Erzurum Kongresinin Amacı, Kararları ve Önemi

Kurtuluş Savaşımızı öncesi önemli bir mihenk taşı olan Erzurum Kongresi ne zaman ve ne amaçla yapılmıştır? Erzurum Kongresinde alınan kararl...

Kurtuluş Savaşımızı öncesi önemli bir mihenk taşı olan Erzurum Kongresi ne zaman ve ne amaçla yapılmıştır? Erzurum Kongresinde alınan kararlar ve kongrenin önemi hakkında bilgiler.





ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)



a. Şark Vilayetleri, Müdafaa-ı Hukuk-ı Milliye Cemiyeti’nin çağrısı üzerine toplandı.



b. Cemiyet, ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı alınması gereken önlemleri görüşmek üzere bu kongreyi toplantıya çağırmıştı.



c. Amaç; bölgenin sorunlarını görüşmek, bölgedeki güçleri birleştirmek, mücadelenin yöntem ve hedeflerini belirlemek, bölgede kurulması düşünülen Ermeni devletine engel olmaktı.



Mustafa Kemal ve Kazım Karabekir’in destek ve katkılarıyla toplanan kongreye Mustafa Kemal ve Rauf Bey de Erzurum delegeleri olarak katıldılar. M. Kemal, kongre başkanlığına seçildi.



Erzurum Kongresi’nin Kararları



1. Ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür. Onun çeşitli kısımları birbirinden ayrılamaz,



2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı ve Osmanlı Devleti’nin dağılması halinde ulus birlikte karşı koyacaktır.



3. Yurdun ve bağımsızlığın korunması için istanbul’daki hükümet yeterli olamazsa geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümet, ulusal kongrece seçilecek, kongre toplanma-mışsa bu seçimi Temsil Heyeti yapacaktır.



4. Ulusal gücü etken ve ulusal iradeyi egemen kılmak esas amaçtır,



5. Hristiyan unsurlara (azınlıklara) siyasal egemenliğimizi ve sosyal dengemizi bozucu ayrıcalıklar (imtiyazlar) verilemez.



6. Millî Meclisin derhal toplanması ve hükümet çalışmalarının meclisin denetimine konulması için çalışılacaktır.



Erzurum Kongresi’nin Önemi



1. Bu kongrede yeni bir devletin kurulması düşüncesi belirtilmiştir. Kongre, ayrıca Dogu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm, “ulusal hakları savunma örgütlerini” de birleştirmiştir.



2. Bu kongre, Sivas Kongresi’ne ışık tutmuş ve ana ilkeleri saptayarak yaygınlaştırmış, ulusal birlik yolunda atılan önemli bir adım olmuştur.



3. Ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine ilk kez bu kongrede karar verilmiştir.



4. • Yeni bir devletin kurulması düşüncesi,



• manda ve himaye fikrinin reddi



• yabancı azınlıklara ayrıcalık verilmemesi



ilk kez bu kongrede ortaya konmuştur.



5. Erzurum Kongresi, bölgesel bir kongre olmasına karşın alınan kararlar ülkenin tümüne yönelikti. Bu da kongrenin önemini artırmıştır.



6. Kongrenin aldığı kararlardan birincisi, Misak-ı Milli’de de yer almıştır.



Kongrenin tabandan geldiğini göremeyen ve kongreyi sadece birkaç subayın işi sanan ve bunları dağıtabilirse başkaldırının sona ereceğini sanan istanbul Hükümeti bir bildiri yayımlayarak kongreye katılanların tutuklanmasını istedi. Ne var ki bu emrini yerine getirecek bir makam bulamadı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Erzurum Kongresinin Amacı, Kararları ve Önemi
Erzurum Kongresinin Amacı, Kararları ve Önemi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/erzurum-kongresinin-amac-kararlar-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/erzurum-kongresinin-amac-kararlar-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content