Geceleri kutup yıldızı’na bakarak yönümüzü bulabiliriz. Kutup Yıldızı’nı gördüğümüzde önümüz Şimal, arkamız Cenup yönünü gösterir. Kutup Yıl...
Geceleri kutup yıldızı’na bakarak yönümüzü bulabiliriz. Kutup Yıldızı’nı gördüğümüzde önümüz Şimal, arkamız Cenup yönünü gösterir.
Kutup Yıldızı şu şekilde vardır : Büyük Ayı ve Minik Ayı yıldız kümeleri vardır. Bu yıldız kümeleri diğerlerine bakılırsa geometrik bir diziliş gösterirler. Büyük Ayı Yıldız Kümesi’nin 6. ve 7. yıldızları çerçevesinde çizilecek çizgi (takip edilecek doğrultu) ve bu iki yıldızın arasındaki mesafenin 5 katı kadar ötesinde daha büyük ve daha parlak bir yıldız vardır. İşte bu Kutup Yıldızı’dır. Kutup Yıldızı bununla beraber Minik Ayı Yıldız Kümes’nin de 1. yıldızıdır. Kutup Yıldızı Yardımı ile Yön Bulma
Dünyamızın kutup noktalarından geçen imgesel eksen çizgisi kutup yıldızının çok tanıdığından geçmektedir. bundan dolayı geceleyin yıldızlar ve gezegenler hareket halinde iken(dünyanın kendi çevresinde dönüşünden dolayı)kutup yıldızı durağan kalır. oysa tabiatta herhangi bir yıldızı hedef alıp yürür iseniz, yıldızın hareketinden dolayı düz bir çizgide yürüyemezsiniz. Kutup Yıldızından Yönümüzü Nasıl Buluruz
Gece yönümüzü bir sürü şekilde bulabiliriz, bizler astronomiden faydalanarak yönümüzü nasıl bulacağımızı anlamaya çalışalım. Yönümüzü sağlamak için herşeyden ilkin açık bir gökyüzüne ihtiyacımız var. Eğer şimal yarımküre'de isek işimiz kolay. Kutup yıldızının doğrultusu bizlere şimal yönünü verecektir. Eğer yüzümüzü bu yıldıza döner isek arkamız güneyi sol elimiz garp, sağ elimiz ise doğuyu gösterecektir. Doğal şimdi esas mesele Kutup Yıldızını (Polaris) nasıl elde edeceğiz. Ayıkla pirincin taşını. Çok zor değildir, ekip yıldızlardan yararlanarak rahatça kutup yıldızını atama edebiliriz. Eğer ekip yıldızlarını tanıyabiliyorsak hiçbir sorun yok, eğer tanıyamıyorsak işe büyük ayıdan başlamış olalım.
Şehir ışıklarında dahi gökyüzüne bakıldığında bir cezvenin bizlere kahve pişirdiğini görürüz. İşte bu cezve bizlere kutup yıldızını bulurken çok destek olacak.
Üstte sağdaki şekilde gördüğünüz şeklinde kırmızı ile çizilmiş olan cezve Büyük Ayı takımyıldızının üyelerinden oluşmaktadır. Minik Ayı takımyıldızında bulunan Kutup Yıldızını Belirleyebilmek için şu şekilde bir bağlantı kurabiliriz. Cezvenin içini belirleyen sınırların saptan uzak olan dik kısmını 1 birim alırsak ve bu sınır çerçevesinde düz olarak 5 birim gidersek Kutup Yıldızına varmış oluruz.
İşte pusula ve CPS olayan bir çölde yönümüzü bu şekilde buluruz. Astronominin en eski ilim dalı olması ünvanıda, göçebe yaşam yaşan toplulukların yön bulmadaki sıkıntılarına ergonomik çözümleri gökcisimleri vasıtasıyla getirmeye çalışmalarından gelmektedir.
YORUMLAR