Dünya Doğayı Koruma Vakfı

Dünya Doğayı Koruma Vakfı ( World Wide Fund for Nature ya da özetlemek gerekirse WWF ), tabiatın zarar görmesini durdurmayı ve ver...

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature ya da özetlemek gerekirse WWF), tabiatın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan internasyonal bir sivil cemiyet kuruluşudur. 1961'de World Wildlife Fund (Dünya Tabii Yaşamı Koruma Vakfı) olarak kurulan kurum, genişleyen çabalama alanıyla ismini şimdiki haline değiştirmiştir. Fakat Şimal ABD ülkeleri hala eski halini kullanmaktadır.

WWF, dünya genelinde desteklediği 2000 koruma projesi ve 4000'e yakın çalışanıyla dünyanın en büyük çevre kuruluşu konumundadır. Projelerini 100'ü aşkın ülkede, iklim değişikliği, ormanlar, tatlısular, denizler, türler ve sürdürülebilirlik ana başlıkları altında gerçekleştirmektedir.

WWF'nin temel gayesi, dünyanın tabii ortamının bozulmasını durdurmak ve insanoğlunun doğayla uyumlu bir biçimde yaşamış olduğu bir gelecek oluşturmaktır




WWF-Türkiye


1996'da kurulan Tabii Yaşamı Koruma Vakfı, 2001 senesinde WWF'nin Türkiye ulusal kuruluşu haline gelmiş olarak WWF-Türkiye ismini benimsemiştir. WWF-Türkiye, WWF'nin amaçlarına oldukça paralel haraket etse de bu maksatları ulusal bir seviyede gerçekleştirir.

WWF-Türkiye, projelerini, su ları, orman ve deniz ve kıyı kategorileri altında gerçekleştirilmektedir. Bu projeleri bugüne dek Kafkasya Ekolojik Bölgesi, Şark Karadeniz Havzası, Konya Kapalı Havzası, Küre Dağları, Akyatan, Çıralı, Kaş, İğneada ve Susurluk Havzası'nda gerçekleştirmiştir.

WWF-Türkiye çalışmalarını bağışlar ve sponsorluklarla sürdürmekte olup, kâr gayesi gütmeyen kurum ve kuruluşlar kapsamına girer. Vakıf, kurumsal ilkelerini alt taraftaki başlıklar şeklinde açıklamaktadır:
  • Bağımsız ve politika haricinde olmak;
  • Mevzuları irdelerken en yeni bilimsel verileri kullanmak ve tüm emekleri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek;
  • Alan projeleri, politik insiyatifler, kapasite geliştirme ve eğitim emekleri kanalıyla somut koruma çözümleri oluşturmak;
  • Başka sivil cemiyet kuruluşları, hükümetler, iş dünyası ve mahalli topluluklarla işbirlikleri meydana getirmeye çalışıyor olmak;
  • Çalışmalarını ustalaşmış bir yaklaşımla ve az maliyetle yürütürken, mali larını dikkatli ve görevli kullanmak.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF-Türkiye, meydana getirilen türlü bilimsel çalışmaların sonuçlarına dayanarak seçtiği 'öncelikli koruma alanları'nı Ramsar anlaşması'nda belirlenen ölçütlere gore değerlendirerek, temelde su larının doğru kullanılmasına yönelik emek harcamalar, orman alanlarının bozulmasını ve yok olmasını önlemek, orman larının sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve; kıyıların ve tabii larımızın korunmasına yönelik deniz koruma alanlarının oluşturulması ve diri türlerinin yaşamlarını sürdürmeleri için iş yapmaktadır.

Vakıf, Tabii Yaşamı Koruma Derneği (DHKD) başta olmak suretiyle; Lafarge, Microsoft, Canon, Unilever, HSBC, ABB benzer biçimde çokuluslu şirketlerle de ortaklaşa iş yapmaktadır.

Bugüne dek Şark Karadeniz Havzası, Konya Kapalı Havzası, Küre Dağları, Akyatan, Çıralı, Kaş, İğneada, Susurluk Havzası'nda emek harcamalar yapmıştır. Tabii Yaşamı Koruma Vakfı, WWF Türkiye'nin Genel Müdürü Filiz Demirayak 'tır.

WWF'nin yayınladığı '2006 Yaşayan Gezegen Raporu'na gore, gezegenimizdeki tabii ları tarih süresince görülmemiş bir hızla tüketilmektedir. Gene vakfın verilerine gore; günümüzde 1430 m³ olan kişibaşına düşen kullanılabilir su miktarı, 2030 senesinde; Türkiye'nin nüfusunun ortalama 80 milyona çıkmasıyla 1100 m3'e düşecek ve Türkiye çok kararlı mealde su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelecektir.



:vikipedi







  • Doğayı Koruma ve İnsanın Tabiat üstündeki Tesirleri


  • TEMA - Türkiye Erozyonla Savaşım Ağaçlandırma ve Tabii Varlıkları Koruma Vakfı


  • Doğayı koruma ile ilgili kompozisyon örnekleri verir misiniz?



Bu Dünya Günü, harekete geçmenin vakti !

Emek harcamalar küresel ısınmanın var bulunduğunu ve ilk olarak insan aktivitelerinden landığını doğruluyor. Tek belirsizlik bunun bizim varlığımıza ne süre ve ne şekillerde yıkıcı tesiri olacağı. Daha kuvvetli fırtınalar, sular altında kalan kıyılar, daha sert kuraklıklar, ya da daha çok hastalık şeklinde mi? Su yollarımız, yiyeceklerimiz ve hava, senelerdir sağlığımızı ve yaşam kalitemizi etkileyecek şekilde kirlendiler dahi... Ama harekete geçmek için hala zaman var, ve torunlarımızın torunları daha sürdürülebilir yaşayabildikleri için bizlere teşekkür edecekler. Atacağımız adımların büyük bölümü, aslına bakarsak kendi hayatlarımızı da güzelleştirebilir.

Alt tarafta size bugün uygulayabileceğiniz 10 maddelik bir sıralama sunuyoruz. Bu tür durumlar ekolojik ayak izinizi azaltmakla kalmayacak, paradan tutum etmenizi ve daha mutlu ve sıhhatli bir yaşam sürmenizi sağlayacak. (Bizler buna bir pozitif feedback halkası denir.)




Eve gidiş geliş yolunuzu tekrardan gözden geçirin.
  • İşe bisikletle ya da yürüyerek gidin, hem benzin ve otopark parasından tutum edin, hem de kalp sağlığınızı koruyun ve aşırı kiloluluk riskinizi azaltın.
  • Eğer ofisinizden uzakta yaşıyorsanız, evden çabalama seçeneğini değerlendirin ya da daha yakın bir yere taşının - bu, ev kiranızın artacağı demek olsa dahi, uzun solukta tutum sağlayabilir.
  • Eğer yollar bisiklete binmeye ya da yürümeye elverişli değilse, belediye kaldırımları ve bisiklet yollarını çoğaltmak mevzusunda müracaat yapın. Minik bütçelerle yapılabilecek bu iyileştirmeler, trafik ve kirliliği kararlı oranda azaltacaktır.


Kullanılmış ürünleri satın alın.

  • Eğer yeni bir eve taşındıysanız ya da eşyalarınızı değiştirmeyi planlıyorsanız, mobilya, araç-gereç, ve başka ihtiyaçlarınız için, yenisini alabilmek yerine, ikinci el almayı düşünün. Günlük kullandığınız giyim ve başka ürünler için de ikinci el dükkanlara bakın.
  • Herhangi birine armağan vereceğiniz süre yaratıcılığınızı kullanın, el yapımı hediyeler yapmayı, yararlı bir iş için bağış yapmayı ya da size armağan edilen ama kullanmadığınız bir ürünü armağan etmeyi deneyin ve de mümkün olduğunca tabiat dostu ürünler armağan edin.
  • Alışveriş alışkanlıklarınızın iyi ya da fena kararlı bir tesiri vardır. Bir şey satın alırken, neyin iyi (Good Stuff) neyin fena bulunduğunu bildiğinizden güvenilir olun.


Mahalli ürünleri satın alın.

  • Mahalli ziraatçi pazarınızdan alışveriş edin. ürünler daha pahalı olsa dahi, genel olarak daha yüksek kaliteli ürün alacağınızdan güvenilir olabilirsini ve de ödediğiniz paranın tümü direkt olarak çiftçiye gidecektir. Mahalli olarak üretilmiş ürünleri almanız, ürünlerin başka bir şehirden ya da ülkeden taşınması için ihtiyaç duyulan fosil yakıt kullanımını azaltacağından, enerji tasarrufu sağlar.
  • Şehrinizde bir mahalli para birimi programı başlatın. Bu, paranın mahalli ekonominizde kalmasını, mahalli servislerin değerlenmesini ve mahalli tüccarların desteklenmesini sağlar.

Yiyecek artıklarınızı kompostlayın.
  • Kompostlaştırma, tertipli depolamaya gönderdiğiniz atık miktarını azaltmanızı sağlar, bu da eğer “attığın kadar öde†sistemi uygulanan bir belediyede yaşıyorsanız, para tasarrufu yapmanızı sağlar. Bununla birlikte, bahçeniz için, ücretsiz ve sıhhatli gübre elde etmiş olmuş olursunuz (ya da komşunuzun bahçesi için - ya da ortak bir bahçe için özen gösterin!)
  • Eğer kompost yığını için bir bahçeniz ya da alanınız yoksa, ev içinde kullanılan vermikültürvermiculture ya da kurt kompostçuluğunu deneyin.

Termostat ayarlarınızı değiştirin ve enerji tasarrufu icra eden aygıtlar döşeyin.
  • Termostatınızı kış aylarında aşama düşüğe ve yazları aşama yükseğe ayarlamanız yakıt faturalarınızda kayda kıymet düşüşler sağlayabilir.
  • Su ve ısıtılmasında kullanılan enerjiden tutum sağlamak için az debili duş başlıkları kullanın ve duş sürenizi azaltın. Ya da, evinize güneş enerjisi sistemi oluşturmayı düşünün.
  • Kıyafetlerinizi mümkün olduğunca soğuk suyla sudan geçirin ve kurutma makinası kullanmak yerine asarak kurutun.
  • Ampullerinizi daha uzun süre dayanan, az enerji harcayan kompakt florasan lambalarla değiştirin.
  • Tüm bu değişimleri yaparak tutum ettiğiniz parayla mahalli kamu hizmet kurumundan rüzgar enerjisi satın alın, ya da yenilenebilir enerji larını kullanın. nebilir lar sera gazları ve başka kirletici emisyonlarının azaltılması için en büyük umudumuz. Bir takım durumlarda “yeşil enerji†seçenekleri geleneksel lardan daha ucuz olabiliyor!


Marketten şişelenmiş içme suyu almayın.

  • Şişelenmiş içme suyu almaktansa musluk suyunuzu arıtmayı tercih edin. Şişelenmiş içme suyu pahalı olmasıyla birlikte, oldukça fazla oranda atık üretimine sebep olur.

Kendi temizlik maddelerinizi yapın.
  • Karbonat, sabun, ve sirke benzer biçimde kolay maddeler kullanarak ucuz, kolay ve toksik olmayan temizlik maddeleri yapabilirsiniz. Paranızı, zamanınızı ve ev içi hava standardını koruyun.

Yeni elektronik ürün satın alırken bir kez daha düşünün.
  • Cep telefonları ve bilgisayarlar lı elektronik atıklar büyüyen bir çevre problemi teşkil ediyor. Yığınlar halinde elektronik atık, taşımış olduğu civa ve başka toksik maddelere karşı çok az korunan işçiler tarafınca parçalara ayrılmak suretiyle, yasadışı olarak yurt dışına gönderiliyor.
  • Elektronik aletlerinizi mümkün olmasıyla birlikte uzun sure kullanın ve zamanı vardığında görevli bir biçimde bertaraf edin.
  • Yüksek kaliteli ürünler alın ve ‘ruhsal eskime-modası geçme' pazarlama kampanyalarına aldanmayın.
  • Cep telefonunuzu geri kazandırın.
  • Mahalli yönetiminizden geri dönüşüm ve tehlikeli atık toplama aktivitesi yapmalarını isteyin.

Haftada bir kez etsiz bir öğün yiyin.
  • Katı vejetaryenlik her insanın yapabileceği bir şey olmasa da, en bağlı etoburlar dahi et tüketimlerini azaltabilirler - bununla birlikte para tasarrufu yapabilirler. Endüstriyel et üretimi yüksek enerji gerektirir ve kararlı atık sorunları yaratır. Endüstriyel çiftliklerin artması çevreye zarar verir, bununla birlikte endüstrinin koşulları kuş gribi benzer biçimde halka milyarlara mal olan hastalıkların yayılması için elverişlidir.


Mahalli kütüphanenizi ve başka kamu servislerini kullanın.

  • Kitapları ve filmleri satın alabilmek yerine kütüphanelerden ödünç alabilmek, hem para hem de baskı malzemesi tasarrufu sağlar. Tutum ettiğiniz parayı mahalli kütüphanenize bağışlayabilirsiniz.
  • Etken bir katılımcı olun ve şehrinizdeki kamu alanlarının ve hizmetlerinin iyi halde tutulmasını sağlayın. Bu sıhhatli ve sürdürülebilir bir toplumu destekleyecektir.














Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünya Doğayı Koruma Vakfı
Dünya Doğayı Koruma Vakfı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dunya-dogay-koruma-vakf.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/dunya-dogay-koruma-vakf.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content