Geçmişten Günümüze İletişim Araçları Nedir

” M.Ö 3000 civarında Mısırda HİYOROGLİF ismi verilen yazı sistemi bulundu. Bu yazılar insan hayvan ve eşya şekillerinden ve bir takım semb...

” M.Ö 3000 civarında Mısırda HİYOROGLİF ismi verilen yazı sistemi bulundu. Bu yazılar insan hayvan ve eşya şekillerinden ve bir takım sembollerden oluşmaktaydı
” M.Ö 1300 Civarında Mezopotamyada ( Şimdiki Suriye ve Irak toprakları) ilk alfabenin kullanıldığı bilinmektedir.
” M.S 1045 Mısırlılar tarafınca bulunan papirus adlı kağıdı geliştiren çinde ilk kez Pi CHENG adlı mucid basımevi harflerini icad etmiş ve kitap basmıştır. Daha sonraları 1645Avrupada Guttenberg adlı icat eden basımevi makinasını icad etmiştir.
” 1820 senesinde Danimarkalı OERSTED adındaki ilim adamının elektromanyetik akımı keşfetmesiyle günümüzde kullanılan çağdaş haberleşme-iletişim araçlarının temel çabalama prensipleri doğmuştur.
” 1826 da günümüzde en yaygın haberleşme-iletişim araçlarından birisi olan Fotoğrafı Fransız NIEPCE tarafınca bulmuştur.
” 1936 da İngiliz Cooke ve dostu elektrikli telegrafı icad ettiler.
” 1843 de Amerikalı li ilim adamı kendi ismi olan ve (.) ve (-) lerden oluşan MORS alfabesini icad etmiştir. Böylelikle Fransızcada Uzaktan yazma denilen Tele-Graph : Telgraf aleti hepimiz tarafınca kolay kullanılır hale gelmiştir.
” 1867 senesinde Amerikalı politikacı ve icat eden SHOLES ilk daktilo makinasını icad etmiştir.Bu makina yazıyla iletişimde devrim yaratmıştır.
” 1876 Senesinde Amerikada sağırlar okulunda öğretmenlik yapmakta olan ve ayrıca ses üstüne araştırmalar meydana getiren İskoçya asıllı araştırıcı A.Graham BELL elektrik telleri üstünden ilk insan sesini iletmeyi başarmış ve bu aletin adına Tele-Phone : Telefon şu demek oluyor ki uzaktan konuşma ismini vermiştir. BELL ile yardımcısı Watson içinde 10Mart 1876 da odadan odaya gerçekleşen bu buluş çağdaş iletişimin başlangıcı sayılmaktadır.
” 1877 senesinde Amerikalı araştırmacı EDİSON FonoGraf denilen ve ses kaydetmeye yarayan ilk aleti icad etmiştir. İlk kez köpeğinin sesini kaydettiği bu aygıt günümüzde kasetçalarların ve CD çalarların temelini yaratan buluş olmuştur.
” 1894 de Fransız LIMUERE kardeşler İlk sinama makinasını icad etmişlerdir. Böylelikle görüntünün kayıt edilmesi, saklanması ve tekrardan gösterilmesi imkanlı hale gelmiştir. Bu buluş iletişimde devrim sayılmaktadır.
” 1896 senesinde İtalyan MARCONİ ilk mors alfabesiyle yapmış olduğu Radyo yayınını başarmıştır. ( bir süre sonra 1901 de ilk okyanus çok fazla radyo yayını yapılmıştır . 1907 Senesinde ise kanadalı FESSENDEN adındaki ilim adamı insan sesiyle ilk radyo yayınını yapmıştır.)
” 1922 senesinde KORN adlı Alman ilim adamı elektrik tellerinden fotograf gönderebilen ilk fax makinasını icad etmiştir.
” 1926 senesinde Logie BAİRD adındaki iskoçyalı ilim adamı insan yüzünün görüntüsünü radyo dalgalarıyla çok uzaklara gönderebilen ve Tele-Vision: Tv denen ve uzaktan görme anlamına gelen aleti icad etmiştir.
” 1936 senesinde İngilterede İlk kez siyah ak TV yayınları BBC tarafınca başlatılmıştır.
” 1938 senesinde CARLSON adındaki Amerikalı ilim adamı PhotoCopy :Fotokopi cihazını icad etmiştir.
” 1946 senesinde Amerikalı J.ECKERT ve dostu MAUCHLY adlı ilim adamları askeri amaçlı hesaplar yapmak için dünyanın ilk bilgisayarını icad etmişlerdir. ENİAC ismini verdikleri bu bilgisayar 30 ton ağırlığında ve 4 apartman dairesi büyüklüğünde olup içinde 18 000 elektronik tüp (Lamba) bulunmaktaydı. Bu alet günümüzde kullanılan çağdaş bilgisayarların babası sayılmaktadır.
” 1962 senesinde Amerikalılar dünyanın ilk haberleşme-iletişim uydusu olan TELSTAR’ı uzaya fırlatmışlardır. Bu uyduyla kıtalar arası Telefon konuşmaları Telefax Telex haberleşmeleri ve TV -Radyo yayınları yapılması olanaklı hale gelmeiştir
” 1970 li yıllarda Amerikada üniversiteler arası bilgi iletişiminde kullanılmak suretiyle ARPA denilen yeni bir haberleşme-iletişim sistemi gerçekleştirilmiştir. Bu sistemle ayrı şehirlerdeki bilgisayarların birbirlerine bağlanabilmeleri mümkün olmuştur. 1974 de bu iletişime standart getirilmiş ve adına TCP/IP protokolu denmiştir. Ayni yıllarda Amerikada IBM şirketi bilgi depolamada ve bunun değişik makinalarda kullanılmasını elde eden ve Floppy denilen disketleri acad etmiştir.
” 1981 Amerikada IBM şirketi İlk şahsi bilgisayar denilen ve bugün iletişimde devrim sayılan ve PC ismini verdiği bilgisayarı üretmeye beşladı.
” 1982 de Hollandalı PHİLİPS ve Japon SONY şirketleri Compact Disk (CD) denilen aleti üretmişlerdir Bu cihazlar çok az seviyeli LAZER ile çalışmaktadırlar
” 1983 de Amerikalı MikroSoft şirketi günümüzdede hala kullanılmakta olan ve iletişimde çığır açan Windows ismini verdiği yazılım sistemini icad etmiştir.
” 1985 senesinde amerikada kullanılmakta olan ARPA haberleşme-iletişim sisteminin ismi INTERNET adıyla değiştirilmiştir. İnternet bilgi otobanı anlamına gelmektedir.
” 1990 senesinde yaşadığımız çağa ismini veren ve iletişimde bu gün son nokta olan WWW şu demek oluyor ki world Wide Web icad edilmiştir.

İletişim Araçları

* Bilişsel haberleşme-iletişim araçları
Sanal ortamda, bilgi teknolojilerini kullanılarak meydana gelen, bireysel ya da toplu haberleşme-iletişim araçlarıdır. Mesela e-postalar, formlar, chat’ler, messenger’lar,web kamera’lar, bloglar, vb.

* Görsel-İşitsel haberleşme-iletişim araçları
Göz ve Kulağımıza hitap eden, multimedya teknolojilerini kullanan, haberleşme-iletişim araçlarıdır. Mesela tv, beyazperde, radyo, vb.

* Telekomünikasyon haberleşme-iletişim araçları
Göz ve kulağa hitap eden, elektrik, elektronik / elektromanyetik, optik teknolojileri kullanarak meydana gelen haberleşme-iletişim araçlarıdır. Mesela telefon, cep telefonu, fax, telex, vb.

* Kali-Grafik haberleşme-iletişim araçları
Yazı ve çizi ile oluşturularak formatlandırılan ve basım - yayım araçları ile meydana getirilen iletişimdir: Gazeteler, dergiler, afişler, el ilanları, tabelalar, mektuplar, notlar, kitaplar, vb.

* Organizasyon haberleşme-iletişim araçları
Takımlar vesilesiyle meydana gelen , şahıs ya da topluma aktarılacak mesajları tanıtım - eğlence - eğitim - gezme - tüketme adına ileten etkinliklerin sağlamış olduğu iletişimin araçlarıdır: Fuarlar, event pazarlama konserleri, defileler, konuşma, vb.

* Sanat içerikli haberleşme-iletişim araçları
İster plastik, ister güzel duyu olsun her türlü sanat faaliyeti ya da sanatcı ile sağlanacak iletişimin araçlarıdır: Dans, fotoğraf, müzik, şarkı, sergi, konser, tiyatro, defile, heykel, seramik, animasyon, vb.

Bununla birlikte sportif haberleşme-iletişim, özürlü iletişimi, politik haberleşme-iletişim, kültürel haberleşme-iletişim, ruhsal haberleşme-iletişim araçları da sayılabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Geçmişten Günümüze İletişim Araçları Nedir
Geçmişten Günümüze İletişim Araçları Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gecmisten-gunumuze-iletisim-araclar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gecmisten-gunumuze-iletisim-araclar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content