19.yüzyılın ikinci yarısında romantizme tepki olaÂrak doğmuş bir sanat ve edebi akımdır realizm. Bu döneme kadar geiinen süreçte, fen bilim...
19.yüzyılın ikinci yarısında romantizme tepki olaÂrak doğmuş bir sanat ve edebi akımdır realizm. Bu döneme kadar geiinen süreçte, fen bilimleÂrinde ve toplumsal bilimlerde mühim gelişmeler olmuştur. Bilhassa deneysel bilimlerde gelinen aşama, olguların his, hayal ve metafizikle değildir, maddi gerçeklerle açıklanması sonucunu doğurÂmuştur.
Realizmin doğuşundaki ikinci mühim etken, düÂşünsel alanda August Comte’un pozitivizm (olguculuk ) felsefesidir. Pozitivizm, niçin - netice ilişkisine ehemmiyet veren, doğayı ve insanları bilimin İki temel aracı gözlem ve deneyle açıklamaya çalışan felsefi bir fikir sistemidir. Realizmin romantizme üstünlüğü, Gustave Flaubertâin 1857â²de yazdığı âMadam Bovaryâ romanı ile gözler önüne serilmiştir.Realizmin Özellikleri :
1. Gerçekçi Sanatçılar, anlattıklarında gözleme ve belgeye dayanır. Yazarlar bilgiyi anket yöntemiyle toplamışÂlar, sonradan yapıtlarında kullanacakları malzemeyi günlük gözlemler olarak not etmişlerdir.
2 .Gerçekçi sanatçılar, yapıtlarda kendi kişiliklerini gizlemişler, toplumu ve insanı ilim adamı nesnelliğiyle, iyi-kötü, güzel-çirkin demeden yansıtmışlardır.
3. Realizm Mevzuları gerçek yaşamdan alındığından, olaÂğanüstü oiay ve kişilere yer verilmez. Vaka ve kişiÂler, günlük yaşamda yaşanma ya da görülme olasıÂlığı olan nitelikler taşır. Bu tür şeyler yapıtlarda ayna ya da fotoğrafçı gerçekçiliği ile yansıtılır.
4. İnsanlar, yaşadıkları çevreyle beraber ele alınmıştır. İnsan benliğinin oluşumunda çevrenin tesiri ve önemi belirtilmiştir. Tabiat ve insan betimÂlemeleri ölçülüdür. Süs olsun diye yapılmamıştır.
5. Gerçekçi sanatçılar,âsanat için sanatâ anlayışıÂna haizdir. Sanatı ve edebiyatı toplumu değişiklik yapma, eğitim ve savaşım aracı olarak görmediler.
6. Gerçekçi yapıtlarda açık, yapmacıksız, söz saÂnatlarından uzak bir üslup kullanılmıştır. Sanatçılar şekil ve güzelliğine, kusursuzluğuna ehemmiyet vermişÂlerdir,Realizmin Mühim Sanatçıları:
H. de Balzacâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦. roman, öykü, tiyatro
Stendhalâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦.. roman
Gustave Flauberteâ¦â¦â¦â¦ roman
Dostoyevskiâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦.. roman
Tolstoyâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦.. roman
A. Çehovâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦.. öykü, tiyatro
M. Gorkiâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦. roman
Danielde Foeâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦ roman
Charles Dickensâ¦â¦â¦â¦â¦ roman
Emest Hemingwayâ¦â¦â¦.. roman, öykü
Jack Londonâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦. roman
Mark Twainâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦. romanREALİZMİN TÜRK EDEBİYATINDAKİ ETKİSİ:
Realizmden etkilenme İlk, Tanzimat’ın ikinci yaÂrısında başlar. Neredeyse tüm edebi dönemlerÂde tesirini göstermiştir. Recaizade Mahmut Ekrem’in âOtomobil Sevdasıâ, Samipaşazade Sezai’nin âSergüzeştâ romanları gerçekçi etkiyi taşıyan ilk roÂmanlarıdır. Servet’i Fünun’dan Halit Ziya, Mehmet Rauf realizmden etkilenmiştir. Servet’i Fünun döÂneminin bağımsız yazarları Hüseyin Rahmj ve AhÂmet Rasim gerçekçi etkisinde bırakır taşır. Ulusal edebiyat ve Cumhuriyet döneminden Yakup Kadri, Halide Edip, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri, Memduh Şevket Esendal gerçekçi etkisiyle yazan başka yazarlardır.Realizmin Türk Edebiyatındaki Temsilcileri:
Recaizâde Mahmut Ekremâ¦â¦â¦ roman
Samipaşazâde Sezaiâ¦â¦â¦â¦â¦â¦. roman, öykü
HalitZiya Uşaklıgilâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦. roman
Mehmet Raufâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦. roman
Refik Hallt Karayâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦ roman
Yakup Kadri Karaosmanoğluâ¦.. roman
Halide EdipAdıvarâ¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦. roman
YORUMLAR