Egemenlik Nedir?

Egemenliğin tanımı, egemenlik teriminin anlamı, egemenlik kelimesinin lügat anlamı nedir? Egemenlik, bir Devlet'in ülkesi ve uyr...

Egemenliğin tanımı, egemenlik teriminin anlamı, egemenlik kelimesinin lügat anlamı nedir?
Ad: bayrak.jpg


Egemenlik, bir Devlet'in ülkesi ve uyrukları üstündeki yetkilerinin tümünü ifade eder. Bir başka deyimle egemenlik, Devlet'i başka tüzel kişiliklerden ve örgütlenme biçimlerinden -- mesela şirketlerden, derneklerden, kulüplerden, çetelerden, din ve mezhep birliklerinden, feodal bağlılık ve yönetim birimlerinden -- ayıran özelliktir. Egemen olmayan Devlet olmaz; kaynağını Devlet'ten almayan egemenlik de olmaz.





Günümüz Türkçesinde egemenlik, anlam genişlemesiyle, her türlü iktidar ve güç anlamında kullanılmaktadır. (Örnek: X ilinde falan partisi egemendir; Ali Ayşe üstünde egemenlik kurdu.) Bu maddede, egemenliğin, bir tek siyasal kuram ve devletler hukukundaki örneksiz anlamı ele alınacaktır.

Kavramın Tarihçesi


Ortaçağ Avrupası'nın büyük bir bölümünde, kaynağını kralla vassalleri ya da vassallerle öteki mahalli güç odakları arasındaki sözleşmelerden alan feodal ilişkiler egemendi. Bunun yanısıra, çeşitli derecelerde bağımsız olan şehirler, köy birlikleri, federasyonlar, ortak yönetim alanları vb. mevcuttu. Ek olarak bazı yönleriyle krala bağlı, bazı yönlerden tamamen bağımsız olan Kilise de mühim bir siyasal güçtü.


Çağıl krallıkların ortaya çıkmasıyla beraber, Devlet'i Devlet icra eden temel hak ve yetkilerin tanımlanması problemi ortaya çıktı. Fransız hukukçu Jean Bodin (1530-1596) çağıl egemenlik kuramının kurucusu sayılır. 1576'da yayımladığı Les six livres de la république (Devlet'e Dair Altı Kitap) adlı eserde Bodin egemenliği "Devlet'in mutlak ve kalıcı gücü" olarak tanımladı. "Mutlak", egemenliğin bölünemeyeceği ve paylaşılamayacağı anlamındaydı (sadece bu mutlaklık bir tek kamu hakları alanındaydı ve ferdin hususi haklarına saldırı edemiyordu). "Kalıcı" olması ise bu gücün hükümdarın ölümü ile sona ermediği ve bireylerden bağımsız bulunduğunu gösteriyordu. Egemenlik belirtilerinin bir bölümünü hükümdar şahsen kullanabilir, bir bölümünü memurlarına ve kurumlara kullandırabilirdi. Sadece egemenliğin kendisi devredilemezdi.


17. yüzyılda Holandalı hukukçu Hugo Grotius (1583-1645) çağıl devletler hukukunun ilkelerini egemenlik kavramıyla temellendirdi. 1648 Westfalya Barışı ile, egemen devletlerin hukuki eşitliği ilkesi çağıl Avrupa devletler sisteminin temeli olarak benimsendi. 17. ve 18. yüzyıllarda Hobbes, Locke, Montesquieu, Rousseau benzer biçimde düşünürler egemenlik hakkının felsefi ve analitik temelleri üstünde günümüze dek etkili olan düşünceler ürettiler.


Charles de Montesquieu (1689-1755), 1745'te yayımladığı Esprit des Lois (Kanunların Ruhu) adlı eserinde, egemenliğin üç uygulama alanını birbirinden ayırarak, yasama, yürütme ve yargı erklerinin dengelenmesinin önemine değindi. 1789'da kabul edilen ABD Anayasası, Montesquieu'nün görüşlerinin etkisiyle, yasama, yürütme ve yargının muhteşem denge içinde olacağı bir Devlet düzeni tasarladı.

Egemenlik ve Halk


Klasik dönem düşünürlerinin derhal hepsinde egemenliğin nihai membaı olarak halkın iradesi gösterilir. Roma hukukundaki omnis imperium ex populo ilkesi bu düşüncenin membaıdır. Devletin bir "Cemiyet Sözleşmesi" ile kurulduğu görüşü de aynı düşünceyi ifade eder. Sadece ilk membaı halk olan egemenliğin iyi mi ve ne seviyede hükümdara aktarıldığı, sınırlarının ne olduğu, o sınırlar aşılmış olduğu süre hangi tedbirlere başvurulacağı, egemenlik aktarımından sonrasında halkta hangi bakiye güçlerin kalmış olduğu, münakaşa mevzuları olarak kalır. Egemenliği halka dayandıran görüşle demokrasi fikri ilk kez 19. yüzyılda bağdaştırılmaya başlamış ve bu düşünce sadece 20. yüzyılın ikinci yarısında genel kabul görmüştür.

Türkiye'de "Egemenlik Milletindir" İlkesi


Türkiye'de ulusal egemenlik fikri ilk kez, padişahın cülusunda "anayasaya riayet ve vatana ve millete sadakat" yemini etmesini mecburi kılan 3 Ağustos 1909 tarihindeki Kanun-ı Esasi (anayasa) değişikliğiyle gündeme geldi. 1876 Anayasası'nda hükümranlık hakkının temelleri tanımlanmamış, bir tek bu hakkın "eski usul gereğince" Osmanlı hanedanından bir kimse tarafınca kullanılacağı belirtilmişti. 1909 Anayasa değişikliğiyle hükümranlık hakkı vatan ve millete sadakat koşuluna bağlanıyor, "vatan ve milletin" anayasa yöntemiyle ifade kabul eden üstünlüğü teyit ediliyordu.


Ankara'da toplanan Büyük Millet Meclisi'nin 20 Ocak 1921'de kabul etmiş olduğu Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun birinci maddesi, "Egemenlik bila kayd ü koşul milletindir" (egemenlik koşulsuz ve sınırsız olarak ulusundur) ilkesini duyuru ederek köktencilik bir adım attı.


Bu ilke, ilk olarak padişaha ve onun şahsında somutlaşan geleneksel güçler dengesine verilmiş bir cevaptı. "Milleti" temsil etmiş olduğu kabul edilen Meclis'in, kendi haricinde hiçbir güç ve irade tanımadığı bildiriliyordu.


Egemenlik ilkesi, hem de, Meclis'in gücünün hiçbir sınır tanımadığını da ifade ediyordu. Nitekim aynı Meclis bundan birkaç ay ilkin çıkardığı Hıyanet-i Vataniye Kanunu ile kendi yasallığına yönelik her türlü muhalefeti vatana ihanet sayarak ölümle cezalandırmış; Aralık 1920'de kurduğu İstiklal Mahkemeleri'ne ise, herhangi bir hukuki prosedüre bağlı olmaksızın Meclis adına tek celsede ölüm cezası verme yetkisini tanımıştı. Bu anlamda "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sloganı demokratik bir anlayıştan çok, bir tür Meclis diktatörlüğü düşüncesini yansıtıyordu.




Sebep: Düzenlendi.






  • Ulusal egemenlik nedir?


  • Egemenlik sözcüğünün anlamı nedir?


  • Egemenlik hakkında bilgi verir misiniz?



Egemenlik (Egemenlik);egemen olma, hakimlik, üstünlük, amirlik manalarına gelmekte ve hükmeden, buyuran, buyruğunu yürütebilen üstün gücü ifade etmek için kullanılmaktadır. Egemenlik ,devlet kudretinin bir vasfıdır. İç hukukta en üstün kudreti, milletlerarası hukukta da bağımsız bir gücü anlatmaktadır.







Anayasamızın Egemenlik başlıklı 6. maddesi aynen şu şekilde demektedir: "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara gore, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye ya da sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse ya da organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz."

Toplumda hiçbir kimse, hiçbir zümre, hiçbir derslik ya da gurup, direkt üstün buyurma gücüne haiz olması imkansız. Toplumda üstün buyurma gücünün tek membaı ve tek sahibi milletin kendisidir.

Mühim olan, Millî Egemenlik fikrinin genç nesillerce, ruhunda ve anlamında gönülden benimsenmesi ve onu yaşatmasıdır.
Millî Egemenlik

Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; "Egemenliğin tek meşru membaı ve sahibi Millettir." Millet iradesi, fertlerin iradelerinin bir araya gelmesinden ve kaynaşmasından oluşmaktadır. Millî egemenlik, milletin bölünmez iradesini temsil eder.
Mustafa Kemal Atatürk'e gore, toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin sürekli şekilde sağlanması ve korunması sadece ve sadece tam ve kati manâsıyla millî egemenliğin kurulmuş olmasına bağlıdır. Bundan dolayı hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası millî egemenliktir.

Mustafa Kemal Atatürk, "Türküm" diyen her insanoğlunun vatan toprakları üstünde ayrıcalıksız ve kaynaşmış bir Türk ulusunu temsil ettiğini bilhassa vurgulamıştır. "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Ulusun Olacaktır" ilkesi doğrultusunda asla bir güç, hiçbir iç ve dış kuvvet bu hakkı ulusun elinden alamaz. Ulusumuz, en mukaddes varlığı olan bağımsızlığını gerektiğinde canı pahasına korumuştur ve daima da koruyacaktır.


ULUSAL EGEMENLİK NEDİR ?

Ulusal egemenlik, hakimiyetin kayıtsız şartsız Türk Milleti'ne ilişkin olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ulusal kahraman Mustafa Kemal, ulusal egemenliği, bir vatan üstünde yaşayan bir halkın tüm kararlarını kendisinin verebilmesi, yönetimini demokratik seçimlerle gelen siyasal partilerin oluşturduğu TBMM vesilesiyle kullanımı icap ettiğini söylemiştir.


Bu yönetim ilkesi hem de üç ilkeyi kapsar:


1. Emperyalistlere ve mandacılara karşı bağımsızlık.

2. Padişah ve halifeye karşı bağımsızlık.

3. İktisadi bağımsızlık.(İzmir İktisat Kongresi, Mustafa Kemal'in hitabı)

Cumhuriyetin kurucusu;

1.Askeri

2.Siyasal

3.İktisadi

bağımsızlığı ulusal egemenliğin ayrılmaz üç terimi olarak belirtir. (Söylev)


TBMM'NİN AÇILIŞI

23 Nisan 1920 hem de TBMM'nin açılış tarihidir...

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış zamanı ön görüşmelerde 22 Nisan 1920 olarak kararlaştırılır. Heyeti Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk bu tarihin, 23 Nisan 1920 Cuma gününe alınması ile ilgili aşağıdaki telgrafı yayınlar.


Telgraf :


Çok İvedi

- Tanrı'ın lütfuyla Nisan'ın 23'ncü Cuma günü, Cuma Namazı'ndan sonrasında Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır. Vatanın istiklali, yüce hilafet ve saltanat makamının kurtarılması benzer biçimde en mühim ve yaşamsal görevleri meydana getirecek olan Büyük Millet Meclisi'nin açılış gününü Cuma'ya rastlatmakla, o günün kutsallığından yararlanılacak ve tüm sayın milletvekilleriyle Hacı Bayram Veli Camii Şerifi'nde Cuma namazı kılınarak Kur'an'ın ve namazın nurlarından da feyz alınacaktır. Namazdan sonrasında Sakal-ı Şerif ve Sancak-ı Şerif alınarak Meclis'in toplanacağı yere gidilecektir. Meclis'e girmeden ilkin bir yakarış okunarak kurbanlar kesilecektir. Bu merasimde Camii Şerif'ten başlayarak Meclis binasına kadar Kolordu Komutanlığı'nca askeri birliklerle hususi merasim düzeni alınacaktır.


- Açılış gününün kutsallığını belirtmek için bugünden başlayarak vilayet merkezinde Vali Beyefendi'nin düzenleyeceği şekilde hatim indirilmeye ve Buhari Şerif okunmaya başlanacak ve hatm-i Şerif'in son kısımları uğur getirsin diye Cuma günü namazdan sonrasında Meclis'in toplanacağı yerin önünde tamamlanacaktır.


- Mukaddes ve yaralı vatanımızın her köşesinde bugünden itibaren aynı şekilde Hatm-i Şerifler indirilmesine ve Buhari Şerif okunmasına başlanarak Cuma günü ezandan ilkin minarelerde sala verilecek, hutbe okunurken halifemiz, padişahımız, efendimiz hazretlerinin kutsal adları anılırken, padişah efendimizin yüce varlıklarının şanlı ülkesinin ve tüm tebaasının bir an ilkin kurtulmaları ve saadete kavuşmaları için ek olarak yakarış okunacak ve Cuma namazının kılınmasından sonrasında da hatim tamamlanarak yüce hilafet ve saltanat makamı ile tüm vatan topraklarının kurtuluşu için girişilen ulusal mücadelenin önemini ve kutsallığını, milletin her bir ferdinin kendi vekillerinden meydana gelmiş olan bu Büyük Millet Meclisi'nin vereceği vatani görevleri hayata geçirmeye zorunlu bulunduğunu özetleyen vaazlar verilecektir. Sonrasında halife ve padişahımızın din ve devletimizin vatan ve milletimizin kurtuluşu, selameti ve istiklali için yakarış edilecektir. Bu dini ve vatani tören yapıldıktan ve camilerden çıkıldıktan sonrasında, Osmanlı vilayetlerinin her tarafınca hükümet konağına gelinerek Meclis'in açılmasından dolayı resmi tebrikler yapılacaktır. Her hafta Cuma namazından ilkin uygun şekilde Mevlid-i Şerif okunacaktır. (Mustafa Kemal Atatürk'ün Tüm Eserleri C.7, S.344,345)

Mustafa Kemal-21 Nisan 1920

DüNYA ÇOCUK BAYRAMI

Kiminin saçı siyah,

Kiminin saçı sarı...

Ankara'da buluştu,

Dünyanın evlatları.


Her Yirmi üç Nisan'da

Tekrarlanır bu vaka.

Buluşma nedenini,

Izah etmek çok kolay.


Bu dev gibi dünyada

ülke sayısı çoktur.

Oysa ki asla birinin

Çocuk Bayramı yoktur.


Dünyanın evlatları

Yurdumuza koşuyor,

Her Yirmi üç Nisan'da

Cıvıldaşıp coşuyor.


Türkiye konuklarla,

Kalpler sevgiyle dolsun.

Dünya Çocuk Bayramı

Her insana mutlu olsun!


Altan ÖZYüREK

__________________

Yazık ki akşam oldu biz gene yalnız kaldık

Bir kıyısı görünmez denize daldık

Bir gemiye binmişiz bulanık bir gecede

ALLAH'ın denizinde ALLAH'tan uzak kaldık...Mevlana


Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem,

Gelenin tadı için geçmişe asla sövemem.

Biri ecdadıma hücum etti mı hatta boğarım,

Boğamazsam asla eğer olmazsa yanımdan kovarım.

Yumuşak başlı isem kim demiş uysal koyunum?

Kesilir bir ihtimal, fakat çekmeye gelmez boynum.

Mehmet Akif Ersoy


Egemenlik nedir

Egemenlik ya da hâkimiyet, bir devletin ülkesi ve uyrukları üstündeki yetkilerinin tümünü ifade eder. Bir başka deyimle egemenlik, devleti başka tüzel kişiliklerden ve örgütlenme biçimlerinden mesela şirketlerden, derneklerden, kulüplerden, çetelerden, din ve mezhep birliklerinden, feodal bağlılık ve yönetim birimlerinden ayıran özelliktir. Egemen olmayan devlet olmaz; kaynağını Devlet'ten almayan egemenlik de olmaz.


1935 yılı dolayında Türkçe karşılığı olarak egemenlik kabul edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na gore: “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.†(Eski dilde: “Hakimiyet bila kayd ü koşul milletindir.â€)


Günümüz Türkçesinde egemenlik, anlam genişlemesiyle, her türlü iktidar ve güç anlamında kullanılmaktadır. (Örnek: X ilinde falan partisi egemendir; Ali Ayşe üstünde egemenlik kurdu.) Bu maddede, egemenliğin, bir tek siyasal kuram ve devletler hukukundaki örneksiz anlamı ele alınacaktır.


Egemenlik
TDK


1. isim Egemen olma durumu.

2. Milletin ve onun tüzel kişiliği olan devletin yetkilerinin hepsi, hükümranlık, hâkimiyet.
"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." - Anayasa


Egemenlik Nedir?



Egemenlik ya da hâkimiyet, bir toprak parçası ya da mekân üstündeki kaide koyma gücü ve hukuk yaratma kudretidir. Bu güç siyasal erkin dayattığı yasallaşmış bir üst iradeyi ifade etmektedir.


Egemenlik hem de bir devletin ülkesi ve uyrukları üstündeki yetkilerinin tümünü ifade eder. Bir başka deyimle egemenlik, devleti başka tüzel kişiliklerden ve örgütlenme biçimlerinden—mesela şirketlerden, derneklerden, kulüplerden, çetelerden, din ve mezhep birliklerinden, feodal bağlılık ve yönetim birimlerinden—ayıran özelliktir. Egemen olmayan devlet olmaz; kaynağını Devlet'ten almayan egemenlik de olmaz.



ULUSAL EGEMENLİK VE ULUSAL BAĞIMSIZLIK:
  • Millet, millet anlamına gelir. Egemenlik ise devlet yönetme gücüdür. Bir devletin yasama, yürütme ve yargı güçleri ile silahlı güçlerinin tümüdür. Egemenlik tüm bu güçleri kullanabilme, buyurma ve emirlerini yerine getirebilme gücüdür. Egemenlik, bir milletin geleceği ile ilgili son sözü söyleme ve son sonucu verebilme yetkisi ve gücüdür.
  • Ulusal Egemenlik ise devlet yönetme gücünün millete(ulusa) ilişkin olmasıdır. Devleti yönetme yetkisine haiz olanların(devlet yöneticilerinin), bu yetkiyi ulustan almalarıdır. Devleti yönetecek kişilerin, millet tarafınca seçilmesi anlamına gelir.
  • Ulusal bağımsızlık; başka devletlerin sömürgesi olmamak, hür yaşamak anlamına gelir.

BAĞIMSIZLIK SEMBOLLERİMİZ:

Bir ülkenin özgür ve bağımsız bulunduğunu gösteren çeşitli semboller vardır. Bu semboller değerlidir. Devletler için çok önemlidir. Özgür bir halde yaşamımızı sürdürebilmek için onları korumalı ve saygı göstermeliyiz.


Devletimizin bağımsızlık sembolleri şunlardır:


Bayrağımız, İstiklal Marşımız, Mustafa Kemal Atatürk ve Anıtkabir, Dilimiz, Cumhurbaşkanlığı Forsu, Başkentimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Lirası (Paramız) Anayasamız, Ulusal Takımlarımız, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız

Bayrağımız:

ülkemizin en mühim bağımsızlık sembolüdür. Rengini vatan için can veren şehitlerimizin kanından alan bayrağımız bizim için çok kutsaldır. Bayrağımızdaki ay bağımsızlığın, yıldız da şehitlerimizin simgesidir. Bayrağımızdaki kırmızı renk eski Türk geleneklerine gore hâkimiyeti anlatır. Beyaz renk güç, ululuk ve adaletin yanında temizliği de ifade eder. Bayrağımızın resmi şekli 29 Mayıs 1936 senesinde çıkarılan "Bayrak Kanunu" ile belirlenmiştir.

İstiklâl Marşımız:

İstiklal Marşımız da bayrağımız benzer biçimde ulusal egemenlik sembollerindedir. İstiklal Marşı'mızın yazarı Mehmet Akif ERSOY'dur. Marşı'mız TBMM tarafınca 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir. Törenlerde söylediğimiz şekliyle 1930 senesinde Osman Parlak zeka üNGÖR tarafınca bestelenmiştir. Bayrağa ve İstiklal Marşı'na saygı her Türk'ün ulusal görevidir.

Mustafa Kemal Atatürk ve Anıtkabir:

Türk milletinin bağımsız ve egemen bir millet olmasında en büyük hisse Mustafa Kemal Atatürk' ündür. Bundan dolayı Mustafa Kemal Atatürk ve anıtkabir bağımsızlık sembollerimizdendir.


Cumhurbaşkanlığı Forsu:

  • ülkemizin birliğini temsil eden cumhurbaşkanlığı forsu da ulusal egemenlik sembollerimizdendir.
  • Cumhurbaşkanlığı Forsu; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın ikametgâhında, ziyareti süresince bulunmuş olduğu yerde, bayrak direğine çekilir, gece ve gündüz çekili kalır.
  • Cumhurbaşkanlığı Forsundaki 16 yıldız; Türklerin tarihte kurduğu devletleri temsil eder.
Başkentimiz:
  • Bağımsız her ülkenin bir başkenti vardır. Türkiye'nin başkenti Ankara'dır.
  • "Ankara'nın Başkent İlan Edilmesi" ile İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi: Ulusal Savaşım esnasında 23 Nisan 1920'de oluşturulan TBMM, ülkemiz için ulusal egemenlik sembolümüzdür.
Paramız (Türk Lirası):
  • ülkelerin bağımsızlık sembollerinden biri de paradır. Paralarda bir ekip semboller ve kültürel öğeler bulunur. Paralar bu özellikleriyle ulusal egemenlik sembolü kabul edilir.
  • ülkemizin para birimi Türk Lirasıdır.
Dilimiz:

Bağımsız olan her ülke yazışmalarını belli bir dil ile yapar. vatanımızda resmi dil Türkçe'dir. Bundan dolayı Türkçemiz de egemenlik sembollerimizdendir.

Anayasamız:

Uluslar kendi değerlerini barındıran anayasalar yaparlar. Anayasa, milletin ideal yaşam tarzını yansıtır. Bu yönüyle de anayasa bağımsızlığı simgeler. T.C Anayasası milletimizin egemenlik sembollerimizdendir.

Ulusal Takımlarımız:

ülkemizin dünya devletleri karşısında temsil eden ulusal takımlarımız da egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizdendir.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız:

TBMM'nin açıldığı gün olması ve millet egemenliğinin gerçekleşmesi yolunda atılmış en mühim gün olduğundan ulusal egemenlik sembollerimizdendir.


Egemenliğin Tanımı

Devletin haiz olduğu kuvvet ifade ederken, bu kuvveti kendine özgü diye niteliyoruz. Hakkaten de, devleti oluşturan milletin üstünde tesirini sürdüren kuvvet, şahıs olarak asla kimse tarafınca verilmiş değildir. O, bir siyasal nüfuzdur ki devlet teriminin özünde vardır ve devlet onu halk üstünde uygulamak ve milleti dışa ve öteki milletlere karşı korumak için çaba sarfetmek yetkisine haizdir. Bu siyasal nüfuz ve kudrete “İrade ya da Egemenlik†denir.

Egemenlik hiçbir anlam, hiçbir biçim ve hiçbir renkte ve yönde ortaklık kabul etmez.

Anayasa'nın bilhassa bazı maddelerinin bilinmesi gerekmektedir. Mesela birinci madde incelendiğinde; madde, iki hususu kapsamaktadır:
  • “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.â€
  • “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve milletin kalacaktır.â€
Egemenliğin Özellikleri

Devlette egemenliğin varoluşu iki temel sorun doğurur:
1. Egemenlik niçin ibarettir? Egemenlikte ne vardır? Hudutları nedir? Egemenliğe dayanılarak hangi fiiller hukuken yapılabilir?

Bu, devletin egemenliği meselesidir.

DEVAMI


egemenlik ingilizcesi
  • sovereignty, dominance, preeminence.





  • Ulusal egemenlik nedir?


  • Egemenlik sözcüğünün anlamı nedir?


  • Egemenlik hakkında bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Egemenlik Nedir?
Egemenlik Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/47909d1461354278-egemenlik-nedir-bayrak.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/egemenlik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/egemenlik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content