Fıkıh Nedir?

Fıkıh Nedir? Sözlükte "bir şeyi bilmek, derinlemesine kavramak, tam olarak idrak etmek" benzer biçimde manalara gelen fıkı...

Fıkıh Nedir?


Sözlükte "bir şeyi bilmek, derinlemesine kavramak, tam olarak idrak etmek" benzer biçimde manalara gelen fıkıh, ıstılahta, İslâm'ın kişisel ve toplumsal hayata dair amelî hükümlerini bilmeyi ve bu mevzuyu inceleyen bir ilim dalını ifade eder.





Fıkıh kelimesi Kur'ân-ı Kerim'de, çeşitli eylem kalıplarıyla yirmi yerde geçmekte olup, bir şeyi iyi ve tam olarak idrak etmek, bir şeyin hakikatini bilmek ve akıl etmek benzer biçimde anlamlarda kullanılmıştır. İslâm'ın ilk devirlerinde fıkıh tabiriyle, tüm dinî detayları-bilgileri bilme kastedilmekteydi. Hicrî ikinci asrın ortalarından itibaren fıkıh, yalnız amelî yaşamı kapsayan bir ilim dalı haline geldi. Ayrıca, îmân ve inanç konusuyla ilgili bilgiler, "ilm-i tevhîd, ilm-i usuli'd-din, akaid, kelâm" benzer biçimde isimlerle anılan ayrı bir ilim branşının; Müslüman'ın iyi ve fena huyları, hususi yaşamı, toplumsal ilişkileri ve davranışlarıyla ilgili hususlar ise, ahlâk ve tasavvuf ilim branşının mevzusu haline gelmiştir. Fıkıh amelî hayata ilişkin detayları-bilgileri ve hükümleri ihtiva eden ilim branşının adı olduktan sonrasında da kapsamı geniş kalmış, çağımıza kadar ilmihal, hukuk ve hukuk metodolojisi, iktisat, politika, yönetim bilimleri ve bu bilimlerle ilgili kurumlar, küllî kural, hilafiyat bilimsel, fıkıh zamanı, mukayeseli hukuk, fıkıh dalı içinde kabul edilmiştir. Furû-ı fıkıh da, yakarma, muâmelât ve ukubât şeklinde üç ana bölüme ayrılır.


Tarihçesi:
İslamiyetin ilk devirlerinde islam dini ile ilgili tüm emek verme ve tartışmalar fıkıh disiplini altında yapılmaktaydı. Ondan sonra fıkıh, Hicri 1. asırda (Miladi 7.- 8. yüzyıllar) yalnız ameli şu demek oluyor ki eylemsel mevzulara özgü kılınan, İslam hukuku olarak ayrı bir ilim haline geldi. Fıkhın metodolojisi anlamına gelen Fıkıh Usulü müctehidin (şu demek oluyor ki dinde yargı verebilecek şahsın) şer'i hükümleri tafsili (açıklayıcı) delillerinden çıkarmasına yarayan kurallar bütünüdür. Fıkıh usulü açısından elimize ulaşan ilk yapıt hicri 2. yüzyılda İmam Şafii'nin Er-Risale fil-Usul adlı eseridir.








  • Fıkıh Mezhepleri - Hanefi Mezhebi


  • Fıkıh Mezhepleri - Malikî Mezhebi


  • Fıkıh Mezhepleri - Hanbeli Mezhebi



Fıkıh Nedir?

Fıkıh demek özetlemek gerekirse İslam hukuku anlamındadır. Fıkıh ilim dalı çok varlıklı bir ilim dalıdır. Bu mevzuda uzmanlaşmış kimselere fakih denir. Fıkıh bilimsel dört temele dayanmaktadır. Bu temeller şunlardır.

1) Kuran




2) Hadis

3) Benzetme

4) İcma

Fıkıh ilminin amacı, insanoğlunun kendi yararına ve zararına olan şeyleri bilerek dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşmasını sağlamaktır. İnsanın, Tanrı'a, kendine ve öteki canlılara karşı hak ve sorumluluğunu öğretir.
Derlemedir.






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Fıkıh Nedir?
Fıkıh Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/fkh-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/fkh-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content