi haline gelmiştir.
6. Güneş
Güneş ışığından yararlanma, geçmişten günümüze kadar önemi hızla artan bir tabii kaynaktır. Yenilenebilir olması ve çevreyi kirletmemesi kullanımını artırmıştır.
7. Kömür
Ortaçağ başlarında evlerin ısıtılmasında kullanılan kömür yüksek fırının icadıyla demir-çelik fabrikalarının olmazsa olmaz enerji membaı haline gelmiştir. Bugün çıkarılan kömürün büyük bir kısımı gemiler ile yük ve yolcu taşımacılığı, elektrik üretimi, endüstri ve ısınma şeklinde türlü alanlarda kullanılmaktadır.
8. Petrol
Petrol eski çağlarda asfalt, harç ve ısıtma aracı olarak kullanılmıştır. İlk petrol kuyusu ABD’nin Pensilvanya Eyale-ti’nde 1857 senesinde açılmıştır. I. Dünya savaşı sonrası Dünya’da petrol giderek ehemmiyet kazanmış; motorlu araçların yaygınlaşması, petro-kimya endüstrisinin gelişmesi ve termik santrallerin artmasıyla petrol gereksinimi giderek artmıştır.
YORUMLAR