TKİ - Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi Vikipedi Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı...

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi Vikipedi




Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak, 1957 senesinde kurulmuş devlet kuruluşu. Her türlü kömürün üretim ve satış işlerini tanzim etmek; kömür yataklarının verimli şekilde işletilmesini sağlamak; endüstri ve ısıtma için lüzumlu kömürü zamanında ve gereksinim oranında hazır bulundurmak; enerji talebinin artışına paralel olarak yeni kömür yatakları araştırmak ve bu mevzularda incelemeler yapmak amacıyla, sermayesinin tamamı devlet tarafınca verilerek kurulmuştur. Tüzel kişiliği, malî ve iktisadî özerkliği olan; sorumluluğu sermayesiyle sınırı olan, hususi hukuk hükümlerine doğal olarak bir kuruluştur. Kurum üç işletme (Alpagut-Dodurga Linyitleri, Orta Anadolu Linyitleri, Doğu Linyitleri İşletmeleri) ve üç müesseseyi (Ereğli Kömür, Garp Linyitleri, Kömür Satış Tevzi Müesseseleri) bünyesinde toplar.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) bir İktisadi Devlet Teşekkülü olarak 6974 sayılı yasa ile 22 Mayıs 1957 senesinde kuruldu.


TKİ' nin gayesi devletin genel enerji ve yakıt politikasına uygun olarak linyit, turp bitümlü şist, asfaltit benzer biçimde enerji hammaddelerini değerlendirmek, ülkenin gereksinimlerini karşılamak, yurt ekonomisine azami katkıda bulunmak, plan ve programlar tanzim etmek, izlemek, uygulma stratejilerini tespit etmek ve bunların gerçekleşmesini sağlamaktır. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu(TKİ)'nun genel merkezi Ankara'dadır. Bu genel müdürlüğe bağlı 4 sayı Kurum Müdürlüğü ve bu kuruluşlara bağlı olarak çalışan 4 sayı İşletme Müdürlüğü mevcuttur. Müesseseler, Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi (ELİ), Cenup Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi(GELİ), Seyitömer Linyitleri İşletmesi Müessesesi (SLİ), Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi(GLİ)'dir.






  • TUİK - Türkiye İstatistik Kurumu


  • Türkiye İstatistik Kurumu - Ankara


  • Türkiye İş Kurumu



Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu

6974 sayılı yasa ile 22.05.1957 senesinde kurulan ve 08.06.1984 tarih, 233 sayılı KHK ile faaliyetleri tekrardan düzenlenen Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu(TKİ) bir İktisadi Devlet Teşekkülü olup, çalışmalarını 27.11.1984 tarih, 18588 sayılı Resmi Gazetede piyasaya çıkan "Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Ana Statüsü" hükümlerine bakılırsa sürdürülmektedir.





Sermayesi 1 Milyar TL,

Ödenmiş Sermayesi 600 Milyon TL. dir.

AMACI:


Kurumun Ana Statüsü'nün 4. maddesine bakılırsa; Devletin genel enerji ve yakıt politikasına uygun olarak linyit, turp bitümlü şist, asfaltit benzer biçimde enerji hammaddelerini değerlendirmek, ülkenin gereksinimlerini karşılamak, yurt ekonomisine azami katkıda bulunmak, plan ve programlar tanzim etmek, izlemek, uygulma stratejilerini tesbit etmek ve gerçekleşmesini sağlamaktır.


ANA HEDEFLERİ:
  • - üretimi çoğaltmak,
  • - Kömür standardını iyileştirme emekleri yapmak,
  • - Kömür üretim maliyetlerini en üye indirmektir.
  • Teşekkülün organları Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlüktür.
ülkenin değişik yerlerinde kömür üretimi ve pazarlamasını icra eden TKİ'ye bağlı 4 sayı Kurum Müdürlüğü ve bu Müesseselere bağlı olarak çalışan 4 sayı İşletme Müdürlüğü mevcuttur.








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: TKİ - Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu
TKİ - Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/tki-turkiye-komur-isletmeleri-kurumu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/tki-turkiye-komur-isletmeleri-kurumu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content